Vanpretresno vijeće Suda BiH ipak potvrdilo optužnicu za ratni zločin protiv 13 osoba, nekadašnjih zapovjednika i pripadnika Armije RBiH, Ferida Buljubašića i dr.,

Trenutno pregledavate Vanpretresno vijeće Suda BiH ipak potvrdilo optužnicu za ratni zločin protiv 13 osoba, nekadašnjih zapovjednika i pripadnika Armije RBiH, Ferida Buljubašića i dr.,
  • Autor objave:

Sud BiH, sutkinja za prethodno saslušanje Suda BiH, Enida Hadžiomerović je odbila optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije RBiH za ratni zločin, ali je Tužilaštvo BiH na ovakvu odluku izjavilo žalbu, koja je rješenjem Vanpretresnog vijeća Suda Bosne i Hercegovine uvažena, a optužnica potvrđena.

PODSJEĆAMO – Tim tužilaca Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv 13 osoba, nekadašnjih zapovjednika i pripadnika Armije RBiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u mjesecu decembru 1992. godine.

Prema optužnici, u ovom selu je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.

– Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način – naveli su iz Tužilaštva.

Dodaju da se optuženi Ahmet Sejdić, kao komandant brigade i član štaba TO, dodatno tereti za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići u općini Višegrad, 8. augusta 1992. godine, koja su bila izvan sukoba i nastanjena civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, gdje je prilikom napada ubijeno osam civila srpske nacionalnosti, među kojima najstarija žrtva starica od 90 godina, jedan civil je ranjen a troje civila odvedeno u nezakonito zatočenje na području Višegrada, a kuće i objekti paljeni i uništavani.

– Optuženi Ferid Buljubašić, kao komandant i nadređena osoba dodatno se tereti za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča u februaru 1993. godine, gdje je pri napadu u kojem su vojnici ARBIH, došli preko teritorije Crne Gore, na području sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve, pucanjem iz automatskog oružja ubijeno jedanaest civila srpske nacionalnosti među kojima su bili stariji muškarci i žene i jedno dijete, te ranjeno pet civila, a kuće i imovina paljeni i uništavani – navedeno je u optužnici.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 400 svjedoka kao i prilaganjem više od 1.200 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivična djela: ratni zločin protiv civilnog stanovništva, povrede zakona ili običaja ratovanja, organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Optuženi su:

Ferid Buljubašić, rođen 1953. godine u Foči;

Ahmet Sejdić, rođen 1960. u Višegradu;

Rašid Sobo, rođen 1965. u Foči;

Ševko Glušac, rođen 1961. u Foči;

Zakir Jamak, rođen 1969. u Višegradu;

Bahrudin Muhić zv. “Bane”, rođen 1964. u Višegradu;

Adem Fehrić, rođen 1962. u Višegradu;

Mustafa Poljo, zv. “Musa” rođen 1965. u Višegradu;

Enver Kustura zv. “Pena” rođen 1967. u Višegradu;

Muhamed Liska, rođen 1973. u Višegradu;

Sakib Čakar, rođen 1957. u Višegradu;

Izet Sejdić, rođen 1955. u Višegradu i

Munir Nalo, rođen 1970. godine u Višegradu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.