NI’KO OD MEDIJA DA SE “SJETI” I OBJAVI – OD TUGE ZA PROF. DR. SEBIJOM IZETBEGOVIĆ: KCUS za mandata v.d. direktora, Alena Pilava zv. Pantić, napustila dr. Maida Terzić, specijalista neurolog! Još 5 doktora odlazi.

Trenutno pregledavate NI’KO OD MEDIJA DA SE “SJETI” I OBJAVI – OD TUGE ZA PROF. DR. SEBIJOM IZETBEGOVIĆ: KCUS za mandata v.d. direktora, Alena Pilava zv. Pantić, napustila dr. Maida Terzić, specijalista neurolog! Još 5 doktora odlazi.
  • Autor objave:

Osmogodišnji mandat (dva mandata) prof. dr. Sebije Izetbegović, kao generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je okončan njenom smjenom 27. novembra 2023. godine, kada je tzv. privremeni Upravni odbor KCUS-a za v.d. direktora ove zdravstvene ustanove imenovao dr. Alena Pilava.

O rukovođenju prof. dr. Sebije Izetbegović sarajevskim Kliničkim centrom mediji su u proteklih osam godina pisali često, uglavnom, ali ponekad i senzacionalistički i neutemeljeno, a u ovom potonjem je neprikosnoveno prednjačio „Dnevni avaz“ Fahrudina Radončića. Slijedi ih Čamparina Pressmedia i Raport.

Na samom početku njenog mandata, novinari „Avaza“ su profesoricu i generalnu direktoricu Izetbegović hvalili kao „vrsnu menadžericu“ koja je na KCUS uvela red, rad i disciplinu. No, nakon raskida koalicije SBB-SDA to se preko noći promijenilo, pa se prof. dr. Sebija Izetbegović tako našla na „crnoj listi“ za odstrel Radončićevih novinara i njegovih satelit medija, kojima je jedna od omiljenih tema bila „egzodus“ ljekara sa KCUS-a.

Broj ljekara koji su sa Kliničkog centra otišli zbog navodnog mobinga i pritisaka prof. dr. Sebije Izetbegović je od pedesetak imena koja su se spominjala u početku, prema medijskim izvještajima ubrzo porastao na 200. I za svaki taj odlazak bila je „kriva“ prof. Sebija Izetbegović, pa čak i za one ljekare koji su u međuvremenu umrli, otišli u mirovinu ili su odlučili karijere nastaviti u inostranstvu. Prof. dr. Sebija Izetbegović – prema orkestrirano – huškačkom medijskom “sudu bez suda” – bila je “kriva” za odlazak čak i za one ljekare, koji su dobrovoljno iz KCUS-a prešli u privatne poliklinike ili druge zdravstvene ustanove.

Međutim, da prof. dr. Sebija Izetbegović, kao dugogodišnja generalna direktorica KCUS-a (dva mandata) nikoga nije otjerala, niti nad bilo kime mobing vršila, pokazuje i činjenica, da je i za vrijeme Alena Pilava, kao v.d. direktora KCUS-a, nastavljen egzodus ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Tako je KCUS – prema informacijama ovog portala – za mandata v.d. direktora, Alena Pilava, napustila dr. Maida Terzić, specijalista neurolog. S druge strane, veoma je zanimljivo, da je ova važna činjenica promakla Trojkinim medijima, koji su svaki odlazak bilo kojeg ljekara sa KCUS-a huškačko – orkestrirano promptno ispratili za dva mandata prof. dr. Izetbegović, okrivljujući prof. Izetbegović, da je “kriva za odlazak ljekara”!

Još pet doktora sa KCUS-a najavilo je svoj odlazak iz ove zdravstvene ustanove iza Nove godine. Tako odlazi – kako saznajemo – i dr. Anes Pašić sa onkologije i njegova supruga dr. Irmina Sefić Pašić sa dječije radiologije. Prema informacijama ovog portala, oni idu raditi u bolnicu u Mariboru.

Prije dr. Maide Terzić, sa KCUS-a otišao je i dr. Goran Stojkanović sa ginekologije u Dom zdravlja.

‘Ko je kriv za odlazak dr. Maide Terzić, specijaliste neurologije, za mandata v.d. direktora KCUS-a Alena Pilava, Trojkini mediji o tome za sada šute, kao što će šutjeti i za naredni odlazak ljekara sa KCUS-a. “Odjednom” je egzodus ljekara sa KCUS-a za mandata Alena Pilava postao medijski marginalizirana i nebitna činjenica.

Ostaje, da podobni mediji sada ponovno neosnovano linčuju prof. dr. Sebiju Izetbegović, kako ljekari sa KCUS-a odlaze od tuge za njom, kao što je Dnevni avaz prije par dana u svojim vratolomijama i provalama “okrivio” prof. dr. Izetbegović, da je “otjerala” dr. Kenana Arnautovića, koji u Americi živi i radi 30 godina, iako je KCUS napustio 1994. godine. Da li i nakon prof. dr. Izetbegović odlaze ljekari od tuge za istom, prepustit ćemo “ekspertnim i (ne)zavisnim medijima i samozvanim analitičarima poput Ivane Marić”!

Arnautović je naknadno demantirao pisanje Avaza, poručujući slijedeće: “Poštovana redakcijo ”Dnevnog avaza” i poštovani uredniče Danijale Hadžoviću. Danas sam pročitao da ste objavili vijest o mom imenovanju na funkciju prvog potpredsjednika Udruženja neurohirurga svijeta. U tom članku ste naveli da me je s KCUS-a “otpustila” prof. dr. Sebija Izetbegović. Ja sam s KCUS-a otišao davne 1994. godine i navedena nema nikakve veze s tim – napisao je prof. dr. Arnautović”.

Vezani tekst: