Generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović: „Nametnuti premijer Nikšić u žurbi, protivno statutu KCUS-a nezakonito smijenio članove UO i NO odbora, kako bi instalirao podobne kadrove!

Trenutno pregledavate Generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović: „Nametnuti premijer Nikšić u žurbi, protivno statutu KCUS-a nezakonito smijenio članove UO i NO odbora, kako bi instalirao podobne kadrove!
  • Autor objave:

Vlada F BiH na čelu sa nametnutim premijerom Nerminom Nikšićem odlučila je jučer u sjednici Vlade F BiH, da bez znanja i ravnanja federalnog ministra zdravstva, kako zakon, statut i pravilnici nalažu, protivno zakonu, statutu i pravilniku, na Nikšićev prijedlog smijene članove UO i NO Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu.

Prema važećim zakonskim odredbama, pravilnicima i statutima, članove UO i NO odbora imenuje i razrješava Vlada F BiH isključivo na prijedlog federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca, koji ovo pitanje delegira, ali ovoga prijedloga i pitanja jučer u sjednici Vlade F BiH od strane federalnog ministra zdravstva nije ni bilo, pa se Nikšić samoinicijativno stavio i u funkciju federalnog ministra zdravstva.

Tom prilikom jučer se oglasila i Generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. sci. med. Sebija Izetbegović o potezu Vlade F BiH, da smjeni Upravni i Nadzorni odbor KCUS-a, a čiju reakciju prenosimo u cijelosti:

Nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić i njegova Vlada su danas nezakonito i protivno Statutu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) smijenili članove Upravnog i Nadzornog odbora.

Nestrpljiv da ispoštuje zakonske procedure – po staroj SDP-ovskoj mantri „znamo da nije po zakonu, ali nama se žuri“ – nametnuti premijer kršeći sve pravne norme, na silu želi da instalira podobne kadrove u UO i NO KCUS-a.

Premijer koji je od građana dobio manje od 6.000 glasova, koji nije mogao osvojiti čak ni kompenzacijski mandat, nametnut je suspenzijom Ustava na jedan dan. Takav premijer sada, u žurbi da imenuje podobne kadrove, suspenduje zakone i Statut najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini.

Nezakonito postupanje će sasvim sigurno dovesti do tužbi smijenjenih članova UO i NO, što su neki od njih već i najavili.

Uz sve ovo, nametnuti premijer Nikšić je danas praktično suspendovao i ministra zdravstva Nediljka Rimca. Ministar Rimac je jedini ovlašten da uz adekvatna i opravdana pojašnjenja, zatraži prijevremenu smjenu Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a. Međutim, to pravo mu je oduzeo nametnuti premijer, koji je sam sebi dodijelio ulogu i ministra zdravstva.

Nadam se da će gospodin Rimac zaštititi vlastiti dignitet, i kao dugogodišnjeg uspješnog hirurga i kao ministra zdavstva, ali i dignitet najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u BiH, te da će prijaviti nezakonite radnje nametnutog premijera Nikšića nadležnom tužilaštvu.

VEZANI TEKSTOVI: