Potpredsjednik F BiH Refik Lendo u intervju za portal Podlupom.ba: „visoki predstavnik je delegitimizirao izbornu volju građana, suspendovao ustav, razorio vladavinu prava i suprotno volji legalno izabranog potpredsjednika F BiH iz reda Bošnjačkog naroda nametnuo je Vladu FBiH – Opširnije u nastavku!

Trenutno pregledavate Potpredsjednik F BiH Refik Lendo u intervju za portal Podlupom.ba: „visoki predstavnik je delegitimizirao izbornu volju građana, suspendovao ustav, razorio vladavinu prava i suprotno volji legalno izabranog potpredsjednika F BiH iz reda Bošnjačkog naroda nametnuo je Vladu FBiH – Opširnije u nastavku!
  • Autor objave:

Piše: Josip Šimić-Đinđić, mr. theol.

Vaša Ekscelencijo – Potpredsjedniče Federacije BiH, gosp. Lendo!

Visoki predstavnik OHR-a u BiH Kristijan Šmit na jedan dan suspendirao je Ustav F BiH, kako bi „Trojka“ i HDZ BiH uspostavili Vladu F BiH, a zanemarena Vaša funkcija u vrhu federalne izvršne vlasti, iako je SDA stranka zajedno sa DF-om osvojila je najviše glasova.

1. Portal Podlupom.ba: Da li je to normalno i u jednoj europskoj državi i da li je takva Vlada ustavna ili nametnuta?

Lendo: Ustav Federacije BIH jasno propisuje da Odluku o imenovanju Vlade Federacije potpisuju predsjednik Federacije i dva potpredsjednika Federacije. U konkretnom slučaju, visoki predstavnik je svojom odlukom, zamijenio potpis potpredsjednika Federacije iz reda Bošnjačkog naroda

Ono što je uradio visoki predstavnik je suprotno svim vrijednostima demokratskih društava, načelima Evropske unije i predstavničke demokratije.  Delegitimizirao je izbornu volju građana, suspendovao Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, razorio vladavinu prava i suprotno volji legalno izabranog potpredsjednika Federacije iz reda Bošnjačkog naroda nametnuo je Vladu Federacije.

Nametanjem Vlade Fedederacije, visoki predstavnik je Bošnjake doveo u podčinjen položaj na spram Hrvata. Svojim je  intervencijama učinio da HDZ BIH postane ustavna kategorija u vlasti. Bošnjake je  lišio njihovih politčkih prava, prava da učestvuju u vlasti i da uzmu učešće u odlučivanju o svim pitanjima od interesa za Bošnjake. U konačnici stvorio je uslove da Srbi i Hrvati biraju “muslimansku reprezentaciju”, a ne da Bošnjaci na izborima biraju svoje predstavnike u vlasti.

2. Portal Podlupom.ba: Da li je zabilježeno i u jednoj državi da se stranci miješaju u formiranje vlasti u nekoj državi, odnosno, da li su se stranci miješali u uspostavljenje vlasti u Federaciji BiH?

Lendo: Države Evrope i Evropske unije putem izbora provode u ciklusima demokratske promjene vlasti. Vlast biraju i smjenjuju građani, to je polazna tačka moderne države.  Nikada niti u jednoj evropskoj demokratskoj tradiciji nije se desilo da stranac nametne vladu i uz to odredi i datum održavanje sjednice na kojoj će sumnjivo okupljena većina uz utjecaj međunarodne zajednice takvu vladu i da “potvrdi”.

3. Portal Podlupom.ba: Je li Kristijan Šmit postao samo visoki predstavnik za Federaciju obzirom da RS njegove odluke uopće ne prihvata, niti provodi?

Lendo: Prije svega moramo kazati da sam kao General Armije Republike Bosne i Hercegovine, ponosan na činjenicu da samo na teritorijama koje je oslobodila i koje je odbranila Armija Republike Bosne i Hercegovine postoji politički pluralizam, da se  ljudska prava bez diskriminacije primjenjuju za sve i na sve jednako i da svi narodi i manjine participiraju jednako u vlasti, javnom, kulturnom i političkom životu.

S druge strane u entitetu Rs, svjedoci smo da povratnici žive u strahu, da postoje neposredne prijetnje za njihov život i njihovu imovinu. Da su diskriminisani, posebno sa aspekta političkih prava.

U Federaciji Bosne i Hercegovine na primjer potpredsjednik iz reda Srpskog naroda daje saglasnost na imenovanje Vlade i sudija u Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine. U entitetu Rs, potpredsjednik iz reda Bošnjaka nema nikakva prava niti učestvuje u procesu donošenja odluka. U Federaciji Bosne i Hercegovime predsjednik entiteta i premijer entiteta ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda, dok u entitetu Rs mogu. Posebno se ističe razlika u nadležnostima Doma naroda Parlamenta Federacije i Vijeća naroda Narodne skupštine RS-a. S jedne strane Dom naroda je puni zakonodavni dom sa svim ovlastima dok je Vijeće naroda mehanizam bez bilo kakve pravne i političke snage unutar NSRS-a.

Duboko zabrinjava činjenica da visoki predstavnik Kristijan Šmit umjesto da ispravi ove diskriminacije i ustavne asimterije između dva entiteta koje direktno utječu na prava građana, odlučio se da provodi pravno nasilje u entitet Federacija Bosne i Hercegovine. Takvim postupanjem je nažalost postao visoki predstavnik samo za jedan entitet.

U pitanju neprovođenja odluka visokog predstavnika u entitetu Rs, to je posljedica dugog niza godima u kojim je međunarodna zajednica popuštala Dodiku i u kojim su njegove krize nagrađivali ustupcima. Kada je Dodik donio zakone kojim je de facto proveo pravnu secesiju, visoki predstavnik je ostao nemoćan.

4. Portal Podlupom.ba: Kako gledate na gotovo nekoliko mjeseci rada Vlade FBiH na čelu sa gosp. Nikšićem, te da li se bave strateškim, ekonomskim, obrazovnim, zdravstvenim sektorom, ili imamo na sceni podjelu plijena dobro plaćenih fotelja?

Lendo: Građani FBiH trebaju vlast koja je izabrana legalno, koja posjeduje izborni legitimitet i koja radi u njihovom interesu, a dobili su nametnutu vlast potpuno posvećenu podjeli fotelja i ispunjavanju želja HDZ-a BiH.

Niti donose odluke od kojih će građani imati korist, niti kreiraju nove zakone, a one stare, koje je pripremila Vlada Fadila Novalića, poput seta energetskih zakona, uništavaju amandmanima kojima se zadovoljavaju interesi HDZ-a. Predali su JP Autoceste FBiH HDZ-u, smijenili su heroja odbrane Mostara Esada Humu sa čela Fonda za zaštitu okoliša FBiH pa su i tu poziciju prepustili HDZ-u. Na ostale pozicije su postavili stranačke kadrove sa upitnim ili nepostojećim referencama.

Ovakvom Vladom jedino može biti zadovoljan HDZ i nekolicina stranačkih kadrova koji su se našli na pozicijama. Čak je i članstvo stranaka „Trojke“ ogorčeno ovakvim (ne)radom vlasti i sve više njih mi priznaje nezadovoljstvo i razočarenje jer su svjesni da će, ako nastave ovako, nanijeti ogromnu štetu državi Bosni i Hercegovini, entitetu FBiH, ali i strankama iz kojih dolaze.

5. Portal Podlupom.ba: Kako gledate na dosadašnji vrh SDA stranke, konkretno predsjednika SDA stranke gosp. Bakira Izetbegovića, i da li ima Vašu podršku u politici koju provodi?

Lendo: O dosadašnjem radu vrha SDA najbolje govore rezultati i ukazano povjerenje građana. Na posljednjim Općim izborima je SDA dobila duplo više glasova od prve sljedeće stranke. Taj rezultat pokušavaju osporiti oni koji su osvojili tri, četiri ili pet puta manje osvojenih glasova u odnosu na SDA. Takvom rezultatu je sigurno značajno doprinio predsjednik Izetbegović. Principijelan stav u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona su negativno utjecali na odnos predsjednika Izetbegovića i SDA sa dijelom međunarodne zajednice, ali su još jednom potvrdili da su za SDA državni interesi uvijek ispred pojedinačnih ili stranačkih interesa. Građani su to, očigledno, prepoznali.

Da su danas vanredni izbori, nakon svega što se izdešavalo u posljednjih devet mjeseci, rezultat SDA bi bio barem 20 posto veći, a neke od stranaka koje sada čine vlast vjerovatno ne bi prešle izborni prag. To dovoljno govori o radu rukovodstva SDA u odnosu na rad rukovodstava ostalih stranaka.

6. Portal Podlupom.ba: Dok predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik ruši državu i ustavni poredak BiH, paralelno se nekako pojavljuje prijava i protiv Vašeg stranačkog šefa gosp. Izetbegovića. Da li je to smišljeno ciljano, da se skrene pažnja sa gorućih problema koje proizvodi Milorad Dodik?

Lendo: Svima je jasno da su istrage koje se vode protiv predsjednika Izetbegovića, a koje se odnose na neizvršenje presude Ustavnog suda BiH u predmetu „Ljubić“ i reviziju presude Međunarodnog suda pravde, potpuno besmislene i politički motivisane. Sama činjenica da je po nečijem nalogu Tužilaštvo BiH pokrenulo istrage protiv Izetbegovića u ovakvim predmetima potvrđuje da ne postoji apsolutno ništa sporno u njegovom radu i da su prinuđeni služiti se besmislenim prijavama kako bi ga pokušali diskreditirati i eventualno ugroziti njegovu poziciju i poziciju SDA.

Najviše zabrinjava spoznaja da je Tužilaštvo BiH postalo instrument političkog sukobljavanja, te da se, umjesto napadima na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine i ozbiljnim kriminalom, bave ovakvim političkim procesima koji za cilj imaju diskreditaciju oponenata. Sve ovo pokazuje da je Bosni i Hercegovini kao prioritet potrebna temeljna pravosudna reforma. Aktuelna vlast je već pokazala da nije spremna za to i da će uraditi sve da sačuva postojeće stanje, što potvrđuje Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH koji su uputili u proceduru i kojim se ne ispunjavaju obaveze koje je pred nas postavila Evropska komisija.

7. Portal Podlupom.ba: Da li je Tužilaštvo BiH u vezi Dodikovih neustavnih aktivnosti već trebalo ažurnije i oštrije pristupiti i da li je vjerujete općenito u rad Tužilaštva BiH, da će Milorad Dodik zbog svojih poteza biti optužen?

Lendo: Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je svojom pasivnošću i neprocesuiranjem odgovornih ojačalo njihovu volju da nastave dalje sa vršenjem protivpravnih radnji. Kada je u pitanju napad na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine, a koji Dodik u kontinuitetu provodi, do sada je izgovor bio da se to krivično djelo može izvršiti samo nasilnim putem. Nedavnim izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik je stvorio pravne pretpostavke da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine procesuira Milorada Dodika za krivično djelo napada na ustavni poredak. Na način da je radnja učinjenja toga krivičnog djela, sada propisana da može biti učinjena i na “drugi način”, a ne samo nasilnim putem. Smatram da u odnosu na Milorada Dodika postoji dovoljno za krivično gonjenje i osuđujuću presudu.

8. Portal Podlupom.ba: Bivši Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko nametnuo je Zakon o zabrani negiranja genocida. Međutim, svjedoci smo da i nakon toga nametanja Zakona se masovno opet javno putem portala i TV kuća negira genocid u Srebrenici, a ratni zločinci proglašavaju herojima? Gdje problem gosp. Lendo, ako je Zakon o negiranju genocida vrlo jasan, a nemamo niti jedne istrage, a kamoli optužnice?

Lendo: Dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim je visoki predstavnik između ostaloga inkriminisao negiranje genocida, negiranje i grubo umanjivanje ratnih zločina, veličanje ratnih zločinaca, te nazivanje ulica i trgova po ratnim zločincima, za cilj su imale uvođenje javnog prostora u entitetu Rs i političkih predstavnika bosanskih Srba  u civilizacijske okvire.

Međutim, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, ostalo je nijemo između ostaloga  na brojne slučajeve grubog umanjivanja i negiranja genocida u javnom prostoru u entitetu Rs. Glavni državni tužilac, tvrdio je da “nema dovoljno sudske prakse”, međutim, tužilaštvo krivično goni na osnovu zakona, a ne sudske prakse. U konačnici, da bi Sud Bosne i Hercegovine napravio pravnu praksu potrebno je da donese presudu. Da bi donio presudu potrebna je optužnica. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije donijelo niti naredbu o provođenju istrage, a ne da je dostavilo optužnicu radi negiranja genocida na potvrđenje.

Negatori genocida su postali svjesni da će za svoje anticivilizacijskog ponašanje proći nekažnjeno, a što je dodatno ojačalo njihovu volju da nastave sa negiranjem izvršenog genocida u Srebrenici. Veliki dio krivice za takvo stanje snosi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

9. Je li Tužilaštvo previše indiferentno na negiranje genocida u Srebrenici?

Lendo: Evropski sud za ljudska prava u jednoj od svojih presuda utvrdio je pravni standard kojim se svaki sud i svaki zakonodavac treba voditi prilikom kažnjavanja negiranja genocida ili usvajanja zakonskog rješenja kojim će negiranje genocida biti inkriminisano. Prvo pitanje je udaljenost mjesta gdje je genocid izvršen i gdje se negira? Drugo je odnos ta dva mjesta? Treće, vremenski period koji je prošao od izvršenja genocida?

Činjenica da načelnik Općine Srebrenica negira genocid izvršen u Srebrenici praktično na kapiji Memorijalnog centra u Potočarima, za vrijeme dok porodice žrtava traže kosti po masovnim grobnicama, u pravnom smislu riječi ispunjava propisani standard Evropskog suda za ljudska prava i uz odredbe koje je Inzko nametnuo, otvara put za kažnjavanje negatora.  Nepostupanje Tužilaštava Bosne i Hercegovine jednostavno nema opravdanja. Za njihovo postupanje nije potrebna nikakva posebna krivična prijava, dovoljno je da iz medija saznaju za izvršenje krivičnog djela i da poduzmu zakonom propisane mjere i radnje s ciljem procesuiranja učinilaca.

10. Portal Podlupom.ba: Kako gledate na izjavu ratnog zločinca Darija Kordića, da bi „sve ono što je u Ahmićima uradio, ponovio“?

Lendo: Ta izjava je otklonila bilo kakve dileme, kod onih koji su ih imali, da su zločinačke politike i ideologije koje je personificirao i Dario Kordić još uvijek itekako žive, te da predstavljaju opasnost po mir i stabilnost, ne samo u Bosni i Hercegovini već cijelom regionu. Ignorisanje postojanja takvih ideologija i onih koji su spremni da ih provode u djelo je pogubno jer ostavlja prostor za njihovo razvijanje i jačanje. Naš primarni zadatak bi trebao biti stvaranje sistema koji će biti dovoljno snažan i sposoban da se obračuna sa takvim pojavama.

Nažalost, nisam siguran da aktuelna vlast ide u tom pravcu. Da nisu na dobrom putu, pokazuje to da im partneri u vlasti pred njima psuju genocid, a oni prelaze preko toga i nastavljaju sa razgovorom samo kako bi sačuvali fotelje i pripadajuće privilegije, ili činjenica da su Sanju Vlaisavljević nakon relativiziranja Kordićevih zločina nagradili ministarskom pozicijom i da odbijaju uopšte razmatrati njenu smjenu zbog skandaloznih stavova. Dakle, mi znamo da bi Kordić i njemu slični sve ponovili i to nas ne iznenađuje, ali nas šokira spremnost onih koji se deklarišu kao bosanskohercegovačke patriote da zarad pozicija šute i tom šutnjom odobravaju stavove Kordićevih istomišljenika.

11. Portal Podlupom.ba: Kako gledate na sigurnosnu situaciju u Federaciji, odnosno BiH?

Lendo: Najveću prijetnju sigurnosnoj situaciji predstavljaju secesionističke i nacionalističke politike koje i dalje nastoje ostvariti ciljeve koje nisu uspjeli ostvariti tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Sada te ciljeve pokušavaju ostvariti drugačijim sredstvima, ali svaki put koji vodi ka ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine vodi ka novim sukobima, koji se sasvim sigurno ne bi ograničili samo na teritorij naše domovine.

Uspjeli smo sačuvati Bosnu i Hercegovinu u mnogo težim okolnostima, pa preporučujem onima koji još uvijek gaje iluzije da će novim sukobima ili mirnim putem uspjeti ostvariti ratne ciljeve da odustanu od takvih namjera.

12. Portal Podlupom.ba: Je li BiH u opasnosti, ako jeste od kojih faktora i ko kreira te faktore?

Lendo: Ne možemo zatvarati oči i praviti se da Bosna i Hercegovina nije u opasnosti, prije svega od istih onih aktera koji su predvodili agresiju 90-ih godina, njihovih domaćih eksponenata, međunarodnih pokrovitelja, ali dijelom i od pogrešnog pristupa dobronamjernih prijatelja sa Zapada.

Ne može se mir i stabilnost u regionu sačuvati i jačati zadovoljavanjem interesa sistema koji još uvijek gaje velikodržavne ideje. Njihovi apetiti nikada neće biti potpuno zadovoljeni, a šteta proizvedena jednostranim ispunjavanjem njihovih želja nauštrb manjinskih naroda može biti nemjerljiva.

Što se tiče uloge komšija, o njoj najbolje svjedoči odluka institucije Republike Srbije da snosi troškove školovanja studentica iz Bosne i Hercegovine koje su slavile ratne zločince presuđene za genocid i koje su žalile jer „nije pobijeno dovoljno Bošnjaka“. To nije ništa drugo nego zvanični stav Beograda prema Bosni i Hercegovini i bošnjačkom narodu.

13. Portal Podlupom.ba: Hvala Vam na izdvojenom vremenu!

Lendo: Hvala Vama!