Šef kartela je pao, njegovi saradnici nisu: Trojica specijalaca koji su priznali da su čuvali Tita Gačanina još uvijek rade u FUP-u, štite ih kadrovi Aljoše Čampare!

Trenutno pregledavate Šef kartela je pao, njegovi saradnici nisu: Trojica specijalaca koji su priznali da su čuvali Tita Gačanina još uvijek rade u FUP-u, štite ih kadrovi Aljoše Čampare!
  • Autor objave:

Kada je Edin Gačanin Tito, sada presuđeni međunarodni krijumčar kokaina, u septembru 2016. godine došao u Sarajevo, Senad Kadić, Adin Ćatić i Emir Druškić su bili pripadnici Specijalne jedinice FUP-a. Oni su tada, zajedno sa drugim kolegama, čuvali Edina Gačanina Tita. Ali bez obzira na to, Kadić, Ćatić i Druškić nikada nisu otpušteni iz FUP-a.

Iako su priznali da su čuvali narko bosa Edina Gačanina Tita, trojica pripadnika Federalne uprave policije nikad nisu sankcionirani. Štaviše, Titovi čuvari i i danas su pripadnici FUP-a, imaju policijska ovlaštenja i obavljaju policijske poslove.

Kada je Edin Gačanin Tito, sada presuđeni međunarodni krijumčar kokaina, u septembru 2016. godine došao u Sarajevo, Senad Kadić, Adin Ćatić i Emir Druškić su bili pripadnici Specijalne jedinice FUP-a. Oni su tada, zajedno sa drugim kolegama, čuvali Edina Gačanina Tita. Ali bez obzira na to, Kadić, Ćatić i Druškić nikada nisu otpušteni iz FUP-a. Senad Kadić i Adin Ćatić rade u odjeljenju KDZ-a, dok je Emir Druškić još uvijek pripadnik Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije.

Koristeći holandske dokumente, 15 septembra 2016. godine, u 17 sati i šest minuta, pasošku kontrolu na sarajevskom aerodromu je prošao Edin Gačanin – Tito. Ispred aerodroma ga je čekalo nekoliko automobila među kojima su bila i dva koja je tog dana u “ASA RENT-u” iznajmilo preduzeće “FOTO ART” iz Sarajeva. U pitanju su bili automobili Audi Q3 i VW TIGUAN, a prema dokumentima Federalne uprave policije, vlasnik FOTO ART-a Gordan Memija bio je među onima koji su šefu moćnog narko kartela poželjeli dobrodošlicu.

Petorica pripadnika Specijalne jedinice Federalne uprave policije brinula su o Titovoj sigurnosti. Specijalci Dženis Kadrić, Dražen Čobović, Senad Kadić, Adin Ćatić i Emir Druškić tih su dana, u dogovoru sa kamandantom Specijalne policijske jedinice Mustafom Selmanovićem, uzeli bolovanje i bili su na slobodnim danima u Federalnoj upravi policije.

“Gordan Memija je u Hotelu Bristol iznajmio tri sobe. Gačanin je bio smješten u sobi 1119, dok su druge dvije sobe bile iznajmljene za njemu bliska lica Adnan Pervan zvani Legija (soba 1112), Adnan Smajlović zvani Pepi (soba 1121). Saznanja ukazuju da su jednu od navedenih soba najvjerovatnije koristili pripadnici Specijalne policijske jedinice Dženis Kadrić, Dražen Čobović, Senad Kadić, Emir Druškić i Adin Ćatić“, navedeno je u izvještaju Federalne prave policije sačinjenom nakon što je urednik Istrage, radeći tada za Žurnal.info, objavio informaciju po vezama kartela Tito i Dino sa Specijalnom jedinicom FUP-a.

Kompletan izvještaj FUP-a moćete pročitati ukoliko kliknete ovdje.

Obavještajni podaci, piše dalje u izvještaju FUP-a, pokazuju da su “navedeni policijski službenici naplatili značajniji iznos novca koji su potom iskoristili za otvaranje ugostiteljskih objekata”.

“Rezultati interne istrage ulazuju da su u periodu 15.9.-26.9 2016.godine pripadnici Specijalne jedinice FUP-a svakodnevno vršili poslove osiguranja Edina Gačanina, pa su tako sa Edinom Gačaninom i Adnanom Smajloviće, policijski službenici Dženis Kadrić, Dražen Čobović, Senad Kadić, Emir Druškić i Adin Ćatić iste osiguravali prilikom boravka u Hrvatskoj”, navedeno je u Informaciji FUP-a.

Titov čuvar i policajac Senad Kadić

Inače, dan prije nego će vođa kartela sletjeti u Sarajevo, Gordan Memija je išao u Hrvatsku u pratnji još jednog tadašnjeg  federalnog specijalca – Ibre Miladina.

S njima dvojicom Granični prelaz Ivanjica 14. septembra 2016. godine prešli su još Jasmin Memeti i Mustafa Mehičević. Onda je Miladin pet dana poslije ponovo registriran kako, kao prethodnica Edina Gačanina prelazi Granični prelaz Metković – Doljani. S Miladinom je u automobilu bio Rijad Dedeić, također pripadnik Specijalne jedinice Federalne uprave policije. Dva dana kasnije, odnosno 21. septembra 2016. godine na teritoriju Hrvatske prešao je i sam vođa kartela – Edin Gačanin zvani Tito. S njim su, utvrđeno je tokom istrage FUP-a, tada bili specijalci Dženis Kadrić, Dražen Čobović, Senad Kadić, Emir Druškić. Zabilježeno je da su koristili dva automobila među kojima je bio i Audi Q3, sa tablicama E25 J 920, kojeg je Memijino preduzeće FOTO ART iznajmilo u ASA RENT-u 15. 9. 2016. godine.

“U internoj istrazi policijski službenici Specijalne policijske jedinice koji su učestvovali u poslovima osiguranja Gačanina potvrdili su da su imali osigurane sve troškove smještaja, da su koristili putnička motorna vozila koja je ranije iznajmio Gordan Memija, da su imali plaćene usluge konzumacije hrane i pića, da nisu imali dodatnih dnevnica, te da nisu znali da se Gačanin dovodi u vezu sa bilo kojim oblikom kriminala, smatrajući ga da se radi o biznismenu iz Dubaija“, navedeno je u Informaciji Federalne uprave policije iz januara 2020. godine.

Titov čuvar i aktualni pripadnik FUP-a Emir Druškić

Nakon što je ova priča dospjela u javnost, nekoliko Titovih čuvara je napustilo FUP. Trojica su otputovala u Dubai gdje su čuvali Edina Gačanina Tita. Najbitniji među njima je bio Ibrahim Miladin, inače prijatelj Gordana Memije. U Dubai je preselio i Dražen Čobović, ali se ovaj prijatelj lidera NiP-a Elmedina Konakovića i njegovog kuma Gordana Memije ubrzo vratio. Treći specijalac je bio Dženis Kadrić. On još uvijek živi u Dubaiju, a Tužilaštvo BiH, odnosno tužilac Džermin Pašić, iako ima sve dokaze o Kadriću ne želi da procesuira ovog Titovog pratioca.

Šef Specijalne Mustafa Selmanović sa Ibrahimom Miladinom

Međutim, trojica Titovih čuvara su ostali u FUP-u. U pitanju su, rekosmo, Senad Kadić, Adin Ćatić i Emir Druškić. Svi oni uživaju zaštitu Mustafe Selmanovića, komandanta Specijalne jedinice FUP-a, koji je kućni prijatelj državnog tužioca Dubravka i njegovog brata, višeg ministra FMUP-a, Aljoše Čampare. Već smo nekoliko puta objavljivali da je su Aljoša Čampara i Mustafa Selmanović dobili na poklon skupocjenu policijsku opremu koju je nabavio Edin Gačanin Tito. Svi dokazi o ovoj opremi su dostavljeni Tužilaštvu BiH. Postupajuća tužiteljica Elvira Stanojlović, međutim, još nije poduzela konkretne radnje.

Izvor: Istraga.ba