Prof. dr. Mirsad Hadžikadić stao u obranu Nermina Šehovića: „prihvaćen je u široj javnosti kao policajac u funkciji svih građana i vrhunski profesionalac. Vjerujem u njegovu čestitost i profesionalni integritet“!

Trenutno pregledavate Prof. dr. Mirsad Hadžikadić stao u obranu Nermina Šehovića: „prihvaćen je u široj javnosti kao policajac u funkciji svih građana i vrhunski profesionalac. Vjerujem u njegovu čestitost i profesionalni integritet“!
  • Autor objave:

Piše: Josip Šimić-Đinđić, teolog

Osnivač i bivši predsjednik Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Vašingtonu i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, dr. Hadžikadić trenutno obnaša funkciju izvršnog direktora analitičkih programa iz oblasti Analitike na svim koledžima Univerziteta Sjeverne Karoline u Šarloti. Dobitnik je nagrade za životno djelo udruženja informacionih tehnologija na nivou savezne države Sjeverne Karoline i grada Šarlote. U centar svakog svog društvenog djelovanja stavlja nauku, razvoj i izvrsnost.

Ključne oblasti ekspertize dr. Hadžikadića u kojima ima više od 30 godina radnog iskustva su informacione tehnologije, uključujući akademska i industrijska zaduženja. Nakon što je doktorirao iz oblasti računarske tehnike na Southern Methodist Univerzitetu u SAD, gdje je boravio kao Fullbright stipendista, 1987. dr. Hadžikadić pridružio se Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti, SAD. Njegovo istraživanje obuhvata oblasti analitike, kognitivnih nauka, medicinske informatike i kompleksnih adaptivnih sistema.

Autor je preko pedeset naučnih radova u međunarodnim i američkim časopisima, konferencijama i simpozijima. Objavio je tri knjige, organizirao mnoge međunarodne konferencije i glavni je urednik za naučni časopis iz oblasti politike i kompleksnih sistema. Dr. Hadžikadić je vodio timove ili bio dio istraživačkih timova koji su projektovali modele i simulacije ekonomskih, zdravstvenih, bioloških, finansijskih, političkih i društvenih problema.

Dr. Hadžikadić je bio direktor Medicinske informatike i Ortopedske informatike u Carolinas Healthcare System organizaciji od 1991. do 1997. i menadžer u Deloitte and Touche Consulting organizaciji u 1998. godini. Postao je dekan Fakulteta za računarsku tehniku 1998. godine i osnivački dekan fakulteta za Informacione tehnologije 2000. godine na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti. Prije deset godina postao je i osnivački direktor Instituta za kompleksne sisteme 2008. godine.

Njegov osvrt na medijsku hajku, koja se provodi nad inspektorom Federalne uprave policije dr. Nerminom Šehovićem prenosimo u cijelosti:

Primjećujem da je u posljednje vrijeme u pojedinim medijima pomenuto i ime dr. Nermina Šehovića, uposlenika Federalne uprave policije u kontekstu navodnog korištenja SKY i ANON aplikacija.

Dr. Šehović, kako smo mi građani prepoznali na konkretnim primjerima rezultata njegovog višedecenijskog profesionalnog rada, prihvaćen je u široj javnosti kao policajac u funkciji svih građana i vrhunski profesionalac.

Vjerujući u čestitost i profesionalni integritet ovog poznatog policajca, susrete sa pojedinim dobro obaviještenim domaćim i stranim izvorima iskoristio sam da porazgovaram o prirodi te medijske hajke.

Dobio sam informacije koje su me kao čovjeka obradovale, a u koje nisam ni sumnjao, da dr. Nermin Šehović nema nikakve direktne ili indirektne veze s tim, po svim obilježjima, politički instruiranim medijskim navodima.

Vijesti ne smiju služiti kao sredstvo za međusobne političke obračune i selektivnu diskreditaciju politički nepodobnih profesionalaca koji ne pripadaju niti jednoj političkoj opciji. Sloboda govora treba da važi i za one koji su oklevetani, isto kao što važi za one koji javnosti plasiraju lažne ili neprovjerene informacije iz nekih svojih interesa.

Pozivam relevantne institucije da, rasterećeno i bez političkog utjecaja, što prije odgovore na navode o dr. Šehoviću i o tome obavijeste javnost.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid025v24dg3b3YgaiFnSUx6HNoWqEDSx6S4EyJ3nHmzJLq7voAsuLEUrVYBuEGikxNDil&id=100036617152350&mibextid=Nif5oz

Dr. sci. Nermin Šehović, inspektor Federalne uprave policije