ZAVRŠENO ROČIŠTE DEBEVCU I MEHMEDAGIĆU: ODLUKA O PRITVORU U NAREDNA 24 SATA

Trenutno pregledavate ZAVRŠENO ROČIŠTE DEBEVCU I MEHMEDAGIĆU: ODLUKA O PRITVORU U NAREDNA 24 SATA
  • Autor objave:

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište za određivanje pritvora predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu te bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću.

Odluku u pritvoru Sud BiH će donijeti u naredna 24 sata.

Odbrana je zatražila da se javnosti zabrani prisustvo ročištu, što je odbijeno.

Kako je naglašeno nakon prvog ročišta, Sud BiH će donijeti odluku u pritvoru u naredna 24 sata. Odbrana Debeveca i Mehmedagića tražila je izuzeće sudije Branka Perića koji vodi cijeli predmet, ali je poručeno kako će se o tome sutra oglasiti VSTV.

Tužiteljica Bojana Jolović je tokom prvog ročišta izjavila kako je bila pod najvećim opstrukcijama u karijeri, a samo suđenje obilježio je niz napetosti i nervoznih reakcija učesnika u cijelom procesu. Također, odbrana je na početku tražila izuzeće javnosti iz suđenja, ali sudija Perić i Tužilaštvo BiH ostali su pri odluci da javnost prisustvuje suđenju. Isto tako, naglašeno je kako je u hapšenju Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića postojao niz nezakonitosti.

Podsjetimo, Debevec i Mehmedagić uhapšeni su u ponedjeljak navečer, a po nalogu državnog Tužilaštva. Za sada su poznate informacije da se terete za zloupotrebu položaja koja se odnosi na nezakonito prisluškivanje sudija Suda BiH i uposlenika Tužilaštva.

Nešto ranije, u prostorijama Tužilaštva BiH ispitana je i advokatica Vasvija Vidović, a za nju nije određen pritvor. Umjesto pritvora, advokatici su predložene mjere zabrane.

Glavni državni tužitelj Milenko Kajganić je naveo da se Mehmedagić i Debevec terete da su u 2020. godini počinili krivična djela zloupotreba položaja na način da su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i službenika Tužilaštva BiH prilikom provođenja radnji iz predmeta Tužilaštva BiH i Suda BiH.