SAD upozoravaju da su sankcije ozbiljne i da će ih biti još

AMERIČKA AMBASADA
  • Autor objave:

Američka vlada nastavit će primjenjivati režim sankcija na sve osobe koje ugrožavaju provedbu Daytonskog sporazuma i one će imati ozbiljne posljedice, potvrdilo je veleposlanstvo SAD-a u BiH komentirajući uvrštavanje četvoro visokih dužnosnika iz Republike Srpske na američku “crnu listu”.

Američko ministarstvo financija uvelo je 31. srpnja sankcije članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, predsjedsjednicima vlade i parlamenta RS Radovanu Viškoviću i Nenadu Stevandiću te entitetskom ministru pravosuđa Milošu Bukejloviću.

Oni su označeni izravno odgovornima za pripremanje i donošenje zakona kojim u RS pokušavaju zabraniti provedbu odluka Ustavnog suda BiH. 

Predsjednik RS Milorad Dodik, koji je i potaknuo donošenje tog zakona, pod američkim je sankcijama još od 2017. godine a njemu i njegovim suradnicima zabranjeno je putovanje u SAD, zamrznuta im je imovina dok je američkim državljanima zabranjeno s njima poslovati.

Iz američkog veleposlanstva su za sarajevski “Dnevni avaz” kazali kako će pozorno pratiti provedbu mjera koje je naložio Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) pri ministarstvu financija, ističući kako će uvedene kaznene mjere imati “ozbiljne posljedice” po osobe koje su sankcionirane.

Podsjetili su da su visoki američki dužnosnici ranije opetovano upozoravali kako će SAD držati odgovornima pojedince koji se angažiraju u antidejtonskom ponašanju i prijete teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine pa je akcija poduzeta 31. srpnja bila na tom tragu.

“Sjedinjene Države nastavit će koristiti svoje ovlasti iz domene sankcija dok god dužnosnici iz Republike Srpske budu napadali Daytonski sporazum”, potvrdili su u komentaru.

Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) pozdravio je kaznene mjere protiv četvoro dužnosnika iz RS. Istaknuli su kako to smatraju doprinosom vladavini prava i zaštiti ustavno-pravnog poretka u Bosni i Hercegovini od “drskih pokušaja da se ugrozi rad institucija kao i stabilnost zemlje i do sada postignute reforme”.

Iz Delegacije EU u BiH suzdržano su komentirali američke sankcije, ali su istaknuli kako je ključno da se u BiH nastave reformski procesi i ostane na putu ka članstvu u EU, uključujući jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

“EU i SAD dijele ovaj strateški cilj”, naveli su u reagiranju dok sankcionirani dužnosnici iz reda bosanskih Srba i dalje odbijaju priznati bilo kakvu odgovornost za kršenje ustava i Daytonskog sporazuma.

Premijer RS Višković kazao je u srijedu kako SAD sankcijama žele provesti ratne ciljeve odnosno uspostaviti “unitarnu BiH”.

“U biti su pod sancijama svi dužnosnici RS i to šalje poruku da oni (SAD) žele razvlastiti RS i tiho je ugasiti”, izjavio je Višković koji tvrdi da samo u RS zapravo poštuju Dayton dok ga svi drugi krše.