BRUKA OD REKTORA UNSA: Ženio se 3 puta, studentice podvodio, UNSA u politiku i sudske sporove uvukao, protuzakonita imenovanja na UNSA protežirao, postao predmetom istrage Tužilaštva KS…

Rifat Škrijelj
  • Autor objave:

Ne postoji način, kojim bi se mogla opisati opskurna ličnost moralno diskutabilnog, promiskuitetnog, bez integriteta i kredibililteta, diskreditiranog rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja.

Od kako je zasjeo u fotelju rektora UNSA, ostavit će iza sebe i za sobom djela koja poprimaju očigledna obilježja krivičnih djela.

Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo u Sarajevu, nakon više dopisa Federalnog tužiteljstva Federacije Bosne i Hercegovine, formiralo je krivični predmet protiv rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifata Škrijelja i drugih, te isto dostavilo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, (Rifat Škrijelj – inače bliski suradnik Elmedina Dine Konakovića, lidera NiP-a), koje i provodi i poduzima istražne radnje u cilju provjera navoda iz prijave i osnovanosti prijave, te su po Naredbi Tužilaštva od nadležnih institucija pribavljeni i dostavljeni određeni dokumenti, koji upućuju i stvaraju osnov sumnje na izvršenje krivičnih djela, koja egzistiraju na strani Škrijelja i drugi.

Tako je Federalno tužilaštvo F BiH svojim novim dopisom od 20.02.2023. godine, dostavilo i proslijedilo nove dokaze i spise protiv rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja i drugih.

Ranije je za portal Dnevno.ba saopćeno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, da je “formiran predmet, te da će biti izvršene provjere navoda iz prijave kako bi se utvrdilo da li ima elemanata krivičnog djela” – navela je u svome odgovoru od 06.02.2023. godine za portal Dnevno.ba, Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Tako je Federalno tužilaštvo F BiH svojim novim dopisom, broj: T11 0 KTA 0007480 23 od 20.02.2023. godine, dostavilo i proslijedilo nove dokaze i spise protiv rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja i drugih.

Tako je Federalno tužilaštvo F BiH svojim novim dopisom od 20.02.2023. godine, dostavilo i proslijedilo nove dokaze i spise protiv rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja i drugih, a pod lupom Tužilaštva Kantona Sarajevo je i Škrijeljovo sumnjivo akademsko napredovanje, o čemu su mediji pisali, iako za akademsko napredovanje – prema pisanju medija – nije ispunjavao osnovne uslove. I dok drugima oduzima zvanja i zanimanja, ni sam ih nije ispunjavao, ali UNSA u sudske sporove uvlači.

U Sarajevskom tužilaštvu predmet protiv Škrijelja i dr., je formiran pod brojem: T09 0 KTPO 183394 23. Oznaka “KTPO” jest tužilačka oznaka za registar poznatih počinitelja – konkretno krivično djelo i počinilac – privredni kriminal i korupcija!

Prema saznanjima ovog portala, Tužilaštvo je izdalo nekoliko naredbi policijskim agencijama za skupljanje dokaza i informacija, a od institucija je zatražena sva dokumentacija s ciljem istražnih radnji i dokumetiranja krivičnh djela. Škrijelj je za sada osumnjičen. Prema pouzdanim informacijama – iz izvora bliskih istrazi – saznajemo da se bavio podvođenjem studentica, a i sam je spavao s njima! UNSA je u sudski spor sa prof. dr. Izetbegović uvukao, što nije zabilježeno u povijesti Univerziteta!

Za šta se terete?!

Rektor UNSA-a Rifat Škrijelj i dr., su prijavljeni i osumnjičeni, da su: iako su bili svjesni, da ispodprosječni kadrovi napreduju u akademskim zvanjima, svjesno i namjerno su ignorisali nalaze inspektora koji su utvrdili nepravilnosti pri ovim procesima, pogodujući i pribavljajući tako drugima korist, a najboljim iznadprosječnim kadrovima štetu, svjesno i namjerno zanemarujući nalaze inspektora, koji su utvrdili brojne nepravilnosti i nezakonitosti pri ovim procesima, omogućavajući tako nezakonita napredovanja na Univerzitetu u Sarajevu, pri čemu su pojedini nastavnici i saradnici sa Univerziteta u Sarajevu napredovali u akademskoj karijeri, a da za to nisu ispunjavali zakonske uslove, te da Ministarstvo i UNSA nisu utvrdili pravila za napredovanja unatoč zakonskoj obavezi, kao i to, da su nastavnici i saradnici napredovali iako nisu ispunjavali ni minimalne uslove, pri čemu je Rifat Škrijelj u svojstvu rektora UNSA – Univerziteta u Sarajevu degradirao na domaćem i međunarodnom spektru – te je UNSA njegovim rukovođenjem na svjetskim listama univerziteta jedan od slabije rangiranih u regiji za što je odgovoran isključivo Škrijelj, kao i to, da na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), najvećoj i najstarijoj visokoškolskoj ustanovi u Bosni i Hercegovini (BiH), pojedinci godinama nezakonito napreduju u akademskim karijerama, pri čemu ostvaruju tako i nezakonitu imovinsku korist – nezakonitim napredovanjem u akademskoj karijeri ostvaruje se veća plaća, a time i nezakonita imovinska korist – za što je odgovoran isključivo Škrijelj zajedno sa svojim saradnicima, te se isti tereti, da je isti koristeći svoj položaj rektora UNSA trgovao utjecajem, kako bi za druge pribavljao korist, iako je bio svjestan, da navedeno nije smio činiti, a čineći sve prethodno navedene radnje pri punoj svjesti i namjeri, noseći svijest, volju i vinost, da počini naprijed navedeno, što je htio i na što je pristao,

pa su:

i to: Rifat Škrijelj u svojstvu rektora UNSA i dr., kao odgovorne osobe u Federaciji iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračili granice svoje službene ovlasti ili ne obavivši svoje službene dužnosti, pribavili sebi ili drugom korist, drugome nanijeli štetu ili teže povrijedili prava drugog, te kao odgovorne osobe u Federaciji grubom povredom zakona, drugog propisa ili općeg akta ili propuštanjem dužnosti nadzora, očito nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, pa su zbog toga pravo drugog teško povrijedili pri čemu je i nastupila imovinska šteta koja prelazi 1.000 KM!

ČIME BI:

počinili krivična djela Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja” iz člana 383. stav 1. KZ F BiH, Nesavjestan rad u službi iz člana 387. KZ F BiH, trgovina utjecajem i drugo”.

Nove brige – nove muke za Škrijelja!

Federalno tužilaštvo Federacije Bosne i Hercegovine, je dana 24.03.2023. godine, pod brojem: T11 0 KTA 0007660 23, dostavilo novu-drugu Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv rektora UNSA Rifata Škrijelja i drugih, zbog postojanja sumnje u počinjenje krivičnih djela Zloupotrebe službenog položaja, pomoć učiniocu nakon učinjenog krivičnog djela, prikrivanje, te nesavjestan rad u službi.

Kako saznajemo istražuje se Škrijeljovo prikrivanje nergularne diplome i školovanja Elmedina Dine Konakovića, izdavanja lažnih potvrda, da je isti uredno završio Fakultet FASTO-a, a koje neregularnosti je utvrdila i sama inspekcija, a pod provjerama je i sam bivši dekan Haris Alić i dr., o čemu smo pisali:

Po dopisu Federalnog tužilaštva F BiH, broj: T11 0 KTA 0007660 23 od 24.3.2023. godine, ovo je treći krivični predmet protiv Škrijelja i drugih, a dana 21.07.2023. godine i četvrti kazneni spis!

https://cin.ba/nezakonita-napredovanja-na-univerzitetu-u-sarajevu/