TUŽILAŠTVO BiH: PRIJEDLOG PRITVORA ZA PETORO OSUMNJIČENIH U SKY PREDMETU KODNOG NAZIVA “OVERDOSE 2”!

Trenutno pregledavate TUŽILAŠTVO BiH: PRIJEDLOG PRITVORA ZA PETORO OSUMNJIČENIH U SKY PREDMETU KODNOG NAZIVA “OVERDOSE 2”!
  • Autor objave:

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za pet osumnjičenih lica koja su lišena slobode u nastavku policijske akcije kodnog naziva “Overdose 2”.  

Prijedlog za određivanje mjere pritvora predložen je za osumnjičene:

NONU SEJDIĆA, zvanog „Nono“, rođenog 1995. godine u Sarajevu, državljanina BiH,

DŽENANA BUKVU, rođenog 1990. godine u Sarajevu, državljanina BiH,

KENANA BUKVU, rođenog 1994. godine u Sarajevu, državljanina BiH,

AZRU SULJAGIĆ, rođenu 1992. godine u Sarajevu, državljanku BiH i

ELVEDINA HAŠIMOVIĆA, zvanog „Bebe“, rođenog 1996. godine u Njemačkoj, državljanina BiH.

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo u saradnji sa pripadnicima MUP-a RS, na području Sarajeva i Rudog su lišili slobode i izvršili pretrese pet osumnjičenih lica. Prilikom izvršenog pretresa osumnjičenih pronađeno je i oduzeto: određene količine opojnih droga “heroin” i “kokain”, te oružje, municija, novac i mašina za rudarenje kriptovaluta. Također su privremeno oduzeta tri putnička motorna vozila.

Radi se o predmetu u kojem se koriste dokazi dobijeni iz SKY i Anom aplikacija, a osumnjičeni su pod istragom i terete se da su duži vremenski period vršili krijumčarenje, skrivanje, transport kao i plasman na ilegalno narko-tržište većih količina opojnih droga “kokain”, “heroin” i “marihuana”, kao i narkotičkih smjesa, te neovlašten promet oružja i vojne opreme.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH.

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Na ročištu, koje će biti održano u Sudu BiH, postupajući tužilac detaljno će obrazložiti prijedlog za određivanje mjere pritvora.