Indira je rođena 14. juna 1966. godine u malom selu Dragalovci, blizu Doboja, u Bosni i Hercegovini. Njeno ime, inspirisano hinduističkom tradicijom, nosi značenje koje se može prevesti kao “sjajna” ili “divna”, ali takođe označava i “cvijet cvijetova”. Ovaj odabir imena pripisuje se njenom ocu, koji je želeo da njegovo dete nosi ime po Indiri Gandi, indijskoj premijerki čiji je politički rad ostavio snažan utisak na njega.

 

Tokom devedesetih godina prošlog veka, Indira se afirmisala kao jedna od najistaknutijih estradnih pevačica na Balkanu. Njene pesme preplavile su klupske scene, a njen protok energije i harizma na pozornici učinili su je omiljenom među publikom.

Međutim, usred njenog muzičkog uspeha, prolazila je kroz izuzetno teške trenutke u svom privatnom životu. Sa samo 25 godina, postala je majka sinu Severinu, čiji identitet oca nikada nije otkrila javnosti. Tokom turbulentnih ratnih godina, Indira je sa svojom porodicom napustila Bosnu i preselila se u Srbiju, tražeći sigurnost daleko od sukoba.

Nažalost, sudbina joj nije bila naklonjena, pa je njen bivši partner, Severinov otac, bez njenog znanja, odveo sina natrag u Bosnu. Ova situacija dovela je do dugotrajnog pravnog procesa koji je od Indire zahtevao mnogo snage i strpljenja.

Na kraju, uz pravednosne napore, Severin je vraćen svojoj majci, čime je Indira ponovo konstituisala svoj život i postala posvećena majka. Danas je Severin odrasla osoba, oženjen i otac dvoje dece, što Indiri donosi radost kao bake.

U periodu od 2004. do 2005. godine, Indira je dosegla vrhunac svoje karijere, kada je bila proglašena najpopularnijom pevačicom na Balkanu. Njen rad, energični nastupi i nezaboravni koncerti, održani u gradovima poput Zagreba, Beograda, Sofije, Ohrida i Ljubljane, privukli su pažnju velikog broja obožavatelja. Ova dva uzastopna uspešna leta donela su joj posebnu afirmaciju u svetu muzike, a 2005. godine proglašena je za najbolju pevačicu na Balkanu.

Indira je i dalje aktivna na muzičkoj sceni i nastavlja da ostavlja trag u srcima svojih obožavatelja kako svojim harizmatičnim nastupima, tako i emotivnim pesmama koje često govore o ljubavi, bolu i životnim izazovima. Njen put od skromnog sela do vrha muzičke karijere ne samo da je inspirativan, već i odražava snagu ljudskog duha da prevaziđe prepreke i da se bori za ono što voli.

Nakon nekoliko radova, Indira je 1992. godine objavila svoj prvi samostalni album pod naslovom “Nagrada i kazna”, koji je izdala produkcijska kuća “Južni vetar”. Nažalost, zbog ratnih okolnosti, album nije dobio zasluženu pažnju. Kasnije je izdala album “Idi iz života moga” za PGP RTS, a posebnu pažnju izazvala je pjesma domoljubnog sadržaja “Sve da volim ona me učila”.

Jedan od njenih najpoznatijih hitova je pjesma “Zmaj”, koja govori o ljubavi i gubitku. Inspiracija za ovu emotivnu skladbu potekla je iz stvarnosti – mladić je u bolničkoj sobi pronašao pismo koje mu je njegova djevojka napisala pre nego što je preminula od raka pankreasa. Ovo pismo je na kraju završilo kod Marine Tucaković, koja ga je ponudila Svetlani Ražnatović, ali je pjesmu otpevala upravo Indira Radić.

Što se týče njenog privatnog života i vjere, Indira je odrasla kao dijete bošnjačko-srpskog braka i ponosna je pravoslavka, što je potvrdila i pjesmom “Srpkinja je mene majka rodila”. Iako je prvotno željela da se posveti medicinskoj školi, pod utjecajem majke koja nije htjela da postane pjevačica, Indira je radila kao medicinska sestra. Njene muzičke sposobnosti su vremenom prevladale, i pevanje je postalo njena primarna karijera.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here