“Uskoro se udajem za divnog muškarca, sreću koju sam čekala čitav život, i zaista sam presrećna. Međutim, nedavno sam srela svog bivšeg u prolazu nakon dužeg vremena i samo me je ljubazno pozdravio.

Nakon toga, stigla mi je duga glasovna poruka u kojoj mi priznaje da mu je žao zbog svega i da me, i nakon svih ovih godina, još uvek voli. Uporan je u tome da pati za mnom i želi da sve u svom životu radi za mene i sa mnom, ističući kako ne može da veruje da se udajem za nekog drugog i da gradim život s drugom osobom.

Njegove reči su unijele nemir u moju dušu i poljuljale su sve moje emocije. Pokušala sam da razgovaram s njim o tome, ali on ne odgovara na poruke.

Ne znam kako da se ponašam niti šta da mislim. Kako izgleda, jednostavno je odbio svaku dalju komunikaciju, pa se čini da je ponovno pokazao svoju pravu prirodu. Čini mi se kao da je samo želeo da me uznemiri i ništa više.”

**Istinita ispovest**

Moje ime je Ana, a ovo je moja istinita ispovest koja je promenila moj život na načine o kojima tada nisam mogla da sanjam.

Sve je počelo pre pet godina. Bila sam na rubu depresije, boreći se sa svakodnevnim izazovima. Imala sam posao koji me nije ispunjavao, prijatelje koji su se distancirali, i osećaj da sam zaglavljena u rutini. Činilo se da je svaki dan isti, bez nade i bez svrhe. Tada sam odlučila da odem na putovanje, da pobegnem od svega i pronađem sebe.

Krenula sam na put u maleni grad na obali, mesto koje sam često posmatrala u časopisima. Morski zrak, sunce koje se spuštalo na horizontu, sve je izgledalo kao bajka. Prvi dan sam provela istražujući lokalne plaže i upijajući svaku česticu zadovoljstva koju sam mogla pronaći. Na površini, osmeh mi je bio širok, ali unutra sam i dalje osećala težinu svog postojanja.

Jednog popodneva, dok sam sedela na plaži, prišla mi je starija žena. Zvala se Marija i imala je tople, mudre oči. Počela je razgovarati sa mnom, nije bilo ničega što nisam mogla podeliti. Ispričala sam joj o svojim strahovima, nesigurnostima, i osećaju da ne pripadam ovom svetu. Marija me slušala sa pažnjom i razumevanjem. Kada sam završila, osmehnula se i rekla: “Svaka teška životna etapa nosi lekcije koje treba da naučiš.”

Te reči su se duboko urezale u mene. Rekla mi je da je početak često najteži deo putovanja i da ne treba da se plašim da zatražim pomoć. Narednih dana, razgovarale smo sve više. Marija mi je govorila o svojoj prošlosti, o borbama koje je preživela i lekcijama koje je naučila. Njena snaga me inspirisala da se suočim sa svojim demonima.

Posle nekoliko dana, odlučila sam da se vratim kući. Osećala sam se drugačije. U meni je bio osećaj nade. Po povratku, počela sam da radim na sebi. Prijavila sam se za kurs učenja o mentalnom zdravlju, aktivno sam se uključila u razne grupne terapije, i počela sam da gradim nove odnose. Upoznala sam divne ljude koji su me podržavali.

Našla sam novog posla u organizaciji koja se bavila podrškom mentalnom zdravlju. Moje iskustvo, zajedno sa onim što sam naučila, pomoglo mi je da inspirišem druge. Učila sam da je u redu tražiti pomoć i da nismo sami u svojim borbama. Ta veza sa drugima postala je moja snaga, a ne slabost.

Danas, pet godina kasnije, mogu sa ponosom reći da sam pronašla svoj put. Ne kažem da su svi dani savršeni, ali sada imam alate da se nosim sa izazovima. Naučila sam da je život pun uspona i padova, ali svaki pad nosi priliku za rast. Hvala Mariji, koja je bila moj vodič u najtežim trenucima. Ova ispovest služi kao podsetnik da, i kada se čini da nema izlaza, uvek postoji svetlost na kraju tunela.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here