Višestruki povratnik u krivičnim djelima: Tužilaštvo ZDK opet formiralo predmet protiv narko ministra Rame Isaka!

Trenutno pregledavate Višestruki povratnik u krivičnim djelima: Tužilaštvo ZDK opet formiralo predmet protiv narko ministra Rame Isaka!
  • Autor objave:

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak ponovo ima problem sa zakonom, tvrdi portal Žurnal.

Predmet je još jedne istrage i to ponovo za nasilničko ponašanje. U pitanju je napad na jednu osobu u Zenici (identitet poznat redakciji) koja je prethodno imala manji sukob sa njegovim sinom Rusmirom, da bi potom došao ministar da „ureduje“. Slučaj datira od 13.oktobra 2023.

Žurnal je pitao Tužilaštvo ZDK u kojem je statusu istraga protiv Rame Isaka, prijavljenog za nasilničko ponašanje prema jednoj osobi na lokalitetu Crkvice – Zenica, odnosno da li je donešena tužilačka odluka po ovoj prijavi?

„Uvidom u evidencije Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona utvrđeno je da je u ovom Tužilaštvu, vezano za navodno nasilničko ponašanje prema jednoj osobi na lokalitetu Crkvice-Zenica, formiran predmet. Predmet je u radu“, odgovaraju iz Tužilaštva ZDK.

Ozbiljni izvori iz Tužilaštva ZDK i policije uvjeravaju da postoji video snimak nasrtaja Rame Isaka na tu osobu, što svemu daje dodatnu težinu. Unatoč tome, Isak negira tako nešto.

„Ni s kim ja nisam imao nikakve konflikte…Protiv mene nije mogao nikada ništa poduzeti jer ja nisam ništa uradio… Bio je jedan incident, jedan dečko je malo izvređao u mene sina, istrgao mu telefon. Policija je došla, protiv tog momka je pokrenut postupak..“, izjavio je nedavno ministar Isak za portal Klix.

Ramo Isak je rekao da je sin povukao prijavu „na sudu“, iako slučaj nije ni mogao doći do suda prije eventualne optužnice. U Tužilaštvu ZDK su prema našim izvorima samo sve razdvojili na dva predmeta, protiv te osobe glede sukoba sa Rusmirom Isakom i drugi, koji se odnosi na ministrov fizički atak.

Da ima spornih detalja dešavanja govori i podatak da su pod internom istragom i dva policajca koja su po svemu sudeći loše odradili svoj posao, znajući uticaj Rame Isaka. Tim povodom Žurnal je pitao Upravu policije MUP-a ZDK da li postoji postupak protiv policijskih službenika zbog sumnje da nisu postupili sukladno propisima tokom evidentiranja nasilničkog ponašanja osobe Ramo Isak prema jednoj osobi, dana 13. 10. 2023. na području Crkvica-Zenica.

“U vezi događaja koji se pominje u vašem aktu, obavještavamo vas da se protiv dva policijska službenika Policijske stanice Crkvice vodi interni postupak u cilju provjere zakonitosti njihovog postupanja u konkretnom slučaju. U zavisnosti od ishoda internog postupka ovisit će eventualno daljnje postupanje nadležne službe”, odgovorili su iz UP MUP-a ZDK.

Sličan slučaj sadašnji federalni ministar unutrašnjih poslova imao je januara 2012. godine za koji je 2013. presudom Općinskog suda u Zenici prvostepeno osuđen na šest mjeseci zatvorske kazne, uslovno na godinu dana.

Tri godine ranije, osuđen je zbog prijetnji novinaru uslovno na dva mjeseca zatvora. Prva presuda je brisana u augustu 2016., a druga u septembru 2019. godine.

Jedna optužnica za ugrožavanje sigurnosti je 2016. godine odbačena zbog zastare.

Kriminalna prošlost Rame Isaka

Ramo Isak višestruki povratnik u krivičnim djelima dobro je poznat pravosuđu i policiji Zeničko – dobojskog kantona iz Zenice, a 2000. godine je otpušten iz policije Zeničko – dobojskog kantona.

Interesantno je da je federalni ministar policije osuđivan dva puta – zbog nasilništva i prijetnji.

On je 2011. godine pravosnažno osuđen na dva mjeseca zatvora uvjetno zbog prijetnji novinaru.

Jedna od scena kakvim se pune stupci crne hronike desila se prije skoro deceniju u centru Zenice.

– “Mercedes” se zaustavio jer je semafor pokazivao crveno svjetlo, a put mu je popriječio terenac “Toyota” iz kojeg je izašao Ramo Isak. Ohrabrivalo ga je to što nije bio sam. Prišao je “Mercedesu”, psujući majku vozaču. “Šta mi diraš dijete!?”, vikao je i kroz otvoren prozor počeo ga udarati pištoljem u glavu, pokušavajući ga izvući iz vozila. Vozač se čvrsto držao za volan dok je suvozač pobjegao. Zvuk policijske sirene je prekinuo jurnjavu. Napadač iz džipa je uhapšen – pisao je CIN.

Općinski sud u Zenici je u decembru 2013. godine zbog nasilništva osudio Isaka na uvjetnu polugodišnju zatvorsku kaznu koja nije izvršena jer u roku od godinu dana nije počinio novo krivično djelo.

Početkom 2000-ih Isak je dobio otkaz u policiji ZDK gdje je radio kao policajac.

Nađite mi državu u kojoj je pravosnažno višestruko osuđivana osoba i ministar policije i koji je bio otpušten iz MUP-a ZE-DO kantona, koji druguje sa ubicama, a poslije postao ministar policije F MUP-a!?

– Isak Ramo je decertificiran iz razloga jer je pred Općinom, tadašnje Općine, a sada Grada Zenice, ispalio tri metka u zrak na svadbi svog velikog prijatelja i kuma jednog od njegovih sinova – rekao je, dodavši da jedino žali zbog toga što je pištolj bio službeni.

– Da sam opet na toj svadbi i da imam 15 (metaka, op. a.), ja bih ispalio svih 15 – rekao je Isak u razgovoru sa novinarima -a.

Prema presudama Općinskog suda u Zenici, novoizabrani ministar unutarnjih poslova u Vladi F BiH Ramo Isak od strane Kantonalnog tužiteljstva Zeničko – dobojskog kantona iz Zenice, tri je puta optužen, od toga dva puta pravomoćno osuđen, dok je treća optužnica odbijena zbog zastare.

1.) Godine 2011., Ramo Isak pravomoćno je osuđen, zbog izvršenog kaznenog djela „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183. stav 1. KZ F BiH, jer je prijetio novinaru;

2.) Godine 2014., Ramo Isak, pravosnažno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci uvjetno, zbog izvršenog kaznenog djela Nasilničko ponašanje, kada je žrtvu više puta udario u glavu pištoljem, psujući mu majku;

3.) Godine 2016., Ramo Isak, je ponovno optužen za Nasilničko ponašanje, ali je optužba odbijena zbog zastare, a prema ovoj optužnici on je sa trojicom naoružanih muškaraca prijetio govoreći žrtvi: „Pucaj, pucaj, ubij ga“, nakon čega su svi – po njegovim uputama repetirali pištolje i uperili ih u žrtvu;

Imajući u vidu, da je novi federalni ministar MUP-a F BiH, Ramo Isak, višestruki povratnik u krivičnim djelima, da je svojim nezakonitostima i ponašanjem sam ugrožavao građane Federacije BiH, u svakoj europskoj državi, to bi ga činilo nepodobnim, da obnaša bilo koju javnu funkciju s obzirom na osuđivanost.