Glavni tužilac BiH, Milanko Kajganić: Mehmedagić i Debevec su uhapšeni zbog nezakonitog prisluškivanja sudija Suda BiH i uposlenika Tužilaštva BiH

Trenutno pregledavate Glavni tužilac BiH, Milanko Kajganić: Mehmedagić i Debevec su uhapšeni zbog nezakonitog prisluškivanja sudija Suda BiH i uposlenika Tužilaštva BiH
  • Autor objave:

On je na konferenciji za medije kazao da su ova hapšenja dokaz da Tužilaštvo BiH radi posao bez obzira na to da li neko obnaša neku funkciju.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić obratio se javnosti povodom hapšenja predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice.

On je na konferenciji za medije kazao da su ova hapšenja dokaz da Tužilaštvo BiH radi posao bez obzira na to da li neko obnaša neku funkciju. 

Kajganić je rekao da su prema trenutnim informacijama Mehmedagić i Debevec nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i uposlenike Tužilaštva BiH 2020. godine. 

Uz podršku OSA-e

– Shvatamo interes medija i javnosti, ali nama je na prvom mjestu interes predmeta. Na prvom mjestu nam je da dođemo pravovremeno do zakonitih dokaza kako bismo bili u stanju da danas-sutra procesuiramo osumnjičene, odnosno kasnije optužena lica pred Sudom BiH. Zato molim javnost da ako nismo permamentno u medijima, ako neprekidno ne distribuišemo informacije, to je zato što moramo da osiguramo dokaze u našim predmetima. Što se tiče navedenog predmeta povodom kojeg sam sazvao konferenciju za medije, radi se o isključivo predmetu Tužilaštva BiH. Radi se uz podršku OSA-e, niti jedne druge agencije – poručio je Kajganić.

Pripadnici SIPA-e su upoznati sa navedenim predmetom sat vremena prije izvršenja naredbe za lišenjem slobode i želim ovom prilikom da ih pohvalim za sve dosad preuzete aktivnosti koje su bile zaista zahvalne i na najvišem nivou. Nadamo se da će tako ostati i u daljem toku postupka.

– Što se tiče činjenice da su osumnjičena lica lišena slobode, osumnjičeni predsjednik Suda gospodin Ranko Debevec i gospodin Osman Mehmedagić, oni su lišeni slobode po naredbi postupajućeg tužioca isključivo radi razloga koji su predviđeni po zakonskom postupku, odnosno jer su postojali pritvorski razlozi, da bi Tužilaštvo moglo nesmetano da prikupi dokaze neophodne u ovom predmetu. Javnosti su do sada plasirani razni razlozi o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih lica, želim da kažem da nisu tačni, te da po sada prikupljenim dokazima su dvojica osumnjičenih počinili krivična djela “Zloupotreba položaja” jer su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene radnika Tužilaštva BiH prilikom sprovođenja određenih istražnih radnji u predmetima Suda i Tužilaštva BiH – kazao je.

Slučaj advokatice

Naglasio je da zasada nema dokaze da su nezakonite aktivnosti vršene prema političkim ličnostima ili strankama ili nekim drugim ličnostima u BiH. 

Dodao je advokatica Vasvija Vidović uhapšena zbog sprečavanja dokazivanja. 

– Pojavila se informacija da je advokatica Vasvija Vidović lišena slobode, to je tačna informacija. Lišena je slobode jer postoji osnov sumnje da je počinila krivično djelo sprečavanje dokazivanja. Ona je jedan telefon, koji je bio sakriven kod osumnjičenog, pokušala da iznese iz prostorija – kazao je Kajganić.

Određivanje pritvora

Naglasio je da će lica lišena sloboda danas u poslijepodnevnim satima biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će onda odlučiti o daljim koracima.

– Na osnovu sadašnjeg stanja spisa i prikupljenih dokaza tužilac će najvjerovatnije donijeti prijedlog za određivanje pritvora do mjesec dana za sve osumnjičene – naglasio je Kajganić.

Istakao je da su o informacijama o prisluškivanju došli iz više izvora.