Ministar zdravstva KS Haris Vranić zv. delirium tremens, blokira rad KCUS-a. Ispaštaju osoblje i pacijenti!

Haris Vranić
  • Autor objave:

Piše: Josip Šimić-Đinđić, teolog!

Ne postoji rječnik, kojim bi se mogao opisati moralno diskutabilni, bahati, intelektualno inferiorni ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Haris Vranić, koji od dolaska na tu funkciju pokazuje neobjašnjivu dozu ličnog animoziteta prema Univerzitetskom Kliničkom Centru u Sarajevu i generalnoj direktorici ove najveće zdravstvene ustanove u Federaciji BiH prof. dr. med. Sebiji Izetbegović, čak dotle, da je sve kulminiralo od prije jedan dan saopćenjem Sindikata KCUS-a, koji su svojim saopćenjem zveknuli šamarčinu ministru Vraniću, optužujući ga, da od samoga početka pokazuje neprijateljsku djelatnost prema KCUS-u, a da za sve ispaštaju i samo pacijenti KCUS-a, koji pruža najveći broj zdravstvenih kvalitetnih usluga građanima Bosne i Hercegovine.

VEZANI LINK: https://podlupom.ba/sindikat-kcus-a-zveknuo-samarcinu-vranicu-od-pocetka-svog-mandata-pokazuje-neobjasnjivu-neprijateljsku-djelatnost-prema-kcus-u/

Naime, 24. 07. 2023. godine, Generalna direktorica UKC-a Sarajevo prof. Sebija Izetbegović uputila je protest Vladi Kantona Sarajevo i ministru zdravstva Kantona Sarajevo Harisu Vraniću, ali na činjenicama utemeljeno saopćenje u kojem navode iz KCUS-a, te oštro napadaju ministra Vranića, kako Ignoriše njihove zahtjeve za zapošljavanje!

Rekosmo, nije nikakva javna tajna, da moralno nekredibilni i intelektualno inferiorni, i ministarskoj funkciji nedorasli Haris Vranić ne skriva svoj – pazite sada – lični animozitet prema Univerzitetskom Kliničkom Centru u Sarajevu i prema Generalnoj direktorici KCUS-a prof. dr. med. Sebiji Izetbegović, zbog njezine političke ili druge oprijedjeljenosti, a slavodobno svakim danom leti u Opću bolnicu “Dr. Abdulah Nakaš”, kojom upravlja Ismet Gavrankapetanović, čiji je brat Faris Gavrankapetanović, nekadašnji direktor KCUS-a hapšen prošle godine u akciji SIPA-e bio!

Na KCUS-u više ne radi ni Fatima Gavrankapetanović, kojoj je generalna direktorica prof. Izetbegović izrekla opomenu pred otkaz. Nije više uposlenica KCUS-a, jer će ostati zapamćena po sramnom gestu, kada je napisala, da je došla na posao u 08,00 h, a izašla s posla u 16,00 sati, iako je istoga dana u 14,00 sati uslikana u frizerskom salonu na šišanju i farbanju kose.

No, vratimo se Vraniću!

Iz KCUS-a su dalje u svome saopćenju od prije par dana pojasnili tako je UKC Sarajevo od prije dva dana poslao zaista dramatično, ali na činjenicama utemeljeno saopćenje u kojem navode iz KCUS-a, te oštro napadaju ministra Vranića, kako Ignoriše njihove zahtjeve za zapošljavanje! “Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ne može normalizirati rad i uvesti redovne posjete zbog diskriminacije od strane Vlade Kantona Sarajevo i ministra zdravstva KS, Harisa Vranića”, navodi se ovo u zvaničnom saopćenju KCUS-a.

Naime, oni su u novom saopćenju žestoko kritizirali rad ministra zdravstva Harisa Vranića.

“Vlada KS i ministar Vranić više godina ignoriraju zahtjeve KCUS-a, a u vezi sa upošljavanjem kadra za koji postoje finansijska sredstva u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS. Veliki nedostatak kadra, zbog nepravednog moratorija koji je uvela Vlada KS, onemogućava nam da normalizujemo rad i dopustimo posjete bolesnicima”, navodi se.

Potom su dodali:

“Naime, posjete moraju biti praćene od strane dežurnog ljekara, medicinskih sestara ili medicinskih tehničara, kao i od odgovarajućeg broja radnica na održavanju čistoće koje nakon posjete trebaju adekvatno higijenski obraditi sve prostorije kojima se kreću posjetioci zbog opasnosti od epidemioloških incidenata. Nije Covid 19 jedina epidemiološka opasnost, a najviši stepen higijenskih uslova je jedan od preduslova za uspješno liječenje. Vlada KS i ministar Vranić ignoriraju naše zahtjeve za zapošljavanje dugo godina, dočim ne poštuju moratorij kada su u pitanju druge zdravstvene ustanove u KS”.

Tvrde, između ostalog, kako u JU “Dom zdravlja KS”, Općoj bolnici “Prim.dr Abdulah Nakaš” i raznim Zavodima dopuštaju zapošljavanje čak i bez konkursa i bez sistematizovanih radnih mjesta

“Diskriminirajući Klinički centar Univerziteta u Sarajevu Vlada KS i ministar Vranić diskriminiraju i naše bolesnike. Osim što pružamo najbolju zdravstvenu uslugu, ulažemo ogroman napor da nadomjestimo rad uposlenika koji su otišli u penziju, preminuli ili su na bolovanjima (oko 200 uposlenika raznih profila)”, zaključeno je u saopćenju.

No, pijandura Vranić, koji je vaskularni hirurg, koji je zadnjih godina ima 0 operacija, umjesto činjenicama odgovorio je direktorici KCUS-a prof. Izetbegović uvredama. Vranić je odgovorio gnusnim uvredama, da „nema veće štetočine za zdravstvo od Sebije Izetbegović“! Dok je Vranić ovo izgovarao, prof. Izetbegović je imala nekoliko uspješnih operacija. Zahtjev i protest KCUS-a upućen Vraniću i Vladi KS jest legalan i legitiman, čak što više pristojan, ali u nedostatku da se odgovore na činjenice i zahtjeve postavljene od strane KCUS-a, Vranić pribjegava vrijeđanjima. Zar to dolikuje jednom kvazi profesoru, kojemu se od alkohola ukazuju bijeli miševi.

VEZANI LINK: https://podlupom.ba/u-svadi-sa-kcus-om-pijanduru-harisa-vranica-ministra-zdravstva-ks-opet-hvata-delirium-tremens/

Tako, i nakon što je zagrmila: prof. dr. Izetbegović, direktorica KCUS-a je dijelom, pobijedila – jučer je održana tematska sjednica Vlade KS, kojom se ukida moratorij na zapošljavanje medicinskog kadra.

VEZANI LINK: https://podlupom.ba/nakon-sto-je-zagrmila-prof-dr-izetbegovic-direktorica-kcus-a-pobijedila-odrzana-tematska-sjednica-vlade-ks-ukida-se-moratorij-na-zaposljavanje-medicinskog-kadra/

Ministar Vranić na sve moguće načine gleda kako da najprije uhljebi svoje, pa onda druge po stranačkoj liniji.

O čemu se radi?!

Odredba koja je jučer donesena je pogrešna. Haris Vranić – tvrdi izvor – sve radi, da bi njegove kćerke, koje su privatno i preko štele završile tzv. Ganićevu medicinu i preko štele primljene u Dom zdravlja, dobile odmah specijalizaciju.

KCUS-u trebaju medicinske sestre i tehničari, jer šta će KCUS-u doktori bez sestara i čistačica?! Haris Vranić zacijelo blokira rad KCUS-a.

Bez ijednog dana čekanja zaposlio ih je u Dom zdravlja. Upisao ih kod Ganića gdje Vranić radi, kćerke mu nisu polagale prijemni ispit, dakle, Haris Vranić ne ukida moratorij nego šteli svojim kćerkama specijalizaciju prije vremena.

Zbog Vranićevog ophođenja prema UKC-u Sarajevo ne ispašta samo osoblje, nego i cijeli pacijenti UKC-a Sarajevo!