NOVI SKANDAL U OPĆOJ BOLNICI „DR. ABDULAH NAKAŠ“: RTG I CT, kod pacijenta, pokazali prijelom vrata lijeve butne kosti, pa ga „šutnuli“ na operaciju na KCUS iz „tehničkih razloga“!

Trenutno pregledavate NOVI SKANDAL U OPĆOJ BOLNICI „DR. ABDULAH NAKAŠ“: RTG I CT, kod pacijenta, pokazali prijelom vrata lijeve butne kosti, pa ga „šutnuli“ na operaciju na KCUS iz „tehničkih razloga“!
  • Autor objave:

Piše: Josip Šimić-Đinđić, teolog

Dana 28. 07. 2023. godine, objavili smo sasvim argumentirani članak naziva: „AKO KCUS NE VALJA, ZAŠTO POVRIJEĐENE NE PREVOZE U OPĆU BOLNICU „DR. ABDULAH NAKAŠ“, VEĆ NA KCUS!“ od 28. 07. 2023. godine, a u sklopu kojeg članka smo naveli samo nekoliko primjera, zbog čega se svi povrijeđeni i unesrećeni, pa i oni s moždanim i srčanim udarom, uključujući naravno onkološke i hemodijalizne pacijente, kao i svih drugih vrsta povreda i bolesti, hitne pomoći prevoze na KCUS, a ne u Opću bolnicu „Dr. Abdulah Nakaš“, ali izgleda, da smo odgovor i na to pitanje dobili.

VEZANI LINK: https://podlupom.ba/ako-kcus-ne-valja-zasto-povrijedene-ne-prevoze-u-opcu-bolnicu-dr-abdulah-nakas-vec-na-kcus/

Akcija kodnog naziva „Spis“ u Općoj bolnici „Dr. Abdulah Nakaš“!

Javnosti je poznata, policijska akcija izvedena u mjesecu maju 2018. godine, kada su, postupajući po Naredbi Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo i Sarajevskog suda, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, uhapsili tada  Dragišu Đogovića, zamjenika direktora Opće bolnice „Abdulah Nakaš“, a uhapšen u okviru akcije „Spis“. Osim njega, uhapšena je tada  i doktorica Eldina Bešlagić, tada šefica Odjeljenja urgentne medicine Opće bolnice, te Admir i Amra Radeljaš, sin i kćerka Eseda Radeljaša!

Svi su bili osumnjičeni za korupciju. Prema informacijama, Radeljaševa djeca pokušala su preko ljekara Opće bolnice ishodovati lažne nalaze, a na temelju kojih bi mogli izbaviti oca iz pritvora. Ljekari su uhapšeni između ostaloga, da su primali mito u zamjenu za pružanje zdravstvenih usluga u Općoj bolnici „Dr. Abdulah Nakaš“!

”Osumnjičena lica se terete da su počinila krivična djela, udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340. stava (1) KZ F BiH, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stava (1) KZ F BiH u vezi člana 32. KZ F BiH, davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 381. stava (1) KZ F BiH, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz člana 382a. stava (1) KZ F BiH i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz člana 382. stava (3) u vezi sa stava (2) KZ F BiH, sve u vezi s članom 54. i 55. KZ F BiH.,“ –  saopćeno tada iz SIPA-e.

Svi uhapšeni si dobili po 3,5 godina zatvora. Đoković sada radi u poliklinici Al tawil u Sarajevu.

VEZANI LINK: https://www.source.ba/clanak/Haris/466977/Privedeni-Eldina-Beslagic-i-Dragisa-%C4%90ogovic-Zlatko-Kravic-za-Source-porucio–SIPA-je-trazila-da-se-pretrese-Eldinina-prostorija-Dragisa-se-jutros-vratio-na-posao

Akcija kodnog naziva „Hirurg“ u Općoj bolnici „Dr. Abdulah Nakaš“!

Godinu dana kasnije, u akciji kodnog naziva „Hirurg“, pripadnici sarajevske policije postupajući po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo, uhapsili i tada dva ljekara Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, potvrđeno je i tada iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Do sada su slobode lišena dva ljekara Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” zbog zloupotrebe položaja i primanja dara i drugih oblika koristi. Akcija i dalje traje i pretres je još uvijek u toku“, kazala je u junu 2019. godine, tada glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić. Uhapšeni su ljekari inicijala H. P. i E. B., potvrdili su iz Tužilaštva KS. Pripadnici sarajevske policije i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH su tada započeli pretres Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

VEZANI LINK: https://www.klix.ba/vijesti/bih/zbog-korupcije-uhapsena-dva-ljekara-opce-bolnice-u-sarajevu/190628067

Mediji su odmah nakon početka akcije izvijestili da je jedan od uhapšenih zbog krivičnog djela primanja mita specijalista Dragiša Đogović. Međutim, Đogović je demantovao ove navode. Inače, ovo nije prvi put da pripadnici sigurnosnih agencija ispituju korupciju u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

No, vratimo se tome zašto ljekari iz Opće bolnice „Dr. Abdulah Nakaš“, sve unesrećene i povrijeđene imputiraju i preko hitne pomoći isporučuju Kliničkom Centru Univerziteta u Sarajevu?!

Odgovor je vrlo jednostavan: iz tehničkih razloga ili ako nemate novca da podmitite ljekare Opće bolnice „Dr. Abdulah Nakaš“, da Vas operiraju!

Jedan od takvih svježih primjera je primjer jednog povrijeđenog pacijenta iz Sarajeva od 31. 07. 2023. godine, odnosno 01.08.2023. godine. Pacijent se javio u Opću bolnicu „Dr. Abdulah Nakaš“, u pratnji svoje kćerke, žaleći se na strašne bolove u lijevom kuku. Klinički pokreti su iznimno bolni i ograničeni. U prilogu nalaza je bio RTG koji pokaže mogući prijelom vrata lijeve butne kosti. Urađen je i CT, te indiciran operativni tretman.

No, gle čuda!

Umjesto da pacijenta operiraju u Općoj bolnici „Dr. Abdulah Nakaš“, ljekari navedene bolnice, ne pružaju pomoć unesrećenom pacijentu, navodeći, da se „operativni tretman ne može obaviti u njihovoj ustanovi iz tehničkih razloga“, te pacijenta – kako je vidno i nalaza Opće bolnice – šalju pacijenta na Kliniku za ortopediju KCUS-a!

Loši operativni tretmani u Općoj bolnici “Dr. Abdulah Nakaš”

Izvor za ovaj portal navodi, da sve pacijente na kojima naprave loše operativne zahvate u Općoj bolnici „Dr. Abdulah Nakaš“, zbog teških komplikacija usljed opertivnog tretmana u Općoj bolnici, šalju na „remont“ na KCUS.

KCUS trenutno ima tri pacijenta, koje je upropastio dr. Mirza Biščević, rođak Denisa Zvidzića iz NiP-a. Jedna žena je nakon operacije od strane dr. Mirze, dobila tešku sepsu, da joj iz kičmenog stuba curi gnjoj i voda, jer je dr. Mirza loše izveo operaciju.

Aktuelni potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo ustvrdio je u intervju za Anadoliju, da se “protiv aktuelnog menadžmenta KCUS-a vodi politička motivirana hajka”, iako pruža najveći broj zdravstvenih usluga pacijentima iz cijele Federacije!