SUTKINJA SUDA BiH TATJANA KOSOVIĆ ODLUČILA: 30 DANA PRITVORA ZA OSUMNJIČENE U SKY PREDMETU KODNOG NAZIVA “CONSIGLIERE” DŽENISA KADRIĆA I ALEMA HODOVIĆA!

Trenutno pregledavate SUTKINJA SUDA BiH TATJANA KOSOVIĆ ODLUČILA: 30 DANA PRITVORA ZA OSUMNJIČENE U SKY PREDMETU KODNOG NAZIVA “CONSIGLIERE” DŽENISA KADRIĆA I ALEMA HODOVIĆA!
  • Autor objave:

Sud Bosne i Hercegovine, sudija za prethodni postupak, Tatjana Kosović, odlučujući o Prijedlogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za određivanje jednomjesečnog pritvora prema osumnjičenima Dženisu Kadriću i Alemu Hodoviću, donijela je Rješenje, kojim je prema istima određuje jednomjesečni pritvor.

Uhapšeni u sklopu akcije “Consigliere“

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana je određena iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom pranje novca iz člana 209. KZ-a BiH.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi iz Sky i Anom aplikacija da su se osumnjičena lica duže vrijeme bavila organizovanim kriminalom, povezanim sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, kao i pranjem novca, a sve sa ciljem sticanja velike protivpravne imovinske koristi u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi, odnosno skupocjenim vozilima i velikom broju nekretnina.

Akcija je provedena na području Sarajeva pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, a u realizaciji akcije sudjelovali su policijski službenici MUP-a KS, dok je podršku pružala Obavještajno-sigurnosna agencija BiH s kojom je ostvarena intenzivna saradnja.

Tokom akcije zaplijenjena je značajna količina novca, vojno-komunikacijska oprema, četiri puške, kao i četiri pištolja, dva skupocjena motorna vozila, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.