Vlasniku hotela “Jablanica”, Amiru Džafiću, (10) deset mjeseci zatvora zbog premlaćivanja radnice!

Trenutno pregledavate Vlasniku hotela “Jablanica”, Amiru Džafiću, (10) deset mjeseci zatvora zbog premlaćivanja radnice!
  • Autor objave:

Općinski sud u Konjicu izrekao je presudu kojom je Amira Džafića, vlasnika hotela “Jablanica” osudio na (10) deset mjeseci zatvora zbog premlaćivanja radnice Enise Klepo. 

Presuda je izrečena, nakon što je Džafić na jučerašnjem ročištu, iako se ranije izjasnio da nije kriv, priznao krivnju za počinjeno krivično djelo.

Potom je pročitana optužnica i provedeni dokazi Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Presudom se Džafić obavezuje da nadoknadi troškove postupka, a oštećena Enisa Klepo sa imovinsko-pravnim zahtjevom se upućuje na parnicu.

Presuda nije pravomoćna i na nju je dozvoljena žalba Kantonalnom sudu.

Tužilaštvo HNK je optužilo četrdesetčetverogodišnjeg vlasnika hotela “Jablanica” da je 1. augusta ove godine uhvatio rukom za majicu Enisu Klepo, odvukao je u dio hotela koji nije bio pokriven kamerama, upućivao joj, kako se navodi, “pogrdne riječi” i pretukao je.

Nakon napada je Klepo hospitalizirana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, gdje su joj konstatovani prelom lijeve očne šupljine, otok i krvni podljevi gornjeg i donjeg kapka na oba oka, te krvarenje ispod konjuktive lijevog oka.

Ona je prije toga Džafićevoj supruzi Ines Džafić, direktorici hotela, dala otkaz nezadovoljna uvjetima rada i tražila isplatu plaće od oko 700 KM.

Klepo je u hotelu radila u okviru projekta kojim Općina Jablanica sufinansira zapošljavanje mladih. Zbog toga je veći dio njene plaće njen poslodavac dobijao iz općinskog budžeta.

Na ročištu pred Općinskim sudom u Konjicu 27. oktobra Džafić se izjasnio da nije kriv, ali je na jučerašnjem ročištu priznao sve i “izrazio duboko kajanje”, kako je za RSE rekao njegov advokat.

Optuženi Amir Džafić se branio sa slobode jer, kako je ranije saopćeno iz Općinskog suda u Konjicu, “nisu ispunjeni zakonski razlozi za predlaganje pritvora prema osumnjičenom”.

Nakon ovog slučaja, u Jablanici i drugim gradovima širom BiH održani su protesti podrške Enisi Klepo.