Žene u arapskom svetu žive potpuno drugačije nego žene u zapadnom delu sveta. Njihov način života privlači mnogo pažnje, a jedno od glavnih pitanja je njihov način oblačenja.

  • Muslimanke se u ljetnim mjesecima susreću s brojnim preprekama, posebno u vezi s vjerskim uvjerenjima i odijevanjem. Ove poteškoće postaju osobito očite kada žele sudjelovati u izletima na plažu ili bazen. Često se nađu zatvorene na obali ili na ležaljkama jer postoji nedostatak odgovarajućih kupaćih kostima za vodene aktivnosti. Priznajući ovaj problem, novinarka Mehrina Asif podijelila je svoj osobni susret na bazenu jednog vrućeg dana, pedantno prepričavajući pojedinosti u članku objavljenom na platformi “Medium”.

    Dopustite nam da razotkrijemo cijeli njezin životni narativ. Budući da sam američki musliman, moje je srce oduvijek žudjelo da doživim beskrajno prostranstvo oceana. Ipak, ta je čežnja ostala nedostižna i nedostižna. Neumorno sam tražio bazene namijenjene isključivo ženama ili određene dane namijenjene ženama, ali moji su se pokušaji pokazali uzaludnim. Unatoč mojoj sklonosti da sakrijem svoje tijelo, na kraju sam shvatio da bi pridržavanje ove preferencije plivanje učinilo nemogućim.

    Osim toga, većina objekata ima politiku protiv dopuštanja velikih, širokih majica u kupalište. Umjesto toga, zahtijevaju korištenje odgovarajućeg “kupaćeg kostima”. Unatoč mojim nastojanjima da svoju odjeću predstavim kao trendi kupaći kostim ravno iz modne prijestolnice New Yorka, moji su pokušaji bili neuspješni i ipak sam bila prisiljena izaći iz prostorije.

    Nemilosrdno povlačenje oceanskih valova učinilo je potpuno uzaludnim da zadržim bilo kakav privid kontrole nad svojom neposlušnom kosom. Kako biste okarakterizirali kupaći kostim dizajniran posebno za muslimanke? Bilo je više slučajeva u kojima sam uspjela diskretno ući u bazen u prevelikoj odjeći. No, ubrzo je postao očit težak zadatak plivanja opterećen brojnim slojevima odjeće. Srećom, naišla sam na savršen lijek za svoju nevolju: kupaći kostim za cijelo tijelo koji pruža potpunu pokrivenost.

    Nakon što sam primio narudžbu na Amazonu, bio sam ispunjen radošću zbog svog izbora, posebno zbog uključivanja mekane potpore za prsa i pomno izrađene kapuljače koja se proteže sve do čela i sigurno pričvršćuje za nos. Unatoč sveobuhvatnoj pokrivenosti odijela, nisam mogao a da ne osjetim određenu ranjivost, budući da je isticalo obrise mog tijela. Ipak, uspio sam otkriti pametno rješenje ove nevolje.

    Za šetnje plažom ili izležavanje uz bazen, nabavila sam sofisticiranu, lepršavu haljinu ili haljinu. Ponudio je pogodnost da se lako odbaci na obalu dok sam se kupao, jer je voda skrivala moju figuru. Osim toga, moja je odjeća imala funkcionalnost uobičajenog kupaćeg kostima i brzo se sušila. Kao rezultat toga, često sam bio oslobođen potrebe za promjenom na kraju dana.

Kada sam spreman otići, često mi je zgodno jednostavno obući dugačku majicu i krenuti kući. Zanima me kako vi osobno držite kosu pod kontrolom? Moram priznati da me stalna bitka s neposlušnom kosom ponekad dovodila u iskušenje da pribjegnem ekstremnim mjerama poput brijanja cijele kose. Ovo je osobito točno jer je moja kosa nježna i glatka, zbog čega mi kopče stalno klize, punđe se raskopčavaju i pramenovi neprestano padaju na moje lice.

Plaža me posebno frustrira, jer moja pomno isfenirana kosa brzo postaje razbarušena u samo pet minuta. Ipak, ne bojte se, jer postoji iznimno učinkovit lijek – silikonska kapa za plivanje. Samo ga namjestite i pričvrstite oko ušiju, uživajući u njegovoj neusporedivoj udobnosti cijeli dan. Kako biste spriječili bilo kakvu moguću nelagodu ili glavobolju, mudro je odlučiti se za veću veličinu.

Najveći aspekt ovoga je da će vaša kosa ostati potpuno suha, bez obzira na užurbano okruženje. Odabirom odgovarajuće odjeće možete bez napora uživati ​​u odlasku na plažu, čak i usred užurbane atmosfere. Doduše, to povremeno može dovesti do neugodnosti susreta s golotinjom. Ipak, osobno mi je ugodnije i skromnije otići na plažu ili bazen u vrijeme manje gužve. Moj preferirani pristup je da krenem radnim danom ujutro, s ciljem da brzo stignem na željeno odredište.

Kako bih osigurao pravovremeni dolazak na plažu, postavio sam si osobni cilj da budem tamo do 8 sati. Međutim, sam čin presvlačenja predstavlja veliki izazov. Bez sumnje, najnezgodniji dio ovog pothvata je nužnost korištenja javnih zahoda i pokušaj presvlačenja unutar njihovih ograničenih granica. Slijedom toga, donio sam odluku potpuno izbaciti zadatak presvlačenja iz svojih planova. Prije polaska na putovanje odlučujem se za kupaći kostim, u kombinaciji s širokom košuljom, šalom, a možda čak i hlačama.

Kako dolazi dogovoreno vrijeme polaska, u potpunosti iskorištavam priliku da uronim u utješni zagrljaj sunca, uživajući u njegovim sjajnim zrakama. Odlučujući se odreći ručnika, dopuštam blagom povjetarcu da prirodno osuši moje tijelo, praksa koja se pokazala nevjerojatno korisnom. Ovaj besprijekoran prijelaz s plaže bez napora uklanja svu zaostalu vlagu u mojoj kosi, ostavljajući me savršeno pripremljenom za aktivnosti koje su pred nama, bilo da se radi o kupovini ili uživanju u ukusnom obroku.

U situacijama koje zahtijevaju pažljivo planiranje, trudim se pažljivo pripremiti svoje improvizirano sklonište postavljanjem suncobrana i raspoređivanjem posteljine s velikom pažnjom posvećenoj detaljima. Marljivo obavljam sve potrebne poslove u okviru svog skloništa. Proces uklanjanja svake mrvice pijeska prije presvlačenja u novu odjeću može biti prilično naporan. Međutim, važno je priznati nužnost prihvaćanja prisutnosti pijeska; opirati se tome bilo bi uzaludno.

Napori da se pijesak ukloni iz svake pukotine i kuta po povratku kući sigurno će biti uzaludni, jer je velika vjerojatnost da će prodrijeti u svaki kutak i pukotinu. Unatoč nepokolebljivoj privrženosti islamu, Mehrina je zaključila da bi svim srcem mogla uživati ​​u putovanju na more.

 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here