VRHUNAC BEZAKONJA NA UNIVERZITETU U SARAJEVU: Dekanica Pravnog fakulteta UNSA upozorila Senat i rektora Škrijelja, da rade nezakonito u slučaju diploma prof. Izetbegović!

Trenutno pregledavate VRHUNAC BEZAKONJA NA UNIVERZITETU U SARAJEVU: Dekanica Pravnog fakulteta UNSA upozorila Senat i rektora Škrijelja, da rade nezakonito u slučaju diploma prof. Izetbegović!
  • Autor objave:

Žalosno je gledati, što je, kao i na koji način sve iznijedrila pravosudna, akademska ili bilo koja druga zajednica, jer u svakome vrijedi ona “u svakom žitu kukolja ima”, pa je očit primjer takvog kukolja, koji je svojim radom ukaljao ugled akademske zajednice u Bosni i Hercegovini i šire, ni manje, ni više, rektor UNSA Rifat Škrijelj, “svjetski” poznati rektor, koji je UNSA sveo na dozu ismijavanja spram drugih univerziteta u svijetu i regionu.

Javnost je upoznata, a gotovo svi mediji u Federaciji Bosne i Hercegovine prenijeli, da je generalna direktorica Univerzitetskog Kliničkog Centra u Sarajevu, Sebija Izetbegović, gostovala 02.03.2023. godine na Hayat TV-u, kojom prilikom je odgovorila na optužbe za diplomu, pokazala tri indexa, ustvrdivši, da je sa njezinom diplomom i akademskim zvanjima sve u redu, da je u indexima sve upisano i ovjereno, te je tom prilikom zaprijetila, da će platiti odštetu svi, koji su učestvovali u orkestrirano – huškačkom naručenom medijskom klevetničkom progonu.

VIDEO GOSTOVANJA – VIŠE NA: https://www.dnevno.ba/vijesti/prof-dr-sebija-izetbegovic-odgovorila-na-optuzbe-za-diplomu-na-hayatu-pokazala-i-indekse-sve-je-upisano-i-ovjereno-279114/?fbclid=IwAR26-uovsGdcbT1KAVVAmyg5Q09ygUOqVdDLcNVg6TCiMsmc6ZF4ev5_Pww

Nakon njezina gostovanja na Hayat TV-u od 02.03.2023. godine, odmah sutra dan sa 03.03. i 04.03.2023. godine, napadi su ponovno uslijedili, i to ni manje ni više, preko istih onih orkestrirano – huškačkih medija, koji nisu prenijeli njezino gostovanje na Hayat TV-u od 02.03.2023. godine, i to dovođenjem na FACE TV tzv. senilnih akademika, poput Asima Kurjaka, koji je jednom, prije nešto više od godinu dana, gostujući na FACE TV-iju kazao: “kako Sebija Izetbegović, kod njega nikada ništa nije polagala, niti joj je on bio mentor”! Krenule se glasine i na indexi nisu ispravni, sve dok prošle sedmice Tužilaštvo KS nije donijelo naredbu o neprovođenje istrage protiv Sebije Izetbegović, ustvrdivši Tužilaštvo KS da je njezina dokumentacija vjerodostojna, te da nije počinila niti ijedno djelo propisano KZ F BiH.

Od toga gostovanja prije nešto više od godinu i pol dana, Kurjak se vratio iz amnezije, te utvrdio: “Istina je, bio sam mentor Sebiji Izetbegović, njen doktorat je legalan i legitiman”!

Gostujući uživo na Hayat TV-u od 02.03.2023. godine, prof. dr. Sebija Izetbegović, odgovarajući na upit voditeljice, a imajući u vidu, da se već značajan period pokušava osporiti i osporava validnost njenog formalnog obrazovanja, Izetbegović je kazala da su napadi počeli orkestrirano. U sve se uključio i sud po tužbi prof. Izetbegović.

Prvi napad je krenuo od mog nekadašnjeg mentora dr. Asima Kurjaka. Odbranu doktorske teze imala sam u Sarajevu pred više od 300 ljudi u velikom amfiteatru. Svi su svjedočili tome da mi je bio mentor. Pronašla se originalna dokumentacija na Medicinskom fakultetu. Onda se doktor vratio iz amnezije i rekao da je bio mentor u Sarajevu, a ne u Zagrebu” – kazala je prof. Izetbegović.

O Kurjakovim skandaloznim senilnim tvrdnjama u vezi akademskog obrazovanja prof. dr. S. Izetbegović je pisala Slobodna Dalmacija. Oni su 27. svibnja 2021. godine, a nakon što je Kurjak gostujući na FACE TV-iju “rekao, pa porekao”, napisali članak, naziva: “Dr. Asim Kurjak: Istina je, bio sam mentor Sebiji Izetbegović, njen doktorat je legalan i legitiman”!

VIŠE NA: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/dr-asim-kurjak-istina-je-bio-sam-mentor-sebiji-izetbegovic-njen-doktorat-je-legalan-i-legitiman-1101793?fbclid=IwAR1VscVzr_6oTWnFTz5H2tnSg7QuWODB7Q98MZ5cVH6uNy5s-HHvs4rsz50

Tako i tada, tresla se bosanska brda, rodio se sarajevski miš – tako bi se mogla sažeti afera oko doktorata Sebije Izetbegović koja je tada i sada zadnjih dana, pa i mjeseci potresala BiH, a koju je okončao isti akter koji ju je i otvorio: “svjetski poznati ginekolog dr. Asim Kurjak”.

Doktorat Sebije Izetbegović legalan i legitiman!

Nakon što je danima tvrdio da direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića nikad nije doktorirala kod njega, odnosno da se on njezina doktorata „ne sjeća”, dr. Kurjak je tada odmah nakon gostovanja na FACE TV-iju tada u četvrtak popodne „okrenuo ploču”:

– Ja prihvaćam činjenicu da postoje zapisnici, da je pred nas četvoro ona branila doktorat, da je taj doktorat legalan i legitiman i da je to doktorat, ali u Sarajevu – rekao je Kurjak u razgovoru za N1, dodavši da „treba odvojiti dešavanja u Zagrebu od onih u Sarajevu”.

– Nikada ja nisam spomenuo Sarajevo, jer nije bilo u pitanju niti jednom. Ja sam govorio o doktoratu i postdiplomskom studiju, ali u Zagrebu – izjavio je Kurjak, poručivši da razgovorom za N1 „stavlja točku na priču o obrazovanju Sebije Izetbegović”.

Kurjak je opet “rekao pa porekao”, pa je gostujući dana 03.03.2023. godine ponovno za FACE TV osporavao obrazovanje prof. dr. Sebije Izetbegović, da nije studirala u Zagrebu (iako je Izetbegović na Hayatu pokazala i zagrebački index sav ocjenama ispisan i ovjeren) hvaleći dr. Kurjak rektora Škrijelja, iako je prije nešto više od godinu dana gostujući na N1 kazao, da s gostovanjem na N1 “stavlja točku na priču o obrazovanju Sebije Izetbegović”. Ipak, dr. Kurjak je opet lagao, na isti način lažući, i prije nešto više od godinu dana gostujući na istoj FACE TV-i televiziji. Je li u pitanju senilnost, ili potplaćenost, ostaje da vidimo!

Podsjetimo, doktorat direktorice KCUS-a došao je u fokus BiH javnosti nakon što je dr. Kurjak na TV Face izjavio da Sebija Izetbegović nikad nije bila njegova studentica i da joj on nije bio mentor za izradu doktorske disertacije.

S druge strane, Izetbegović je tvrdila da je tog 11. lipnja 2000. na Medicinskom fakultetu u Sarajevu doktorat obranila upravo pred dr. Kurjakom, kao svojim mentorom i predsjednikom komisije, te da je obranu njezina doktorata slušao auditorij od 300 ljudi. Odmah je bilo jasno da ne mogu obje verzije biti istinite.

ORIGINALNA DOKUMENTACIJA

Klupko se počelo razmotavati kad je sarajevski tjednik „Stav” objavio originalne dokumente s Medicinskog fakulteta u Sarajevu – na kojima se nalazi i vlastoručni potpis dr. Asima Kurjaka – iz kojih se vidi ne samo da je dr. Kurjak doista bio Izetbegovićin mentor i predsjednik komisije za obranu doktorata, već i koja joj je pitanja postavljao na obrani.

U dokumentima se precizno iznosi da je tog 11. lipnja 2000., kao njezin mentor, dr. Kurjak najprije iznio biografiju Sebije Izetbegović, popis njenih radova i podatke iz kojih se vidjelo da kandidatkinja ispunjava uvjete za obranu disertacije, što uključuje položen i magisterij, upozorivši je da njeno izlaganje o predmetu, metodi i glavnim znanstvenim rezultatima disertacije može trajati najviše 60 minuta.

Navodi se, također, da je Sebija Izetbegović o svojoj disertaciji izlagala u razdoblju od 11.12 do 11.55 sati, nakon čega su joj članovi komisije (uz dr. Kurjaka, komisiju su činili dr. Idriz Bukvić i dr. Senad Mehmedbašić, a u svojstvu oponenta bila je prisutna dr. Jadranka Dizdarević) postavljali pitanja, i to prema redoslijedu koji je odredio upravo dr. Kurjak.

SEPTUM UTERUSA

Sam dr. Kurjak, navodi se u dokumentima, imao je za kandidatkinju dva pitanja, koja je svojom rukom ispisao na službenom dokumentu i vlastoručno potpisao: „Vaskularizacija septuma kao mogući uzrok ranog pobačaja?” i „Uloga nove tehnike trodimenzijalnog ultrazvuka u pouzdanom otkrivanju septuma uterusa?”

Kako stoji u dokumentaciji, Sebija Izetbegović je nakon kraće stanke odlučila da odmah odgovori na pitanja, što je završeno u 12.30 sati, nakon čega je dr. Kurjak obznanio da je „postupak obrane završen”, te je pozvao komisiju da se povuče na vijećanje.

„Nakon vijećanja, predsjednik Komisije prof. dr. Asim Kurjak je svečano objavio Odluku da je kandidatkinja mr. dr. Sebija Izetbegović s uspjehom obranila doktorsku disertaciju i time stekla pravo na znanstveni stupanj doktora medicinskih znanosti”, pisao je sarajevski tjednik, dodajući da su „Odluku potpisali predsjednik Komisije prof. dr. Asim Kurjak, članovi Komisije prof. dr. Idriz Bukvić i doc. dr. Senad Mehmedbašić te oponent doc. dr. Jadranka Dizdarević”.

Nedugo nakon što je sarajevski list objelodanio te dokumente dr. Kurjak se pojavio na Televiziji N1 i izjavio ono što smo naveli na početku ovog teksta – da „prihvaća činjenicu da je pred nas četvoro ona branila doktorat”, odnosno „da je taj doktorat legalan i legitiman”.

Inače, doktorska disertacija Sebije Izetbegović nosi naslov „Operativna histeroskopija u liječenju intrauterinih nenormalnosti kao faktora bračne neplodnosti”. Iako je diplomirala, magistrirala i doktorirala na uglednim, javnim institucijama, ipak je gotovo svaki segment školovanja u javnosti doveden u pitanje.

Trenutno nema sličnog primjera u kojem bilo koji pojedinac dokazuje svaki detalj svog akademskog puta. Naime, po nalogu Univerziteta u Sarajevu, na Medicinskom fakultetu u Sarajevu formirana je Ad hoc komisija, koja je imala zadatak da utvrdi detalje oko akademskog napredovanja prof. dr. Sebije Izetbegović. Generalna direktorica Univerzitetskog Kliničkog Centra u Sarajevu (KCUS), prof. dr. sci. med. Sebija Izetbegović, ipak je uredno svoj akademski put završila, što je potvrdio i nalaz Kantonalne inspekcije za visoko obrazovanje, Ad hoc komisije Medicinskog fakulteta, koja komisija je formirana po nalogu Univerziteta u Sarajevu, kao i jednoglasne odluke NNV Medicinskog fakulteta UNSA, kojima je neopozivo potvrđeno da je njezin akademski put uredan!

No, ovaj se nalaz rektoru Škrijelju nije sviđao, pa je formirao proizvoljno drugu komisiju.

No, iako je legalno i legitimno odbranila doktorsku disretaciju, te da bi takav rad mogao biti odbranjen bilo gdje u svijetu i Europi, što je i vidljivo, na videu koji objavljujemo, što konstatira sama ispitna komisija, ipak prosvjetni inspektor KS je 03.04.2023. godine je izdao nalog UNSA-e da se istoj poništi diploma doktora medicinskih nauka, iako su prethodno utvrdili, da je sve u redu sa njezinim diplomama. Ovakva dva dijametralno suprotna nalaza inspekcije predmetom su istrage Tužilaštva KS protiv inspektora. No, ovu radnju sud je spriječio, o čemu ćemo dalje u tekstu usvajanjem mjere osiguranja.

I prije nego li je rješenje inspekcije od 03.04.2023. godine postalo pravomoćno, te rektor UNSA Rifat Škrijelj znajući, da je uložena žalba te da se o tome rješenju ne može raspravljati dok rješenje ne postane pravomoćno i izvršno, dr. Izetbegović je prije par dana poništena diploma doktora medicinskih nauka, koju je legalno i legitimno stekla. Na scenu stupa sud.

Naime, Općinski sud u Sarajevu i to sudija Milica Filipović, postupajući u pravnoj stvari tužitelja-predlagatelja Prof. dr. Sebija Izetbegović iz Sarajeva, ulica××××, zastupan po punomoćniku Esad Oruč, advokatu iz Advokatskog društva „ Oruč & Co „ iz Sarajeva, protiv tuženog-protivnika predlagatelja: Univerzitet u Sarajevu, ulica Obala Kulina bana broj 7/2 Sarajevo, koga zastupa rektor prof. dr. Rifat Škrijelj, a ove punomoćnik Enver Smajkan advokat iz Sarajeva radi određivanja mjere osiguranja, nakon održanog ročišta dana  16.06.2023. godine, donio je dana 22.06.2023. godine sljedeće:

R  J  E  Š  E  N  J  E:

Usvaja se prijedlog za određivanje mjere osiguranja pa se određuje mjera osiguranja kojom se odlaže izvršenje Zaključka protivnika predlagatelja, odnosno Senata Univerziteta u Sarajevu broj 01-8-2/23 od 13.04.2023. godine i Rješenja protivnika osiguranja, broj: 0101-4307/23 od 24. 04. 2023. godine kojim je poništen upis u Matičnu knjigu doktora nauka koja se vodi kod Univerziteta u Sarajevu, te zabranjuje protivniku predlagatelja da preduzima radnje i druge aktivnosti na izvršavanju naprijed navedenog Zaključka i Rješenja, sve do pravomoćnog okončanja parničnog postupka koji će biti pokrenut od strane Predlagatelja osiguranja u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o sudskoj mjeri osiguranja.

Budući da je Sud usvojio mjeru osiguranja u korist prof. Izetbegović, Škrijeljevi akti stavljeni su van snage.

Advokatski Tim: “Odluka nezakonita”!

Advokatski tim Sebije Izetbegović, koji čine Senka Nožica i Esad Oruč, stava su da je odluka Senata nezakonita. Oni smatraju da Senat danas nije mogao ni razmatrati Rješenje inspekcije koje nije pravosnažno jer je na njega uložena žalba.

Također, kažu da je Naučno-nastavno vijeće Medicinskog fakulteta od rektora Univerziteta u Sarajevu tražilo da i on podnese žalbu što nije uradio. Sutra se očekuje konačna odluka Opštinskog suda u Sarajevu na podnesene žalbe. Senat Univerziteta u Sarajevu na vanrednoj sjednici izglasao je poništenje diplome doktorici nauka Sebiji Izetbegović. 

“Ovaj zaključak je suštinski nezakonit iz razloga što je Senat raspravljao po osnovu nepravosnažnog rješenja na koje je izjavljena žalba. Zbog čega je Rektor Univerziteta ignorisao zahtjev naučnonastavnog vijeća – to je već pitanje za rektora. Ali na ovaj način je pokazao tendenciju koja postoji od samog početka da bez konsultacija, ne nastupajući uopšte po zakonu, donosi nezakonite odluke. Ukoliko onako kako se mi nadamo Sud donese odluku, tada će suštinski ove sve odluke koje su do sad donesene ostati neizvršene od strane rektora, odnosno Senata dok se ne donese konačna odluka suda u parničnom postupku”, kaže Oruč.

Politički rat koji se prelio na UNSA: Rektor Škrijelj prkosi jednoglasnom stavu profesora Medicinskog fakulteta!

Senat Univerziteta u Sarajevu je na vanrednoj sjednici dana 13.4.2023. godine odlučio o doktoratu direktorice KCUS-a prof. dr. Sebije Izetbegović, a samim time posredno i o diplomama i akademskim karijerama nekoliko hiljada studenata kojima je Izetbegović bila predavač, profesor ili mentor, ali je ovo bilo uzlud obzirom na prethodnu mjeru suda.

Naime, Senat je samo trebao razmatrati izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, koja je 3. aprila izdala rješenje kojim se nalaže proglašavanje nevažećom diploma doktora medicinskih nauka prof. dr. Sebije Izetbegović, a na osnovu ranije odluke Senata o poništavanju magistarskog zvanja. Ali umjesto razmatranja dogodila se odluka, da joj se poništi diploma doktora medicinskih nauka. Potpuno nezakonito kako sud navodi!

Senat je održao sjednicu i donio odluku sličnu onoj koja se odnosila na magistarsko zvanje, izvjesno je problematiziranje i oporavanje diploma i akademskih zvanja studenata kojima je Izetbegović bila predavač, profesor i mentor. A radi se o gotovo svim postratnim generacijama studenata Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, njih gotovo 10.000. Samo u ovom trenutku je, prema informacijama sa Medicinskog fakulteta, u toku priprema i odbrana tri doktorska rada u kojima je mentor prof. dr. Izetbegović. Sudbinu tih budućih doktora nauka, ali i svih njihovih kolega koji su u proteklih više od 20 godina stjecali zvanja tokom obrazovnog procesa u kojem je učestvovala prof. dr. Izetbegović, mogao bi odrediti “akademski rat” koji se, očigledno, prelio iz političke u sferu visokog obrazovanja, a kojeg predvodi rektor Univerziteta u Sarajevu Rifet Škrijelj.

Održavanjem vanredne sjednice Senata i usvajanjem bilo kakve odluke bi se prekršio Zaključak Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta od 10. aprila ove godine, kojim se potvrđuju dosadašnji stavovi Vijeća o validnosti diplome magistra nauka prof. dr. Izetbegović, te se od rektora Škrijelja traži da uputi žalbu na rješenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Vrijedi naglasiti da je Nastavno-naučno vijeće ovaj Zaključak usvojilo jednoglasno, uz podršku svih 75 prisutnih članova. Senat je već pri donošenju odluke o poništenju magistarskog zvanja prof. dr. Izetbegović donio odluku suprotnu stavu Nastavno-naučnog vijeća kao najvišeg stručno-naučnog tijela Medicinskog fakulteta. Podsjećamo, ad hoc komisija Nastavno-naučnog vijeća, koja je formirana na osnovu zaključka Senata je, analizirajući sve činjenice i okolnosti u vezi sa magistarskim studijom prof. dr. Izetbegović, konstatovala da su “ispunjeni svi zakonski i drugi uslovi propisani aktima Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu za dodjelu diplome”.

Dekanica Pravnog fakulteta UNSA upozorila da Univerzitet i Senat rade nezakonito!

Taj izvještaj je jednoglasno verifikovalo i usvojilo Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta. Uprkos stavu struke, Senat predvođen rektorom Škrijeljom je prošlog mjeseca donio odluku o poništavanju magistarskog zvanja prof. dr. Izetbegović, odnosno poništavanju upisa u Matičnu knjigu magistranata na ime Sebije Izetbegović. Da je ta odluka nezakonita, potvrdio je i sud, ali i upozorila je na sjednici Senata i dekanesa Pravnog fakulteta Zinka Grbo, doktorica pravnih nauka, koja je bila protiv usvajanja takve odluke. Dekanesa Grbo je konstatovala da visokoškolska ustanova može pod određenim uslovima poništiti diplomu, ali da ne može, pozivajući se na član 77. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, poništiti upis u matičnu knjigu. Dekanesa Grbo je u svom obrazloženju konstatovala da je pri donošenju odluke Zakon o visokom obrazovanju u konkretnom slučajuu u vezi diploma prof. Izetbegović „tumačen i primjenjivan proizvoljno“. Ovaj naizgled akademski spor, a u suštini politički, će sasvim sigurno dobiti pravni epilog, s obzirom da su pred nadležnim sudovima pokrenuti procesi nakon kojih će biti utvrđena (ne)zakonitost postupaka rektora Škrijelja i Senata na čijem je čelu.

I dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Darko Tomašević, bio je protiv oduzimanja zvanja Izetbegović, objasnivši, da “nema moralne sigurnosti, da takvo što treba činiti”, te nije ni potpisao prijedlog komisije za oduzimanje zvanja prof. Izetbegović, o čemu smo pisali.

VIŠE NA: https://www.dnevno.ba/vijesti/dekan-kbf-a-u-sarajevu-prof-dr-darko-tomasevic-stalni-kanonik-nadbiskupskog-ordinarijata-vrhbosanskog-nije-potpisao-prijedlog-o-ponistenju-diplome-prof-dr-sebiji-izetbegovic-278909/

OVO JE ISTINA O DIPLOMI PROF. DR. SEBIJE IZETBEGOVIĆ – KOMISIJA ZA DOKTORSKU DISRETACIJU: “Dr. Sebija Izetbegović je stekla stupanj doktora medicinskih nauka!

VIŠE NA: https://www.youtube.com/watch?v=IbqzxUZoklA

Krenulo je oduzimanje diploma, zvanja i slično, ali je Općinski sud u Sarajevu zaustavio Škrijelja u njegovoj nezakonitosti, toliko da je čak advokat Rifata Škrijelja uvrijedio sud kako pojma nemaju i kako postupajuća sutkinja pojma nema i da je nestručna.

Teolog Josip Šimić-Đinđić