POLITIKA BEŠČAŠĆA ZUKANA HELEZA I RAME ISAKA: Politika je častan posao, ako se njome bavi časni, neosuđivani ljudi!

Trenutno pregledavate POLITIKA BEŠČAŠĆA ZUKANA HELEZA I RAME ISAKA: Politika je častan posao, ako se njome bavi časni, neosuđivani ljudi!
A demonstrator throws a fist in the air during a protest against Spain's economic crisis and its sky-high jobless rate at the Puerta del Sol square in Madrid on May 20, 2011. Young people camped in main squares across Spain in the largest wave of spontaneous protests since the country plunged into recession after the collapse of a property bubble in 2008. AFP PHOTO / PEDRO ARMESTRE
  • Autor objave:

Zukan Helez, bivši zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, potpredsjednik SDP-a BiH i aktuelni ministar obrane BiH u Vijeću ministara BiH, Presudom Kantonalnog suda u Novom Travniku od 03. 03. 2022. godine, pravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 9 (devet) mjeseci za počinjeno krivično djelo „Davanje lažnog iskaza“ iz članka 348. stav 3. u vezi sa stavom 2. Krivičnog zakona Federacije BiH, sa rokom kušnje od dvije godine.

Zukan Helez, ministar obrane BiH

Obavještavamo Vas da su izvršene provjere kroz službene evidencije Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona, te je utvrđeno da je Općinski sud u Bugojnu dana 10.06.2021. godine donio osuđujuću presudu kojom je Zukan Helez osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci zbog izvršenog krivičnog djela Davanje lažnog iskaza iz člana 348. stav 3. u vezi sa stavom 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Na prvostepenu presudu Općinskog suda Bugojno optuženi Halil Ugarak i Zukan Helez su dana 25.08.2021. godine uložili žalbu Kantonalnom sudu u Novom Travniku. Kantonalni sud u Novom Travniku je dana 03.03.2022. godine donio Presudu kojom se žalba optuženog Halila Ugarak odbija kao neosnovana, dok se žalba optuženog Zukan Heleza djelimično uvažava, te preinačava prvostepena presuda Općinskog suda u Bugojnu u pogledu krivičnopravne sankcije u odnosu na optuženog Zukan Heleza, tako da je optuženom Zukan Helezu izrečena uvjetna osuda kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 9 (devet) mjeseci i istovremeno se određuje da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi Zukan Helez u roku od 2 (dvije) godine ne počini novo krivično djelo“ – naveli su iz Tužilaštva SBK-a.

Zukan Helez, je i 2014. godine imao problema sa zakonom, također u Bugojnu. Tada je osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog tučnjave u kafani. U to vrijeme Helez je bio federalni ministar za boračka pitanja, a prema detaljima iz presude Helez je u pratnji dvije osobe ušao u ugostiteljski objekt u vlasništvu Benjamina Hajdarevića, šakom ga udario u sljepoočnicu, te su ga njih trojica udarali dok nije izgubio svijest.

Prema pravomoćnoj Presudi Kantonalnog suda u Novom Travniku od 03. 03. 2022. godine, Helez je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 9 (devet) mjeseci za počinjeno krivično djelo „Davanje lažnog iskaza“ iz članka 348. stav 3. u vezi sa stavom 2. Krivičnog zakona Federacije BiH, kojom pravomoćnom presudom je istovremeno određeno, da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi Zukan Helez u roku od 2 (dvije) godine ne počini novo krivično djelo, to znači, da će Helez, počev od 03.03.2022. godine do 03.03.2024. godine, morati živjeti jedan „samozatajan i isposnički život“ -daleko od belaja i problema, što će za njega biti veoma teško.

Ista stvar je i sa ministrom Ministarstva unutarnjih poslova F BiH, Ramom Isakom!

Naime, ništa bolju sudbina kada je u pitanju narko otac Ramo Isak zv Ramzes nema, i on je višestruko dolazio u sukob sa zakonom. Ramo Isak višestruki povratnik u krivičnim djelima dobro je poznat pravosuđu i policiji Zeničko – dobojskog kantona iz Zenice. Interesantno je da je federalni ministar policije Ramo Isak osuđivan dva puta – zbog nasilništva i prijetnji.

On je 2011. godine pravosnažno osuđen na dva mjeseca zatvora uvjetno zbog prijetnji novinaru.

Jedna od scena kakvim se pune stupci crne hronike desila se prije skoro deceniju u centru Zenice.

– “Mercedes” se zaustavio jer je semafor pokazivao crveno svjetlo, a put mu je popriječio terenac “Toyota” iz kojeg je izašao Ramo Isak. Ohrabrivalo ga je to što nije bio sam. Prišao je “Mercedesu”, psujući majku vozaču. “Šta mi diraš dijete!?”, vikao je i kroz otvoren prozor počeo ga udarati pištoljem u glavu, pokušavajući ga izvući iz vozila. Vozač se čvrsto držao za volan dok je suvozač pobjegao. Zvuk policijske sirene je prekinuo jurnjavu. Napadač iz džipa je uhapšen – pisao je CIN.

Općinski sud u Zenici je u decembru 2013. godine zbog nasilništva osudio Isaka na uvjetnu polugodišnju zatvorsku kaznu koja nije izvršena jer u roku od godinu dana nije počinio novo krivično djelo.

Početkom 2000-ih Isak je dobio otkaz u policiji ZDK gdje je radio kao policajac. Nađite mi državu u kojoj je pravosnažno višestruko osuđivana osoba i ministar policije i koji je bio otpušten iz MUP-a ZE-DO kantona, koji druguje sa ubicama i višestrukim povratnicima u krivičnim djelima, a poslije postao ministar policije F MUP-a!?

– Isak Ramo je decertificiran iz razloga jer je pred Općinom, tadašnje Općine, a sada Grada Zenice, ispalio tri metka u zrak na svadbi svog velikog prijatelja i kuma jednog od njegovih sinova – rekao je, dodavši da jedino žali zbog toga što je pištolj bio službeni.

– Da sam opet na toj svadbi i da imam 15 (metaka, op. a.), ja bih ispalio svih 15 – rekao je Isak u razgovoru sa novinarima CIN-a.

Prema presudama Općinskog suda u Zenici, novoizabrani ministar unutarnjih poslova u Vladi F BiH Ramo Isak od strane Kantonalnog tužiteljstva Zeničko – dobojskog kantona iz Zenice, tri je puta optužen, od toga dva puta pravomoćno osuđen, dok je treća optužnica odbijena zbog zastare.

1.) Godine 2011., Ramo Isak pravomoćno je osuđen, zbog izvršenog kaznenog djela „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183. stav 1. KZ F BiH, jer je prijetio novinaru;

2.) Godine 2014., Ramo Isak, pravosnažno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci uvjetno, zbog izvršenog kaznenog djela Nasilničko ponašanje, kada je žrtvu više puta udario u glavu pištoljem, psujući mu majku;

3.) Godine 2016., Ramo Isak, je ponovno optužen za Nasilničko ponašanje, ali je optužba odbijena zbog zastare, a prema ovoj optužnici on je sa trojicom naoružanih muškaraca prijetio govoreći žrtvi: „Pucaj, pucaj, ubij ga“, nakon čega su svi – po njegovim uputama repetirali pištolje i uperili ih u žrtvu;

Imajući u vidu, da su federalni ministar MUP-a F BiH, Ramo Isak, višestruki povratnik u krivičnim djelima, i Zukan Helez dolazili u sukob sa zakonom, u svakoj europskoj državi, to bi ih činilo nepodobnim, da obnašaju bilo koju javnu funkciju s obzirom na osuđivanost.