Nakon ubistva Farisa Pendeka, narko otac Ramo Isak poručio, kako se mora stati u kraj ubistvima, pa se slikao pored antiustavnih hrvatskih obilježja.

Trenutno pregledavate Nakon ubistva Farisa Pendeka, narko otac Ramo Isak poručio, kako se mora stati u kraj ubistvima, pa se slikao pored antiustavnih hrvatskih obilježja.
  • Autor objave:

U pucnjavi koja se 29.01.2024. godine, desila u sarajevskom naselju Otoka poginuo je 19-godišnji Pendek Faris kada je na vozilo “Citroen” u kojem se on nalazio na stražnjem sjedištu pucano djelovanjem iz vatrenog oružja, a kojeg je iz vatrenog oružja ubio Adem Šuman.

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu određen je pritvor od jedan mjesec, odlučio je Kantonalni sud u Sarajevu. Određen je pritvor i njegovim pomagačima Mersimu Saljeviću i Elmedinu Gradišiću.

Prijedlog Tužilaštva

Tužilaštvo Kantona Sarajevo prethodno je predložilo Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Ademu Šumanu zbog krivičnog djela ubistvo pri bezobzirnom i nasilničkom ponašanju. Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.

Određivanje jednomjesečnog pritvora predloženo je i Mersimu Saljeviću i Elmedinu Gradišiću iz istih pritvorskih razloga.

Oni se sumnjiče za krivično djelo pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela.

Opasnost od bjekstva

Kantonalni sud u Sarajevu, sudija Melika Murtezić, je naveo da je pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva, potom, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.

Jednomjesečni pritvor određen je i Mersimu Saljeviću i Elmedinu Gradišiću zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili prikriti dokaze.

Oni se sumnjiče za krivično djelo pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela.

Nakon ubistva, narko ministar Federalnog MUP-a Ramo Isak je poručio, da se “mora stati u kraj ubistvima”, iako je samo prije nekoliko mjeseci ustvrdio, da je sigurnosna situacija u F BiH zadovoljavajuća.

Nakon ubistva, narko otac Ramo Isak otišao je u Livno, da se slika ispred antiustavnih obilježja. Rekli bi: “čega se pametan stidi, budala se ponosi”! Ustavni je sud prije nekih 20 godina ocijenio da su naziv i simboli Kantona 10 diskriminatorni i uvrijedljivi.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak sa rukovodiocima Kabineta ministra Rijadom Halilović i Ervinom Mušinovićem boravio je danas u radnoj posjeti u Livnu. Radni sastanak održan je u zgradi Vlade Kantona 10, saopćeno je. 

U objavi o posjeti Kantonu 10 postavljen je i cijeli niz fotografija. 

Na jednoj se jasno vidi kako ministar Isak stoji i daje izjavu medijima pored obilježja ovog kantona koje je Ustavni sud proglasio neustavnim.  Ni zvaničnici u Sarajevu, a pogotovo međunarodni dužnosnici, ne prihvataju i ne koriste naziv i oznake kantona pored kojih se ponosito slikao Isak.

Ustavni je sud prije nekih 20 godina ocijenio da su naziv i simboli Kantona 10 diskriminatorni i uvrijedljivi. Hrvatski zvaničnici uporno odbijaju prihvatiti i ovu odluku Suda.