Međutim, problemi mogu nastati kada se ovi lijekovi progutaju s hranom koja sadrži glicirizinsku kiselinu, poput slatkiša i piva koji sadrže sladić. Zašto? Interakcija ove kiseline s digoksinom može uzrokovati aritmije ili čak ponekad srčani udar. Neki bomboni sadrže ovu kiselinu, a jedna je od komponenti i u pivu. Dijetalna vlakna će utjecati na učinkovitost ovog lijeka; zbog toga se mora uzeti tri sata nakon obroka.

Međutim, problemi mogu nastati kada se ovi lijekovi progutaju s hranom koja sadrži glicirizinsku kiselinu, poput sladića. Zašto? Interakcija ove kiseline i digoksina rezultirat će aritmijama ili vjerojatno srčanim udarom. Neki bomboni sadrže ovu kiselinu, a također je i jedan od sastojaka piva. Digoksin smanjuje bioraspoloživost zbog prehrambenih vlakana; stoga je vrlo važno uzimati 2 sata prije obroka ili 2 sata nakon obroka.

Međutim, problemi mogu nastati kada se ti lijekovi progutaju s hranom koja sadrži glicirizinsku kiselinu, kao što je sladić. Zašto? Interakcija ove kiseline s digoksinom može rezultirati aritmijom ili čak srčanim udarom. Među sastojcima nekih bombona je ova kiselina i također b, među sastojcima piva je ova kiselina. Dijetalna vlakna usporavaju apsorpciju levodope; stoga tabletu treba uzeti ili 2 sata prije ili 2 sata nakon obroka.

Ova skupina lijekova uključuje enalapril, kaptopril i ramipril. Jedna važna stvar dok ste na ovim lijekovima je izbjegavanje hrane bogate kalijem. Zašto? Oni podižu razinu kalija u krvi i predoziranje može uzrokovati nepravilne otkucaje srca, kao i otežano disanje. Stoga bi bilo pametno ograničiti unos. banane krumpir soja špinat

Osim toga, neke biljke poput gospine trave smanjuju učinak digoksina. Lijekovi koji imaju za cilj snižavanje razine lošeg kolesterola često se propisuju za stanja kao što su pretilost, dijabetes i bolesti srca i ne smiju se uzimati s agrumima jer je apsorpcija ovih lijekova poboljšana agrumima što potencijalno dovodi do predoziranja lijekovima i štetnih učinaka. Njihova konzumacija sa sokom od naranče ima učinak sličan uzimanju duple doze propisanog lijeka. Primjeri takvih lijekova uključuju one iz klase benzodiazepina koji se koriste kao tablete za spavanje, a lorazepam je jedan od njih.

Također, neke biljke smanjuju učinkovitost digoksina kao što je gospina trava. Lijekovi koji se daju za snižavanje razine lošeg kolesterola obično se propisuju za stanja poput pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti i pacijent ih ne bi trebao uzimati zajedno s citrusima. Zašto? Budući da se apsorpcija ovih lijekova povećava citrusima i to može slučajno uzrokovati predoziranje lijekom i dovesti do loših učinaka. Uzimanje s narančinim sokom imalo bi isti učinak kao uzimanje duple doze lijeka koji je propisan.

Antikoagulansi se koriste u liječenju i prevenciji tromboze, a varfarin je jedan od najčešće propisivanih lijekova iz ove skupine. Pacijenti pod ovim tretmanom trebali bi se držati podalje od hrane bogate vitaminom K ili one koja potiče hiperviskoznost. Zašto?

Zašto? Slatka gazirana pića nisu idealna za uzimanje s ibuprofenom budući da će ugljični dioksid i kiselost u tim pićima dodatno pospješiti apsorpciju komponenti lijeka, a time i puno veću koncentraciju u krvotok. Kao rezultat toga, kontrola doze lijeka postaje gotovo nemoguća što predstavlja rizik od predoziranja. Stoga, zauzvrat, postoji rizik od oštećenja bubrega.Analgetici Oni se češće koriste za stanja poput upale, bolova u mišićima i glavobolja. Među analgeticima, ibuprofen je vrlo popularan. Kao i kod drugih lijekova protiv bolova, nemojte uzimati lijek s pjenušavim zaslađenim pićima.

Zašto? Zaslađena, gazirana pića su kontraindicirana s Ibuprofenom jer ugljični dioksid zajedno s kiselošću pomaže povećati apsorpciju komponenti lijeka što rezultira većom koncentracijom u krvotoku; kao rezultat toga, učinkovita kontrola nad doziranjem lijeka postaje gotovo nemoguća, što dovodi do rizika od predoziranja, a zatim čak i oštećenja bubrega.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here