Na TikToku, dr. Jeni Liu, dermatologinja s certifikatom, podijelila je informacije o radnjama koje mogu negativno utjecati na zdravlje kose.

  • Kako prenosi Mirror, naslov videa tvrdi da je pravilna njega vlasišta jednaka pravilnoj njezi kože.Dr. Liu dovodi u pitanje zabludu da se naša kosa i vlasište prirodno čiste, tvrdeći da nakupljanje sebuma i mrtvih stanica kože zapravo potiče rast Malassezia, gljivične kožne bolesti koja može dovesti do prhuti i upale. Osim toga, prisutnost sebuma na vlasištu izaziva oksidativni stres, stvarajući nepovoljno okruženje za rast kose.

Dr. Liu naglašava važnost održavanja zdravlja vlasišta za poticanje rasta kose kod osoba koje imaju gubitak kose. Prema njezinim riječima, učestalost pranja kose treba prilagoditi tipu vlasišta i načinu života. Oni s masnijim vlasištem ili oni koji redovito vježbaju možda će trebati češće pranje, po mogućnosti svaki drugi dan ili čak svakodnevno. Nasuprot tome, osobama sa suhim vlasištem dr. Liu savjetuje rjeđe pranje.

Izražavajući svoje stajalište o tom pitanju, jasno je dala do znanja da u svoju dnevnu njegu kose nikada ne bi uvrstila šampon protiv prhuti. Ovaj izbor motiviran je negativnim posljedicama koje takav proizvod može imati na vlasište, što dovodi do pretjerane suhoće i ostavlja kosu isušenom. Osim toga, korištenje ovih šampona remeti barijeru vlage vlasišta, što u konačnici ne rješava problem prhuti. Prema preporuci dr. Liua, savjetuje se dva do tri puta tjedno koristiti šampon protiv prhuti i ostaviti ga na tjemenu pet minuta prije ispiranja, pod pretpostavkom da se kosa pere svakodnevno.

Nažalost, nema konkretnih dokaza koji podupiru korištenje maslinovog ulja kao ovlaživača za probleme s vlasištem. Ipak, ako želite nahraniti svoju kosu, dr. Liu preporučuje da se umjesto toga odlučite za kokosovo ulje. Kako izvještava časopis Woman, kokosovo ulje ima izvanrednu sposobnost dubinskog prodiranja u kosu, revitalizirajući je i nudeći privremeni predah od oštećenja.

bonus tekst:

Borovnice su sitno voće koje se ističe svojim intenzivnim ukusom i bogatstvom hranjivih sastojaka. Pripadaju porodici Ericaceae, a njihovo naučno ime je Vaccinium corymbosum. Ova voćka je poznata po svojim zdravstvenim prednostima i raznolikim načinima upotrebe, što je čini popularnom širom sveta.

Botaničke karakteristike

Borovnica je listopadni grm koji može narasti do visine od oko 1,5 do 2 metra. Listovi su joj tamnozeleni, sjajni i ovalnog oblika. Cvjetovi borovnice su mali, bjelkasti ili ružičasti, a plodovi su okrugli do ovalni, prekriveni voskastim slojem koji daje plodu plavučastu boju. Unutar ploda nalazi se sočno meso i nekoliko sitnih sjemenki.

Poreklo i rasprostranjenost

Borovnice su autohtone u Severnoj Americi, gde su ih domoroci koristili kao hranu i lek. Danas se uzgajaju širom sveta u umerenim i hladnijim klimatskim uslovima, uključujući Severnu Ameriku, Evropu i delove Azije. Najpoznatije vrste su američka borovnica (Vaccinium corymbosum) i brusnica (Vaccinium macrocarpon).

Nutritivna vrednost

Borovnice su izuzetno bogate antioksidansima, posebno vitaminom C i flavonoidima kao što su antocijani. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i smanjuju rizik od hroničnih bolesti. Takođe su dobar izvor vlakana, vitamina K i mangana, te imaju relativno nisku kalorijsku vrednost.

Zdravstvene prednosti

Redovna konzumacija borovnica može imati brojne pozitivne efekte na zdravlje. Antioksidansi u borovnicama povezani su sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, poboljšanjem kognitivnih funkcija i zaštitom od određenih vrsta karcinoma. Takođe se smatraju korisnim za zdravlje očiju, digestivnog sistema i kože.

Upotreba u kulinarstvu

Borovnice se koriste u različitim jelima i proizvodima, od svežih ili zamrznutih plodova, preko džemova, sokova, pa sve do pečenja, pita, salata i smutija. Svojim slatkim i osvežavajućim ukusom, borovnice doprinose raznovrsnosti mnogih jela i poslastica.

Saveti za kupovinu i čuvanje

Prilikom kupovine borovnica, birajte plodove koji su čvrsti, bez trulih ili mekanih delova. Najbolje je birati organski uzgajane borovnice radi minimalnog izlaganja pesticidima. Borovnice treba čuvati u frižideru kako bi se produžio njihov svež i sočan ukus, a takođe se mogu zamrznuti za dugotrajno čuvanje.

Zaključak

Borovnice su ne samo ukusne već i izuzetno hranljive voćke koje doprinose opštem zdravlju i dobrobiti. Njihova široka upotreba u ishrani i brojne zdravstvene prednosti čine ih omiljenim izborom mnogih ljubitelja zdrave hrane širom sveta. Bez obzira da li se koriste sveže, zamrznute ili u prerađenom obliku, borovnice ostaju nezamenjiv sastojak ishrane koji može obogatiti vašu ishranu i podržati vaše zdravlje.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here