Prof. dr. Sebija Izetbegović poslala poruku invalidnoj “Trojki”: Njezin advokat Esad Oruč o odluci Suda i nelegalnoj smjeni NO KCUS-a: Je li smjena prof. dr. Izetbegović ništavna?

Trenutno pregledavate Prof. dr. Sebija Izetbegović poslala poruku invalidnoj “Trojki”: Njezin advokat Esad Oruč o odluci Suda i nelegalnoj smjeni NO KCUS-a: Je li smjena prof. dr. Izetbegović ništavna?
  • Autor objave:

Da li su eventualne odluke Nadzornog odbora (NO) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kojeg je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imenovala 4. oktobra, ništavne nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu naložio da se stari, nelegalno smijenjeni NO, vrati na dužnost? Da li i Upravni odbor (UO) čeka ista sudbina?

Ovo su pitanja koja se nameću nakon što je Sud donio rješenje kojim se Vladi FBiH i premijeru Nerminu Nikšiću nalaže da u roku od 15 dana sve vrate u prvobitno stanje prije 4. oktobra, kada su na sjednici Vlade na premijerov prijedlog, smijenili dotadašnje članove Nadzornog i Upravnog odbora i imenovali nove. Uradili su to mimo zakona i Statuta KCUS-a, potvrdo je Sud. Osim smijenjenih članova Nadzornog odbora, tačnije Izmira Hadžiavdića, očitovanje od Suda su tražili i smijenjeni članovi Upravnog odbora.

Odluka suda po zahtjevu smijenjenih članova UO, barem koliko je poznato javnosti, još nije donesena. Međutim, Nadzorni i Upravni odbor se imenuju i razrješavaju po istim pravilima, pa se može očekivati, pretpostaviti, ista odluka Suda.

Ako isti princip i pravno tumačenje vrijedi i za Upravni odbor, znači li to da je odluka Upravnog odbora KCUS-a o smjeni generalne direktorice prof. dr. Sebije Izetbegović ništavna te da je i imenovanje novog direktora KCUS-a prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića ništavno? Advokat Esad Oruč za Faktor je dao osvrt na ova pitanja, odluke Vlade i odluke Kantonalnog suda u Sarajevu.

– Posljednjom odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu samo su potvrđene već ranije iznesene tvrdnje da je Vlada FBiH nezakonito donosila odluke koje se odnose na smjenu i imenovanje Nadzornog i Upravnog odbora KCUS-a. To znači i da odluke Upravnog odbora o smjeni prof. Izetbegović sa pozicije generalne direktorice ne mogu proizvoditi pravno dejstvo, jer ih je donijelo nezakonito formirano tijelo.

Nejasno je zašto se Vlada FBiH odlučila u potpunosti zanemariti zakonske procedure i sada faktički sve vratiti na početak, ali bi usljed ovakvog postupanja nadležni trebali snositi odgovornost.

U svakom slučaju, zbog identičnih propusta i argumenata koje je Kantonalni sud usvojio, podnesena je i tužba kojom se traži poništenje odluke o smjeni generalne direktorice – pojasnio je advokat Oruč.

Vezani tekstovi: