TUŽILAŠTVO KS: Potvrđena optužnica protiv 28 osoba zbog lažnih potvrda o vakcinaciji protiv Covid-a 19. Uposlenici Opće bolnice “Dr. Abdulah Nakaš” ponovno u kriminalu!

Trenutno pregledavate TUŽILAŠTVO KS: Potvrđena optužnica protiv 28 osoba zbog lažnih potvrda o vakcinaciji protiv Covid-a 19. Uposlenici Opće bolnice “Dr. Abdulah Nakaš” ponovno u kriminalu!
  • Autor objave:

“…Tako je potvrđena i optužnica protiv Anesa Zaimovića, medicinskog tehničara u Općoj bolnici „Prim. Dr. Abdulah Nakaš“, Nedima Ušanovića, referenta osiguranja u Općoj bolnici…”!

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je a Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv 28 osoba zbog više koruptivnih krivičnih djela. Optuženi su Nijaz Krupalija, Irma Burek-Džafović, Majda Musić, Nedim Ušanović i Anes Zaimović zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to, primanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave. Selvir Halilović, Damir Kontik ,Nejra Lilić-Kontik, Samir Demir, Mustafa Dervišević, Sanela Badžak, Seid Hodžić, Almir Peštek, Asima Jajagić, Dino Jajagić, Nahida Brica, Bekim Vejseli, Asmir Hajdarević, Memiš Hajdarević i Asmir Kaplan optuženi su zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi, dok su Nijaz Mujan, Arnes Vranj, Mujo Berić, Nedžad Klarić, Atif Okerić, Ajdin Okerić, Najil Čarković, Mirza Izmirlija optuženi za krivično djelo davanje lažnog iskaza.

Nijaz Krupalija, vozač saniteta u Domu zdravlja “Omer Maslić”, Anes Zaimović, medicinski tehničar u Općoj bolnici „Prim. Dr. Abdulah Nakaš“, Nedim Ušanović, referent osiguranja u Općoj bolnici, Irma Burek Džafović i Majda Musić medicinske sestre koje su radile na vakcinalnom punktu u Domu zdravlja “Omer Maslić” terete se da su se od oktobra 2021. do marta 2022. godine udružili u grupu koja je u bazu podataka Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo unosila lažne podatke da su osobe vakcinisane i na osnovu toga im za novac izdavali potvrde o vakcinaciji na području Kantona Sarajevo. Za takve lažne potvrde naplaćivali su iznos od 100 do 800 KM.

Postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila Irmi Burek-Džafović i Majdi Musić zabranu obavljanja poslova zdravstvenog radnika u javnim zdravstvenim ustanovama u trajanju od deset godina, računajući od dana pravosnažnosti odluke. Za glavni pretres predloženo je saslušanje 38 svjedoka, vještaka iz oblasti kriminalistike i vještaka za mobilne telefonske uređaje i telekomunikacione tehnologije te izvođenje oko 200 materijalnih dokaza.

Ovaj portal podsjeća, da su za vrijeme direktorovanja dr. Ismeta Gavrankapetanovića, direktora Opće bolnice “Dr. Abdulah Nakaš”, a po Naredbama Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i Sarajevskog suda, u kodnim akcijama “Spis” i “Hirurg”, dva puta vršeni pretresi i hapšenja ljekara Opće bolnice “Dr. Abdulah Nakaš”, zbog mita i korupcije! Ni, tada ni sada, Gavrankapetanoviću ne pada na pamet, da bar iz moralnih razloga, podnese ostavku na funkciju direktora Opće bolnice “Dr. Abdulah Nakaš”! Brat od dr. Ismeta Gavrankapetanovića, dr. Faris Gavrankapetanović je hapšen prošle godine bio od strane Tužilaštva KS, zbog kriminala.

Da se kojim slučajem ovo desilo (a nije) na Univerzitetskom Kliničkom Centru u Sarajevu (UKCS) na čelu sa Generalnom direktoricom prof. dr. sci. med. Sebijom Izetbegović, digla bi se i kuka i motika!

URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE

Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, imate u vidu presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Vezani tekstovi: