PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOUPOTREBU POLOŽAJA PROTIV KALABA LJUBOMIRA (1957), NEKADAŠNJEG DIREKTORA UREDA ZA VETERINARSTVO BiH

Trenutno pregledavate PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOUPOTREBU POLOŽAJA PROTIV KALABA LJUBOMIRA (1957), NEKADAŠNJEG DIREKTORA UREDA ZA VETERINARSTVO BiH
  • Autor objave:

Optuženi se tereti za koruptivno krivično djelo, odnosno da je zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, iskoristivši službena ovlaštenja direktora u Uredu za veterinastvo Bosne i Hercegovine,  svjesno nanio štetu pravnom subjektu iz Posušja u iznosu od 411.673,50 KM. 

 Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

–      KALABA LJUBOMIRA, rođenog 1957. godine u Bugojnu, državljanina BiH i R Srbije.

Optuženi se tereti da je, postupajući u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, za vrijeme kada je obavljao poslove direktora Ureda za veterinarstvo BiH, tokom 2020. godine, bez ispunjenja zakonskih uslova donio obavezno Uputstvo o privremenoj zabrani izdavanja i potpisivanja veterinarsko zdravstvenih certifikata pomenutom privrednom subjektu, te onemogućio izvoz i prodaju već pripremljenog goveđeg mesa u R Tursku u količini od oko 41 tone (41.785,78 kg), koje je zbog toga propalo i bilo uništeno, na koji način je prouzrokovao materijalnu štetu u novčanom iznosu od 411.673,50 KM.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.