U svađi sa KCUS-om, pijanduru Harisa Vranića, ministra zdravstva KS, opet hvata delirium tremens!

Haris Vranić
  • Autor objave:

Piše: Josip Šimić-Đinđić, teolog!

Nije nikakva javna tajna, da moralno nekredibilni i intelektualno inferiorni, i ministarskoj funkciji nedorasli Haris Vranić ne skriva svoj – pazite sada – lični animozitet prema Univerzitetskom Kliničkom Centru u Sarajevu i prema Generalnoj direktorici KCUS-a prof. dr. med. Sebiji Izetbegović, zbog njezine političke ili druge oprijedjeljenosti, a slavodobno svakim danom leti u Opću bolnicu “Dr. Abdulah Nakaš”, kojom upravlja Ismet Gavrankapetanović, čiji je brat Faris Gavrankapetanović, nekadašnji direktor KCUS-a hapšen prošle godine u akciji SIPA-e!

Tako je UKC Sarajevo danas poslao zaista dramatično, ali na činjenicama utemeljeno saopćenje u kojem navode iz KCUS-a, te oštro napadaju ministra Vranića, kako Ignoriše naše zahtjeve za zapošljavanje!

“Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ne može normalizirati rad i uvesti redovne posjete zbog diskriminacije od strane Vlade Kantona Sarajevo i ministra zdravstva KS, Harisa Vranića”, navodi se ovo u zvaničnom saopćenju KCUS-a.

Naime, oni su u novom saopćenju žestoko kritizirali rad ministra zdravstva Harisa Vranića.

“Vlada KS i ministar Vranić više godina ignoriraju zahtjeve KCUS-a, a u vezi sa upošljavanjem kadra za koji postoje finansijska sredstva u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS. Veliki nedostatak kadra, zbog nepravednog moratorija koji je uvela Vlada KS, onemogućava nam da normalizujemo rad i dopustimo posjete bolesnicima”, navodi se.

Potom su dodali:

“Naime, posjete moraju biti praćene od strane dežurnog ljekara, medicinskih sestara ili medicinskih tehničara, kao i od odgovarajućeg broja radnica na održavanju čistoće koje nakon posjete trebaju adekvatno higijenski obraditi sve prostorije kojima se kreću posjetioci zbog opasnosti od epidemioloških incidenata. Nije Covid 19 jedina epidemiološka opasnost, a najviši stepen higijenskih uslova je jedan od preduslova za uspješno liječenje. Vlada KS i ministar Vranić ignoriraju naše zahtjeve za zapošljavanje dugo godina, dočim ne poštuju moratorij kada su u pitanju druge zdravstvene ustanove u KS”.

Tvrde, između ostalog, kako u JU “Dom zdravlja KS”, Općoj bolnici “Prim.dr Abdulah Nakaš” i raznim Zavodima dopuštaju zapošljavanje čak i bez konkursa i bez sistematizovanih radnih mjesta

“Diskriminirajući Klinički centar Univerziteta u Sarajevu Vlada KS i ministar Vranić diskriminiraju i naše bolesnike. Osim što pružamo najbolju zdravstvenu uslugu, ulažemo ogroman napor da nadomjestimo rad uposlenika koji su otišli u penziju, preminuli ili su na bolovanjima (oko 200 uposlenika raznih profila)”, zaključeno je u saopćenju.

No, pijandura Vranić, koji je vaskularni hirurg, koji je zadnjih godina ima 0 operacija, umjesto činjenicama odgovorio je direktorici KCUS-a prof. Izetbegović uvredama. Vranić je odgovorio gnusnim uvredama, da „nema veće štetočine za zdravstvo od Sebije Izetbegović“! Dok je Vranić ovo izgovarao, prof. Izetbegović je imala nekoliko uspješnih operacija.

Zahtjev i protest KCUS-a upućen Vraniću i Vladi KS jest legalan i legitiman, čak što više pristojan, ali u nedostatku da se odgovore na činjenice i zahtjeve postavljene od strane KCUS-a, Vranić pribjegava vrijeđanjima. Zar to dolikuje jednom kvazi profesoru, kojemu se od alkohola ukazuju bijeli miševi.