SINDIKAT KCUS-a ZVEKNUO ŠAMARČINU VRANIĆU: “Od početka svog mandata pokazuje neobjašnjivu neprijateljsku djelatnost prema KCUS-u”!

Haris Vranić
  • Autor objave:

Piše: Josip Šimić-Đinđić, teolog

Diskriminirajući KCUS, Vlada KS i ministar Vranić diskriminiraju i naše bolesnike – ističu iz Sindikata…

Imajući u vidu trenutno stanje u zdravstvu u Kantonu Sarajevo imamo obavezu da ispred najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini tražimo odgovore od nadležnih institucija. Sindikat KCUS-a Sarajevo izražava veliko nezadovoljstvo zbog neaktivnosti u rješavanju problema zapošljavanja kadra na KCUS-u Sarajevo, od Vlade KS i ministra zdravstva Harisa Vranića i njihovog uvođenja tzv. moratorija koji primjenjuju samo na KCUS-u, navodi se u saopćenju Sindikata KCUS-a. 

– Ministar zdravstva KS, od početka svog mandata, pokazuje neobjašnjivu neprijateljsku djelatnost prema KCUS-u, iako zna koliko i kako se radi u KCUS-u. 

Nijedna zdravstvena ustanova u BiH, čak i kada ima veće probleme od KCUS-a, nije u fokusu javnosti i pod političko-medijskim nasrtajima kao KCUS. Na ovaj način ministar umjesto da rješava probleme oko prijema novog kadra, potpisivanja kolektivnog ugovora i prava uposlenika u zdravstvu na nivou KS, želi kazniti posebno uposlenike KCUS-a.

Poznato mu je da je KCUS ustanova gdje se rješavaju zdravstveni problemi pacijenata sekundarnog B i tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite. Ministar zna da mali broj uposlenika ne može opsluživati veliki broj pacijenata, pogotovo u vrijeme godišnjih odmora. Osim što pružamo najbolju zdravstvenu uslugu, ulažemo ogroman napor da nadomjestimo rad uposlenika koji su otišli u penziju, preminuli ili su na bolovanjima.

Diskriminirajući KCUS, Vlada KS i ministar Vranić diskriminiraju i naše bolesnike. Nedostatak kadra, zbog nepravednog moratorija koji je uvela Vlada KS, a koji se očigledno odnosi samo na KCUS, onemogućava normalan rad kao i uvođenje posjeta bolesnicima.

Nadležno ministarstvo kao i sama Vlada KS oglušili su se na zahtjeve KCUS-a da se izvrši upošljavanje novog kadra i samim tim poboljšanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga. Ovi zahtjevi nisu bili neosnovani s obzirom da u ZZOKS postoje finansijska sredstva.

Tražimo da nadležno Ministarstvo zdravstva i Vlada KS hitno omoguće novo zapošljavanje u KCUS-u i tim riješe dugogodišnji problem nedostatka kadra, za koji postoje finansijska sredstva u ZZOKS, navodi se u saopćenju Sindikata KCUS-a.

VEZANI LINK: https://podlupom.ba/u-svadi-sa-kcus-om-pijanduru-harisa-vranica-ministra-zdravstva-ks-opet-hvata-delirium-tremens/