Iz Kantonalnog tužiteljstva SBK-a za portal Podlupom.ba: „Upućen prijedlog za određivanje pritvora Općinskom sudu u Kiseljaku osmorici pripadnika PS Kiseljak“!

Trenutno pregledavate Iz Kantonalnog tužiteljstva SBK-a za portal Podlupom.ba: „Upućen prijedlog za određivanje pritvora Općinskom sudu u Kiseljaku osmorici pripadnika PS Kiseljak“!
  • Autor objave:

Piše: Josip Šimić-Đinđić, teolog

PODSJEĆAMO – Postupajući po Naredbi Kantonalnog tužilaštva SBK-a iz Travnika i Općinskog suda u Kiseljaku, pripadnici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona /SBK/ uhapsili su 14.08.2023. godine, osam policajaca zaposlenih u Policijskoj stanici u Kiseljaku osumnjičenih, između ostalog, za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje dara ili drugih oblika koristi.

U okviru akcije “Vizir” koja se sprovodi u saradnji nadležnim Kantonalnim tužilaštvom Travnik i Općinskim sudom Kiseljak izvršeni su tada pretresi na više lokacija, kojom prilikom su pronađeni određeni materijalni dokazi koji će se koristiti u toku krivičnog postupka.

Akcija se sprovodi na području Kiseljaka, gdje je slobode lišeno osam policijskih službenika iz PS Kiseljak, zbog sumnje da su u proteklom periodu izvršili više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, primanje dara ili drugih oblika koristi, kao i drugih djela sa kojima se osumnjičeni dovode u vezu”, saopćeno je tada iz MUP-a SBK.

Nakon završene kriminalističke obrade, osumnjičeni su tada predati nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje. Ovakve i slične aktivnosti se nastavljaju i u narednom periodu, najavili su iz MUP-a SBK.

Iz Kantonalnog tužilaštva Travnik za ovaj portal potvrdili su, da su uputili prijedlog Općinskom sudu u Kiseljaku za određivanje pritvora osmorici uhapšenih policajaca:

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona uputilo je prijedlog za određivanje mjere pritvora Općinskom sudu u Kiseljaku  prema osmorici osumnjičenih policijskih službenika koji su po naredbi Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona lišeni slobode u akciji kodnog naziva “VIZIR”. Pritvor je predložen iz razloga propisanim odredbom člana 146. stav 1. tačka b) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine odnosno ako postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

U nastavku planskih aktivnosti koje su usmjerene na borbu protiv krivičnih djela iz oblasti korupcije, na području Kiseljaka  lišeno slobode osam policijskih službenika zbog sumnje da su u periodu juni – avgust 2023.godine kao službene osobe u svojstvu policijskih službenika MUP-a SBK/KSB Policijske stanice Kiseljak, obavljajući poslove kontrole saobraćaja i učesnika u saobraćaju na području općine Kiseljak, postupali u namjeri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, tako što su od učesnika u saobraćaju za koje su utvrdili da su počinili prekršaj zahtijevali ili primali dar u novcu ili u nekom drugom vidu, u više navrata primali i zahtijevali nagradu u zamjenu da ne poduzme radnje koje su bili dužni izvršiti u okviru svog službenog ovlaštenja.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili više krivičnih djela primanje dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenje službene isprave, te krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja.

U okviru ove akcije izvršeni su pretresi na više lokacija, kojom prilikom su pronađeni određeni materijalni dokazi koji će se koristiti u toku krivičnog postupka – navela je za ovaj portal glasnogovornica Tužilaštva Srednjobosanskog kantona, Ernesa Beganović!

Vezani link: