Papa Franjo: „Četiri grijeha novinarstva“!

Trenutno pregledavate Papa Franjo: „Četiri grijeha novinarstva“!
  • Autor objave:

Pozvao je na “povećanu odgovornosti” u “dramatičnoj situaciji kroz koju prolazi Evropa, s obzirom na nastavak rata u Ukrajini”.

Papa Franjo osudio je danas “dezinformacije” i lažne vijesti koje, u pokušaju da se utječe na javno mnijenje, prema njegovom mišljenju, predstavljaju “prvi grijeh novinarstva”.

– Dezinformacije su prvi od grijeha, od pogrešaka, nazovimo to tako – novinarstva – rekao je za vrijeme audijencije u Vatikanu u sklopu dodjele novinarskih nagrada kojoj su prisustvovali italijanski novinari.

Dodao je da je to jedan od grijehova novinarstva, a da postoje četiri.

– Dezinformacija – kada novinar ne informira ili dezinformira; kleveta koja se ponekad koristi; blaćenje, koje je različito od klevete, ali ipak uništava; i četvrti je sklonost skandalu – rekao je papa Franjo.

Dodao je da ga zabrinjavaju manipulacije kojima se služe oni koji šire lažne vijesti nastojeći tako utjecati na javno mišljenje.

Pozvao je na “povećanu odgovornosti” u “dramatičnoj situaciji kroz koju prolazi Evropa, s obzirom na nastavak rata u Ukrajini”.

– Nadam se da će se omogućiti i dati prostor glasu mira i onima koji su angažirani na okončanju ovog sukoba, kao i mnogima drugima – rekao je.

Papa Franjo poznat je po svojoj čuvenoj rečenici proglasivši još prije nekoliko godina grijehe medija, a to su: „Smrtni grijesi medija: dezinformacija, kleveta i ogovaranje”.

Kleveta je tvrdnja suprotna istini!