Zloupotreba položaja ili zloupotreba pravosuđa: Hapšenjem i suspenzijom Ranka Debeveca, Dragan Čović preuzima Sud BiH pred kojim se sudi Miloradu Dodiku!

Trenutno pregledavate Zloupotreba položaja ili zloupotreba pravosuđa: Hapšenjem i suspenzijom Ranka Debeveca, Dragan Čović preuzima Sud BiH pred kojim se sudi Miloradu Dodiku!
  • Autor objave:

Dva sata nakon što je Sud BiH odbio prijedlog odbrane Milorada Dodika za odgodu suđenja predsjedniku Republike Srpske, državna tužiteljica Bojana Jolović naredila je pripadnicima SIPA-e da liše slobode predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca. Pola sata kasnije uhapšen je i bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

Predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca uhapsili su u restoranu Luka. Bio je na ručku sa aktualnim direktorom OSA-e Almirom Džuvom i dekanom Stomatološkog fakulteta u Sarajevu Muhamedom Ajanovićem. Osman Mehmedagić je uhapšen ispred kuće. Pretresi njihovih objekata nisu izvršeni jer Tužilaštvo BiH, do sada, nije tražilo izdavanje naredbe od nadležnog suda.

Obojica su, potom, odvedeni u SIPA-u. Neće biti ispitani do utorka ujutro. Što znači da će Debevec i Mehmedagić prenoćiti u prostorijama za zadržavanje Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA.

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić je, nešto kasnije, saopćiti da su Debevec i Mehmedagić uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba položaja i vlasti u vezi sa drugim krivičnim djelima. Mediji bliski Tužilaštvu BiH navode da je akcija provedena zbog “nezakonitog prisluškivanja”. Evo kako je to regulisano članom 77 Zakona o OSA-i.

“Tajno prikupljanje podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje

Praćenje na mjestima koja nemaju javni karakter, praćenje komunikacija putem telekomunikacijskih i drugih oblika elektronskih uređaja, kao i pretres imovine bez pristanka vlasnika ili osobe koja privremeno zauzima tu imovinu, može se vršiti samo u slučajevima za koje je dobiveno prethodno ovlaštenje od predsjednika Suda Bosne i Hercegovine ili sudije Suda Bosne i Hercegovine kojeg je odredio predsjednik Suda Bosne i Hercegovine. Ukoliko generalni direktor ima osnovane razloge da smatra da su mjere praćenja i pretresa iz ovog dijela potrebne Agenciji kako bi mogla provesti istragu o prijetnji po sigurnost Bosne i Hercegovine, generalni direktor upućuje pismeni zahtjev sudiji za dobivanje odobrenja za takva praćenja i pretrese”, navedeno je u Zakonu.

Dakle, ako je OSA prisluškivala sa nalogom kojeg je potpisao predsjednik Suda BiH, onda je to legalna radnja. Ukoliko je to rađeno bez naredbe predsjednika Suda BiH, onda je prisluškivanje bilo nezakonito. Dakle, ako je Debevec potpisivao naloge koje je podnosio Osman Mehmedagić, onda je sve legalno. Ako je Mehmedagić to radio bez potpisa Debeveca, onda je krivica isključivo na Mehmedagiću. Prema informacijama Istrage, sporne su tri naredbe za prisluškivanje. Stoga bi Tužilaštvo BiH trebalo utvrditi da li ih je potpisao Sud BiH ili ne. Ovo je, inače, treće hapšenje  bivšeg direktora OSA-e. U prethodnim predmetima njegova odgovornost nije utvrđena.

No, lišavanje slobode predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca dolazi u situaciji kada se pred Sudom BiH vodi krivični postupak protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Napominjemo, Milorad Dodik nije lišavan slobode ni prije niti poslije podizanja optužnice u slučaju Ukaz. Ranko Debevec je uhapšen tokom istrage u slučaju čije detalje Tužilaštvo BiH nije saopćilo. Ali da ukratko sagledamo posljedice.

Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, Debevec i Mehmedagić mogu biti zadržani u SIPA-i najviše 24 sata. Nakon toga moraju biti prebačeni u nadležnost Tužilaštva BIH. S obzirom na to da su uhapšeni u ponedjeljak popodne, oni najkasnije u utorak popodne moraju biti predati u nadležnost postupajuće tužiteljice Bojane Jolović. Tužilaštvo BiH ima pravo da ih zadrži 24 sata nakon čega ih može pustiti ili, uz prijedlog za određivanje pritvora, predati Sudu BiH. Rok za zadržavanje u Tužilaštvu ističe u srijedu, što znači da bi se Debevec i Mehmedagić mogli pojaviti pred Sudom BiH istog dana kada bude nastavljeno suđenje Miloradu Dodiku.

Čak i ako Tužilaštvo BiH ne bude predložilo pritvor ili određivanje mjera zabrane, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec bi mogao biti “eliminiran”. Evo šta propisuje Zakon o VSTV-u.

“Sudija ili tužilac koji se nalazi u pritvoru privremeno se udaljuje od vršenja dužnosti sudije ili tužioca. Takvo udaljenje traje dok se lice nalazi u pritvoru Savjet (VSTV) može produžiti udaljenje od vršenja dužnosti iz člana 77. ovog zakona ako je sudija ili tužilac pušten iz pritvora.Diskreciono privremeno udaljenje od vršenja dužnosti Sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti:(a) ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivičnom postupku; (b) ako je protiv njega nadležni tužilac podigao optužnicu za krivično djelo; (c) ako je protiv njega pokrenut postupak razrješenja;(d) ako je pokrenut disciplinski postupak za disciplinski prekršaj, a Savjet utvrdi da se disciplinska odgovornost ne može na pravi način utvrditi, a da se sudija ili tužilac privremeno ne udalji od vršenja dužnosti tokom postupka; ili (e) ako je vršenje službenih dužnosti otežano zbog njegovog mentalnog, emocionalnog ili fizičkog stanja”, navedeno je u Zakonu o VSTV-u.

Dakle, čak i ako mu ne budu određene mjere zabrane ili pritvor, Ranko Debevec može biti suspendovan do okončanja postupka. U tom slučaju VSTV imenuje vršioca dužnosti. Kako je na čelu VSTV-a Bošnjak (Halil Lagumdžija), a na čelu Tužilaštva BiH Srbin (Milanko Kajganić), Debeveca bi mogao naslijediti Hrvat. Najizgledniji kandidat za vd-a je Davorin Jukić koji je u ovom trenutku zamjenik predsjednika Ranka Debeveca. Davorin Jukić je poznat po tome što je Sud BiH proglasio nenadležnim za suđenje Draganu Čoviću u slučaju “Lijanović”. Nakon propasti predmeta Lijanović i oslobađanja Čovića, Jukićeva supruga Nives Jukić je kao kandidat HDZ-a imenovana za ombudsmenku BiH.

Ukoliko Jukić preuzme funkciju vd. predsjednika Suda BIH, Milorad Dodik i Dragan Čović bi u potpunosti konotrolisali Tužilaštvo BiH, Sud BiH i Državnu agenciju za istrage i zaštitu – SIPA-u.

VEZANI TEKST: