Nova apsurdna odluka narko oca Ramzesa Rame Isaka, ministra F MUP-a, višestrukog povratnika u kaznenim djelima: „Uveo predmet na Policijskog akademiji iz nasilja, iako i sam višestruko osuđivan zbog nasilja“!

Trenutno pregledavate Nova apsurdna odluka narko oca Ramzesa Rame Isaka, ministra F MUP-a, višestrukog povratnika u kaznenim djelima: „Uveo predmet na Policijskog akademiji iz nasilja, iako i sam višestruko osuđivan zbog nasilja“!
  • Autor objave:

Piše: Josip Šimić-Đinđić, teolog

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak naložio je da se na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova uvede predmet „Rodnozasnovano nasilje, maloljetnička delinkvencija i nasilje u porodici“ koji će biti obavezan predmet za sve polaznike osnovne policijske obuke.

U novom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koji će u narednim sedmicama biti upućen Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na davanje saglasnosti, sistematizovano je stručno-operativno radno mjesto predavača na predmetu „Rodnozasnovano nasilje, maloljetnička delinkvencija i nasilje u porodici“.

Nalog ministra Isaka uslijedio je nakon tragičnih dešavanja u Gradačcu kao i drugih slučajeva nasilja nad ženama, vršnjačkog nasilja i krivičnih djela počinjenih iz mržnje.

Svi budući polaznici osnovne policijske obuke za početni čin „policajac“ i čin „mlađi inspektor“ bit će u obavezi da se edukuju iz oblasti rodnozasnovanog nasilja, maloljetničke delinkvencije i nasilja u porodici.

Bosansko – hercegovačku javnost, još uvijek potresa stravični ubojiti pohod ubojice iz Gradačca, Nermina Sulejmanovića, koji je u svome krvavom pohodu ubio tri osobe, a isto tako ranio tri osobe, na kraju presudivši sam sebi.

Još uvijek dolazimo k sebi i pitamo se, da li se navedena tragedija mogla spriječiti?! Naravno, da se mogla spriječiti, da nam je pravosuđe, zajedno sa policijskim agencijama bilo ažurnije, profesionalnije i sposobnije.

Odmah nakon ovog trostrukog ubojstva oglasio se ministar unutarnjih poslova F BiH, Ramo Isak, višestruko presuđivani i osuđivani kriminalac i povratnik u krivičnim djelima, inače dobro poznat pravosuđu i policiji Zeničko – dobojskog kantona.

Pisali smo u članku: „PRESEDAN: Ministar F MUP-a Ramo Isak dok on s ubicama druguje, derneči i pjeva, u isto vrijeme traži procesuiranje svih, koji su podržali ubicu iz Gradačca! – Sve je za osudu!“ od 12.08.2023. godine, a u kojem članu smo ukazali na licemjernost Rame Isaka, da istodobno najavljuje hapšenje svih lica, koja su na društvenim mrežama podržavali ubojicu iz Gradačca, dok u isto vrijeme on sam derneči i pije sa presuđenim ubojicama, o čemu smo ranije objavili slike.

Nakon toga oglasili smo članak: „DA NIJE ŽALOSNO, BILO BI SMIJEŠNO: Višestruko presuđivani nasilnik – ministar F MUP-a Ramo Isak govorio o sigurnosti građana u Federaciji!“ od 13. 08. 2023. godine, a u kojem članku smo pobrojali sabrana krivična djela i presude na temelju, kojih je Ramo Isak i sam presuđivan i pravosnažno osuđivan za krivična djela Ugrožavanje građana F BiH, Nasilničko ponašanje i drugo.

Potom tekst: APSURD: Narko ministar F MUP-a, Ramo Isak, pozivao na proteste protiv nasilja, iako je i sam višestruko presuđivan i osuđivan zbog nasilja i ugrožavanja sigurnosti!“ od 15. 08. 2023. godine!

Mediji su pisali, da je federalni ministar policije Ramo Isak pozvao putem svog Facebook profila na mirnu šetnju u znak protesta protiv svake vrste nasilja.

Interesantno je da je federalni ministar policije osuđivan dva puta – zbog nasilništva i prijetnji.

On je 2011. godine pravosnažno osuđen na dva mjeseca zatvora uvjetno zbog prijetnji novinaru.

Jedna od scena kakvim se pune stupci crne hronike desila se prije skoro deceniju u centru Zenice.

– “Mercedes” se zaustavio jer je semafor pokazivao crveno svjetlo, a put mu je popriječio terenac “Toyota” iz kojeg je izašao Ramo Isak. Ohrabrivalo ga je to što nije bio sam. Prišao je “Mercedesu”, psujući majku vozaču. “Šta mi diraš dijete!?”, vikao je i kroz otvoren prozor počeo ga udarati pištoljem u glavu, pokušavajući ga izvući iz vozila. Vozač se čvrsto držao za volan dok je suvozač pobjegao. Zvuk policijske sirene je prekinuo jurnjavu. Napadač iz džipa je uhapšen – pisao je CIN.

Općinski sud u Zenici je u decembru 2013. godine zbog nasilništva osudio Isaka na uvjetnu polugodišnju zatvorsku kaznu koja nije izvršena jer u roku od godinu dana nije počinio novo krivično djelo.

Početkom 2000-ih Isak je dobio otkaz u policiji ZDK gdje je radio kao policajac. Nađite mi državu u kojoj je pravosnažno višestruko osuđivana osoba i ministar policije i koji je bio otpušten iz MUP-a ZE-DO kantona, a poslije postao ministar policije F MUP-a!?

– Isak Ramo je decertificiran iz razloga jer je pred Općinom, tadašnje Općine, a sada Grada Zenice, ispalio tri metka u zrak na svadbi svog velikog prijatelja i kuma jednog od njegovih sinova – rekao je, dodavši da jedino žali zbog toga što je pištolj bio službeni.

– Da sam opet na toj svadbi i da imam 15 (metaka, op. a.), ja bih ispalio svih 15 – rekao je Isak u razgovoru sa novinarima CIN-a.

Prema presudama Općinskog suda u Zenici, novoizabrani ministar unutarnjih poslova u Vladi F BiH Ramo Isak od strane Kantonalnog tužiteljstva Zeničko – dobojskog kantona iz Zenice, tri je puta optužen, od toga dva puta pravomoćno osuđen, dok je treća optužnica odbijena zbog zastare.

1.) Godine 2011., Ramo Isak pravomoćno je osuđen, zbog izvršenog kaznenog djela „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183. stav 1. KZ F BiH, jer je prijetio novinaru;

2.) Godine 2014., Ramo Isak, pravosnažno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci uvjetno, zbog izvršenog kaznenog djela Nasilničko ponašanje, kada je žrtvu više puta udario u glavu pištoljem, psujući mu majku;

3.) Godine 2016., Ramo Isak, je ponovno optužen za Nasilničko ponašanje, ali je optužba odbijena zbog zastare, a prema ovoj optužnici on je sa trojicom naoružanih muškaraca prijetio govoreći žrtvi: „Pucaj, pucaj, ubij ga“, nakon čega su svi – po njegovim uputama repetirali pištolje i uperili ih u žrtvu;

Imajući u vidu, da je novi federalni ministar MUP-a F BiH, Ramo Isak, višestruki povratnik u krivičnim djelima, da je svojim nezakonitostima i ponašanjem sam ugrožavao građane Federacije BiH, u svakoj europskoj državi, to bi ga činilo nepodobnim, da obnaša bilo koju javnu funkciju s obzirom na osuđivanost.

Federalni ministar unutrašnjih poslova, narko otac Ramo Isak zv. Ramzes naložio je da se na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova uvede predmet „Rodnozasnovano nasilje, maloljetnička delinkvencija i nasilje u porodici“ koji će biti obavezan predmet za sve polaznike osnovne policijske obuke.

Za očekivati je, da otac Razmes bude nastavnik, s obzirom da najbolje ima iskustva sa nasiljem, posebno porodičnim i prema građanima Federacije BiH.