TUŽITELJSTVO BiH: PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DIREKTORA ‘BOSNALIJEKA’ NEDIMA UZUNOVIĆA I JOŠ 14 OSOBA!

Trenutno pregledavate TUŽITELJSTVO BiH: PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DIREKTORA ‘BOSNALIJEKA’ NEDIMA UZUNOVIĆA I JOŠ 14 OSOBA!
  • Autor objave:

Redakcija

Tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u predmetu visoke korupcije i organiziranog kriminala, podigla je optužnicu koja se odnosi na krivična djela organiziranog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora i pranje novca, koja su počinjena između 2005. i 2016. godine, za koja se terete 11 fizičkih i 4 pravne osobe.

U optužnici se navodi da su prvooptuženi Uzunović Nedim, u svojstvu organizatora, zajedno sa više drugih osoba, sa kojima je povezan rodbinskim vezama ili na drugi način, djelujući kao organizirana grupa, prema međusobnim dogovorima, planiranjem i izvršenjem krivičnih djela radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, a suprotno interesima kompanije Bosnalijek, vršili finansijske transakcije putem više off-shore kompanija registrovanih na Britanskim Djevičanskim Otocima i Sejšelima, u korist računa kompanija u Latviji, Kipru i drugim zemljama, a za navodne marketinške ili konsultantske usluge koje nisu izvršene.

Također, u optužnici se navodi da je prvooptuženi Uzunović Nedim, kao stvarni vlasnik off-shore kompanija i direktor predstavništva kompanije Bosnalijek u Moskvi, u namjeri da prikrije stvarni izvor, prirodu i porijeklo novca te da ga nezakonito ubaci u legalne finansijske tokove, uplaćivao velike novčane iznose na račune kojima je raspolagao, kao i račune sebi bliskih osoba, koji su nakon toga korišteni za različite namjene, uključujući i kupovinu nekretnina, dionica, vozila i drugih vrijednosti.

– Prema prikupljenim dokazima, optuženi su oštetili kompaniju Bosnalijek Sarajevo za iznos od 10.849.609,43 KM, a sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 9.984.508,01 KM, kojim novcem su dalje raspolagali i koristili u privrednom poslovanju, kupovali pokretnu i nepokretnu imovinu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, stavljajući novac za koji su znali da je pribavljen počinjenjem krivičnog djela u legalne finansijske tokove – navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH i partnerske institucije i agencije koje su sudjelovale u istrazi u BiH i inostranstvu, a posebno Državna agencija za istrage i zaštitu, zadokumentirale su više stotina inostranih i domaćih finansijskih transakcija u velikim iznosima, te je nad određenim novčanim sredstvima i imovinom tokom postupka izvršena zabrana raspolaganja, a u okviru optužnice tražit će se oduzimanje višemilionske nezakonite imovinske koristi u pojedinačno utvrđenim iznosima.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, stručnog vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, uključujući i dokumente međunarodne pravne pomoći dobijene iz pravosudnih institucija Latvije, Kipra, Hrvatske, Slovenije itd.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Optuženi su:

1. NEDIM UZUNOVIĆ, rođen 1976. godine u Mostaru, državljanin BiH,

2. EMIN HADŽIOMEROVIĆ, rođen 1948. godine u Kotor-Varoši, državljanin BiH,

3. JASMINA UZUNOVIĆ, rođena 1979. godine u Banjoj Luci, državljanka BiH,

4. SEAD UZUNOVIĆ, zv. “Sejo”, rođen 1952. godine u Konjicu, državljanin BiH,

5. MUNIR ĆUKLE, rođen 1970. godine u Konjicu, državljanin BiH,

6. NADIJA ĆUKLE, rođena 1978. godine u Sarajevu, državljanka BiH,

7. ALMA TURAJLIĆ, rođena 1985. godine u Banjoj Luci, državljanka BiH,

8. AZIZ ŠUKALO, rođen 1958. godine u Foči, državljanin BiH,

9. VEDAD TUZOVIĆ, zv. “Vedo”, rođen 1976. godine u Sarajevu, državljanin BiH,

10. BOGDAN JOKOVIĆ, rođen 1958. godine u Beogradu, državljanin BiH i Republike Srbije,

11. ANEL VRTIĆ, zv. “Crni”, rođen 1976. godine u Sarajevu, državljanin Bosne i Hercegovine,

12. Pravna osoba “SERRETA INVESTING” d.o.o. Sarajevo,

13. Pravna osoba “LIBERO 5” d.o.o. Konjic,

14. Pravna osoba “TURIST BEST” d.d. Konjic i

15. Pravna osoba “EMKO GRAĐENJE” d.o.o. Rogoznica.