BRUKA I SRAMOTA: Nikšićeva kadrovska politika: U BH Poštu imenovan osuđenik!

Trenutno pregledavate BRUKA I SRAMOTA: Nikšićeva kadrovska politika: U BH Poštu imenovan osuđenik!
  • Autor objave:

Bivši osuđenik za zloupotrebe u Poštanskoj banci imenovan za novog člana NO BH Pošte!

Osuđenik za zloupotrebe u Poštanskoj banci FBiH Mufid Lojo novi je član Nadzornog odbora BH Pošte. Iako je pravosnažno osuđivan, Vlada FBiH sa Nerminom Nikšićem odlučila je u srijedu da Lojo bude jedan od sedam članova UO Javnog preduzeća BH Pošte.

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas su izabrani i v.d. članovi Nadzornog odbora BH Pošte. Za članove izabrani su Stipo Prlić, Tarik Imamagić, Mufid Lojo, Adnan Kuč, Armen Jarčević, Mesud Ajanović i Josip Bulić”, saopćeno je iz Vlade Federacije BiH, piše Istraga.ba.

Ko je Mufid Lojo?

“Presudom Vrhovnog suda FBiH, bivšim celnicima Poštanske banke Sarajevo Mufidu Loji i Halidu Galijaševicu smanjene su zatvorske kazne za zloupotrebu položaja tokom 2002. godine. Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu Mufid Lojo, bivši generalni direktor Poštanske banke, bio je osuden na godinu i dva mjeseca zatvora, ali mu je kazna smanjena na šest mjeseci zatvora”, objavljeno je u 13. maja 2008. godine.

Mufid Lojo, direktor “Poštanske banke”, osuđen je zbog zloupotrebe mjeseci službenog položaja ili ovlasti u Poštanskoj banci BiH koja je danas u stečaju. Iako je osuđen na zatvorsku kaznu, Lojo nije odležao nijedan dan u zatvoru jer ga je pomilovala tadašnja predsjednica Federacije Borjana Krišto.

“Mufid Lojo, sin Hilme i majke Munevere, rođen 20.04.1958. godine u Foči, nastanjen u Sarajevu, državljanin BiH. Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu broj K-109/05 od 25.12.2006. godine za kazneno djelo zloupotrebu položaja i ovlaštenja iz člana 383. stava 2 u vezi stava 1. KZ FBiH osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 2 (dva) mjeseca a koja je presudom Vrhovnog suda FBiH broj 070-0-KŽ-07-000194 od 17.04.2008. godine preinačena na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci. Da se izrečena kazna zatvora od 6 (šest) mjeseci zamijeni uvjetnom osudom s rokom provjere u trajanju od 2 (dvije) godine”, glasila je odluka tadašnje predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto.

Dakle, osuđenik za zloupotrebe u Poštanskoj banci kojeg je pomilovala Borjana Krišto trinaest godina kasnije imenovan je za člana Nadzornog odbora BH Pošte.