Nadimanje stomaka često predstavlja izazov za mnoge žene tokom menopauze, ali postoje prirodni načini za ublažavanje ovog problema. Razlozi za nadimanje mogu varirati i uključivati lošu ishranu, nedostatak fizičke aktivnosti, stres, intoleranciju na određene namirnice te prekomernu konzumaciju brze hrane. Takođe, hormonske promene koje se javljaju u ovom periodu značajno doprinose pojavi nadimanja.

Srećom, postoje načini da se ovaj problem reši i olakša, uz adekvatne promene u ishrani, vežbanju i upravljanju stresom.

 

 

Tokom menopauze dolazi do značajnih promena u telu žene, pretežno usled varijacija nivoa estrogena i progesterona. Ovi hormoni igraju ključnu ulogu u regulaciji menstrualnog ciklusa, a njihova neravnoteža može izazvati različite fizičke i emocionalne simptome. Jedan od čestih neželjenih efekata koje žene mogu doživeti u ovom periodu je nadimanje, koje može biti uzrokovano smanjenjem progesterona.

Doktorica Vendi Trubou objašnjava da i premalo i previše progesterona može prouzrokovati zadržavanje tečnosti. Kako nivo progesterona opada tokom menopauze, žene često primete da se osećaju „punije” zbog nakupljanja tečnosti.

Smanjena ovulacija dodatno utiče na nivo hormona, što može dovesti do fluctuations estrogena koji je na kraju, ispod minimuma potrebnog za normalnu menstruaciju. Ovo stanje može rezultirati dodatnim zadržavanjem viška tečnosti u organizmu, što posledično izaziva neprijatan osećaj nadutosti.

 

 

Postoji mnogo prirodnih načina koji mogu pomoći u ublažavanju nadimanja tokom menopauze. Prvi i možda najvažniji savet je povećanje unosa tečnosti, posebno vode. Pijenje dovoljne količine vode može pomoći telu da eliminiše višak tečnosti, čime se smanjuje osećaj nadutosti. Često se misli da je smanjenje unosa tečnosti rešenje, ali zapravo, to može dovesti do pogoršanja simptoma.

Promena u ishrani takođe može igrati značajnu ulogu u smanjenju nadutosti. Oprezno biranje namirnica može doneti velike rezultate. Prerada hrane, hrana koja izaziva stvaranje gasova, masna jela, gluten, šećeri i rafinisani ugljeni hidrati mogu doprineti razvoju nadutosti. Preporučuje se smanjenje unosa ovih vrsta hrane i njihovo zamenjivanje probiotskim namirnicama. Probiotici imaju blagotvoran učinak na crevnu floru i mogu pomoći u smanjenju nadutosti. Namirnice poput jogurta, kimčija i kiselog kupusa su odličan izbor.

Uz to, uzimanje probiotika u obliku suplemenata može biti korisno. Suplementi bogati probioticima mogu dodatno poboljšati probavu i obezbediti zdravu crevnu floru, što može rezultirati smanjenjem simptoma nadutosti.

Osim toga, redovno vežbanje i fizička aktivnost mogu pomoći u podsticanju cirkulacije i smanjenju zadržavanja tečnosti. Vežbe poput joge, hodanja ili plivanja mogu poboljšati opšte zdravstveno stanje i doprineti smanjenju simptoma menopauze.

Sve u svemu, menopauza može doneti mnoštvo fizičkih i emocionalnih promena, ali uz proaktive pristupe kao što su pravilna hidratacija, pažljiva ishrana i uzimanje prob

Smanjenje stresa: Stres može doprinositi nadimanju, stoga upravljanje njim putem redovnog vježbanja, kvalitetnog sna, tehnika disanja i adekvatnog odmora može smanjiti simptome nadimanja.

Uključivanje redovne fizičke aktivnosti, osiguravanje dobrog sna, primjena tehnika opuštanja i periodičan odmor od svakodnevnih obaveza su efikasni načini za smanjenje stresa i održavanje općeg zdravlja. Ako problemi sa nadimanjem potraju i nakon što se uvedu promjene u životnom stilu, preporučuje se da se obratite ljekaru radi daljih informacija i liječenja.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here