KAD ZENIČKI CIGANI (PO)LETE U NEBO: Kako je Trojkin Ram(b)o ovladao zatvorima, rudnicima, aerodromima…

Trenutno pregledavate KAD ZENIČKI CIGANI (PO)LETE U NEBO: Kako je Trojkin Ram(b)o ovladao zatvorima, rudnicima, aerodromima…
  • Autor objave:

Ministar policije Ramo Isak je najveća politička atrakcija u Sarajevu, ali je ujedno i fenomen kako za teologe tako i za sociologe i politologe. Bez odgovora na ovaj fenomen ostat ćemo definitvno u mraku!

Aktuelni ministar MUP-a Ramo Isak postao je prvorazredna politička atrakcija u Sarajevu. Dok se na društvenim mrežama šprdaju s njim kao „bilderom“, on se hvali kako uspješno lovi kriminalce; zatiče ih u gačama i hapsi. Potom se odvaži da zaprijeti, ni manje ni više, nego da će tako sprovesti i Milorada Dodika do zatvora u Vojkovićima itd.

POSLOŽIO KOCKICE

Kad su mediji objavili da posjeduje imovinu vrijednu 18 miliona KM, on je to demnatirao priznavši da posjeduje tri puta toliko, što mu treba vjerovati. „Meni je moj Bog dao i više nego što trebam“, pohvalio se poput malog faraona. Kako god, Isak je fenomen. Kako za teologe, kojima Isak otkriva Boga koji nekima daje više nego što mu treba, dok bar milion njegove suvjerničke braće gladuje, tako je fenomen i za sociologe i politologe kojima otrkiva perpetum mobile uspješnog ostvarene akademske karijere – Isak je doktor nauka – i političke karijere – ministar je policije. On je nedavno osnovao stranku pod nazivom“Snaga naroda“. Svoju političku stratetigiju je objavio u formi knjige „Politička samoprevara naroda“ koja veoma podsjeća na sarkastične udžbenike iz Orwelove „Životinjske farme“.

Ono što se za Isaka pouzdano zna jeste da je u srednjoj školi učio za konobara, te da je nakon rata radio u policiji bio je kriminalistički tehničar – nosio foto aparat i slikao tragove kriminalnih djela i otiske kriminalaca. Sve drugo u sticanju akademskog zvanjan i on sam ne zna objasniti, kao što se vidi iz priloženih isječaka video snimaka na Youtube kanalu u kojima odgovara na pitanja novinara o svojim akademskim referencama. Očito je da on ne razaznaje čak ni obrazovne institucije na kojima je stekao diplome, jer brka pojmove fakulteta i univerziteta.

Ono što je stvarna referenca Rame Isaka jeste zaštitarska firma pod nazivom „Condor“. To je zaprvo familijarna firma koju trenutno vodi njegova surpuga Amela. Njegova dva sina Arnel i Rusmir su također ostvarili političke karijere, jedan obnaša funkciju zastupnika u Parmentu Fedracije BiH , drugi je postavljen za dirketora zatvora KPD Zenica.

ZENIČKI CIGANI LETE U NEBO

Nakon štoje „posložio kockice“ i cijeloj familiji osugirao ugledne funkcije, Isak je sa pozicije ministra nastavio širti poslovno carstvo. Mediji su već objavili informaciju da je krajem avgusta Iskaova porodična firma “Condor” od Rudnika mrkog uglja (RMU) Kakanj dobio posao fizičke i tehničke zaštite vrijedan oko 610 hiljada KM, kao i da bi ova firma uskoro mogla kontrolirati putnike i osiguravati Sarajevski aerodrom. Ni ovdje nije kraj, kako stvari stoje „Condor“ je uletio i u Nogometni savez BiH i tu će vršiti poslove osiguranja.

Nakon objave na FACE TV promo uratka jedne strane komapanije koja u rudniku Lopare vrši iskopavanja radi pronalaska litijuma, za što se pretpostavlja dapostoji nalazište vrijedno 10-milijardi KM, bosanskoj javnosti je ponovo skrenuta pažnjana rudna bogastva Bosne i Hercegovine.

Jedan takav rudnik se nalazi i u Varešu.Neki mediji, poput CIN-a, su već ukazali na kriminalne radnje vezane za ovaj rudnik. Prema pisanju CIN-a koncesiona naknada sa 10 000 KM spuštenaje na 150 KM. Tako je Vlada ZE DO Kantona „počastila“ svjetske trgovce rudama. Malo je poznato da iza poslova rudika u Varešu, kao u rudniku Lopare u pozadini stoji ista mreža stranih svjetskih trgovaca rudama. Dok je javnost upoznata da iza iskopavanja litijuma u Loparama stoji Milorad Dodik, niko ne zna da iza investitora u Varešu stoji Ramo Isak. Da ove tvrdnje nisu bez osnova pokazuje i informacija da su predstavnici kompanije Adriatic Metals BiH u sastavu Edward Bicham, Kim Park i Logo Alem na poziv ministra Isaka zvanično boravili u njegovom kabinetu u Sarajevu (31.08.2023.) gdje im je ministar Isak pnudio pomoć radi zaštite investicijau rudniku Vareš.

Isak je svoje kriminilane poslove uspjevao prikriti prije svega prijetnjama novinarima. Tako je nakon zataškana afera u MUP-u ZDK kada je otkriveno da je vozilo bijela Mazda, registarskih oznaka J 18 A 001, korišteno u svrhu transporta narkotika bilo u vlasništvu porodice Isak. Mediji koji su pisali o tome su ušutkani prijetnjama.

Ovih dana se pojavila informacija da su pripadnici međunarodne bande roma, porijeklom iz Zenice poznati kao Hamidovići i(li) Salčinovići, koji su bili predmet istraga EUROPOL-a, INTERPOL-a, Tužilaštva BiH i SIPA-e u poznatoj akciji kodnog naziva ,,CD,, koju je provodilo tužilaštvo BiH zbog informacija da su milionu eura dolazili u Zenicu, a da je novac stečen na kriminalne načine od prosjačenje, prostitucije do iznuda trgovine ljudima itd., na području Francuske identificirali Tomu Hamidovića u Vozilu „Maserati“, registarskih oznaka A 95 J 222, koje je vlasništvo prodice Isak, sa nekoliko stotina hiljada eura u prtljažniku. Tako ispada da Isaci sa Hamidovićima nisu samo rođaci i komšije iz Lukovog Polja, već da su i poslovni partneri. Pored toga, javna je tajna u MUP-u ZDK da vozila sa registraskim oznakama, na primjer 222 – 333 – 555 – 666, koje su lahko prepoznatljive, ,,ne zaustavlja na cesti“. Jer Ramin „Condor“ bdije nad njima!

(TBT, Istraživački tim)