Kako su Bošnjaci u Kreševu i njihovi vjerski objekti postali taoci zakulisnih igara HDZ -a BiH Kreševo i par kupljenih Bošnjaka

OPĆINA KREŠEVO
  • Autor objave:

Sve je počelo sredinom aprila ove godine kada je Žurnal otkrio neviđenu i nevjerovatnu aferu poklanjanja državnog zemljišta privatnim licima u Općini Kreševo od strane rukovodstva Općine, više o otkriću čitajte na ovom linku, a koja će prema našim saznanjima uskoro rezultirati optužnicom za orgranizirani kriminal.

Naime, 2018. godine odmah uz lokalni put iz članka Žurnala počinje izgradnja malog Mekteba u Općini Kreševo.

Prije svega potrebno je nešto zaključiti. Bošnjaci u Kreševu su manjina, ali ništa manje nevažni i nebitni, kako oni, tako i njihovi vjerski objekti od drugih nacinalnosti i njihovih vjerskih objekata u Kreševu, niti su zaslužili da se još u 3. mjesecu ove godine napadaju u ugostiteljskim objektima u Kreševu, samo zato jer su Bošnjaci, prenosi Avaz, više na ovom linku.

No, vratimo se ovom nevjerovatnom otkriću.

2018. godine u mjestu Rakova Noga u Crnićima u Općini Kreševo, kreće izgradnja vjerskog objekta – Mekteb za potrebe džematlija Rakove Noge, objekat kao što vidite na slici je jedan mali objekat, no i za tako mali Mekteb džematlije Rakove Noge su morali pronaći donaciju, a izgradnju su donirali predstavnici arapskih zemalja, jer Općina Kreševo nije osjetila potrebu da donira sredstva za tako mali Mekteb.

Objekat je izgrađen bez zakonom potrebitih dozvola, samim time objekat nema građevinsku dozvolu, i bez izdate građevinske dozvole ne može se na kraju izgradnje upotrebnom dozvolom potvrditi da je objekat siguran i spreman za korištenje, te je takvim ne zakonskim načinom izgradnje riskirana sigurnost džematlija koji borave unutar njega, a posebno nas brine sigurnost djece koja borave u njemu, jer kada su djeca u pitanju, nema kompromisa, ali neka bude na čast odgovornim u Općini Kreševo.

Kako su nam potvrdili iz Medžlisa IZ Kiseljak, istina je da je objekat pravljen bez građevinske dozvole, i da su ipak u toku izgradnje, sa gradnjom upoznali Općinu Kreševo.

Također, bez uredno izdate građevinske dozvole, na izgrađeni objekat se ne može priključiti električna energija, tj. nadležno elektro – poduzeće bez zakonom prikupljene dokumentacije između ostalog građevinske dozvole ne može uputiti svoje uposlenike da na objektu koji nema građevinsku dozvolu priključi električnu energiju, no to ipak ovdje nije bio slučaj.

Na izgrađenom objektu ipak se nalazi priključak električne energije sa razvodnog stuba, što su samo mogli da priključe uposlenici elektro – Kreševa, što je potpuno nezakonito, i potpuno opasno, jer bez građevinske dozvole se ne može utvrditi niti potvrditi da je objekat građen sukladno procedurama i normama struke, do zaključenja ovog texta nismo dobili odgovor iz JP Elektroprivrede HZHB Mostar, na naš upit zašto i po čijem naređenju je bez zakonom jasno propisane procedure izvršen priključak električne energije.

No, sada se vratimo suštini priče.

Zar Bošnjaci u Kreševu trebaju praviti vjerske objekte bez dozvola koje su propisane zakonom, zar trebaju da im se električna energija uvodi također nezakonito, riskirajući sigurnost i živote onih koji koriste objekat, u ovom slučaju onih koji u njega dolaze da bi ispunili svoje vjerske obaveze:?

Za ovaj nevjerovatan slučaj doznali smo od mještanina Rakove Noge koji je želio ostati anoniman, a koji je nam je i poslao ova informacije, s obzirom da isti kako nam navodi ne može trpjeti nepravdu i nelegalna djela, a i ponukan nedavnim, otkričem Žurnala sa početka texta, jer se Mekteb i nalazi upravo uz taj lokalni put na kojem je otkriven nevjerovatan kriminal. i ne želi da ovdje više išta ostane nedorečeno.

Dalje, kako navodi ogorčen je onom koji predstavljaju Bošnjake u Općinskom Vijeću u Kreševu, koji su dopustili da se jedan Mekteb mora praviti mimo zakona, mimo struke, jer je ipak u pitanju građevinski objekat, u koji dolaze njihova djeca koja se svakodnevno izlagaju opasnosti, a sve to radi interesa onih koji ih predstavljaju u Općinskom Vijeću Kreševa, a sama spoznaja da su i električnu energiju morali priključiiti kako navodi na crno – divlje, i da su to uradili tek tako bez procedure predstavnici elektro – Kreševa je ostao potpuno iznenađen, a najviše ga boli činjenica da Bošnjaci u Kreševu ovo nisu zaslužili, i kako navodi ovo je klasičan primjer bezobrazluka i nepoštovanja Bošnjaka u Kreševu, jer ostali Bošnjaci u Kreševu nemaju cijenu, niti daju svog obraza, a pogotovo kada je u pitanju odnos prema vjeri i vjerskim institucijama.

Njihov obraz nije obraz dvojca koji ih predstavljaju u OV Kreševo, koji su se radi lične koristi prodali propadajućem HDZ BiH u Kreševu, te da poštenje i susretljivost Bošnjaka u Kreševu koji im je narušeno ovim slučajem da moraju praviti Mekteb bez građevinske dozvole i da moraju doslovno “”krasti” električnu energiju više neće biti slučaj.

Portal Podlupom.ba kao neovisni medij obratio se i Medžlisu IZ Kiseljak koji je i vlasnik nekretnine i samim time objekta – Mekteba na njoj, sa upitom da li su upoznati sa ovim svih činjenicama, dobili smo odgovor koji je zaista ne logičan, kontradiktoran i u najmanju ruku čudan, a koji ide u prilog tvrdnjama našeg sugovornika da su za ovaj slučaj zajedno sa “dvojcem” koji Bošnjake predstavljaju u OV Kreševo, koje nije htio imenovati, te da svaki Bošnjak u Kreševu zna tko su, suodgovorni iz Medžlisa IZ Kiseljak, da on danas mora živjeti sa spoznajom da su Bošnjaci svoj obraz tako jeftino prodali. Zapravo doslovno nam je otkrio kakav ćemo odgovor od Medžlisa i dobiti.

I bio je u pravu. Baš upravo kada se slučaj i otkrio ovih dana, nakon skoro pet godina ovakve situacije, baš čudno da je predsjednik Medžlisa IZ Kiseljak bio u Općini Kreševo prije par dana da riješe ovaj problem.

Kako ekskluzivno doznajemo nepravljenje daljnjih problema od dvojca koji se spominju u ovom textu jer se sve otkrilo, imalo je i svoju cijenu. Jedan od njih je upravo dobio i uposlenje u Općini Kreševo koje je tako dugo priželjkivao, ime mu je Mirsad Beganović.

Radi zaštite interesa Bošnjaka podijelite ovu priču na društvenim mrežama i sa svojim prijateljima.