Podnesene dvije disciplinske tužbe protiv bivše predsjednice Kantonalnog suda u Novom Travnik

KANTONALNI SUD NOVI TRAVNIK
  • Autor objave:

Istraživački portal Žurnal je već ranije pisao da su protiv Katice Jozak-Mađar, koja trenutno obnaša funkciju sudije u sudu u Novom Travniku, podnesene prijave zbog nepotizma, mobinga i zloupotrebe Sistema za automatsku dodjelu predmeta (CMS). Druga disciplinska tužba podnesena je zbog nedoličnog ponašanja Jozak-Mađar u zgradi VSTV-a u maju prošle godine kada joj Vijeće nije dalo povjerenje za novi mandat na poziciji predsjednice suda

Ured disciplinskog postupka pokrenuo je dva disciplinska postupka protiv donedavne predsjednice Kantonalnog suda u Novom Travniku i aktuelne sutkinje tog suda Katice Jozak-Mađar.

Disciplinski postupci su pokrenuti zbog disciplinskih prekršaja korištenje dužnosti sudije kako bi se pribavile neopravdane koristi za druge osobe, donošenje odluka kojima se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka, neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudije i ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije“, potvrdili su iz UDT-a.

Disciplinske prijave podnesene su još prošle godine i odnosile su se na nepotizam, mobing i zloupotrebe Sistema za automatsku dodjelu predmeta (CMS).

Katica Jozak-Mađar je u 19 godina svog mandata na poziciji predsjednice suda u Novom Travniku navodno u tu pravosudnu instituciju zaposlila i tri osobe s kojima je bila rodbinski povezana, te predmete dodjeljivala mimo Sistema za automatsko dodjeljivanje predmeta (CMS-

O ovome su za Žurnal ranije govorili pojedini uposlenici Kantonalnog suda u Novom Travniku, a zbog teksta objavljenog u maju prošle godine Jozak-Mađar je protiv Žurnala, direktora Eldina Karića i urednika Selvedina Avdića pondijela tužbu. Postupak bi se trebao voditi pred Općinskim sudom u Travniku, što je apsurd, jer to znači da bi drugostepenu odluku trebao donijeti sud u kojem je tužiteljica nekada bila predsjednica suda, a trenutno je sutkinja.

Katica Jozak-Mađar bila je predsjednica Kantonalnog suda u Novom Travniku od 2004., a Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je u maju ove godine na tu poziciju imenovalo sudiju Davora Kelavu. Bivša predsjednica ovu vijest nije dobro podnijela, te je počela da viče da su pogriješili, da će podnijeti tužbu protiv predsjednika VSTV-a i svih članova Vijeća jer joj je, navodno, protukandidat rekao da „ima veće veze od nje“.

Jozak-Mađar je tada nepozvana ušla u salu u kojoj se održavala sjednica Vijeća vičući da je „ona najbolji predsjednik u državi i da joj se kolega obratio riječima da ima veze i da će biti izabran“

Morao je intervenisati i sudski policajac koji je Katicu Jozak-Mađar izveo iz zgrade VSTV-a. 

Zbog ovakvog ponašanja protiv nje je podnesena druga disciplinska tužba zbog disciplinskog prekršaja „nepoštivanje dužnosti sudije i ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije“.