Zbog lažnog prijavljivanja na štetu prof. dr. Izetbegović Sebije, Tužilaštvo F BiHformiralo predmet protiv rektora UNSA Rifata Škrijelja!

Trenutno pregledavate Zbog lažnog prijavljivanja na štetu prof. dr. Izetbegović Sebije, Tužilaštvo F BiHformiralo predmet protiv rektora UNSA Rifata Škrijelja!
  • Autor objave:

Federalno tužilaštvo Federacije Bosne i Hercegovine formiralo je kazneni spis protiv rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja, zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo „Lažno prijavljivanje“ iz člana 347. stav 1. i 3. Krivičnog zakona Federacije BiH, a istraga bi trebala biti proširena protiv više lica, saznaje ovaj portal iz izvora Tužilaštva Federacije BiH.

Protiv Škrijelja je Federalno tužilaštvo F BiH formiralo predmet, zbog osnova sumnje:

Da je u prethodnom periodu kao odgovorna osoba na Univerzitetu u Sarajevu svjestan da neistinito, noseći svijest i namjeru, da lažno prijavljuje slao dopise i akte navodeći u istima, da je prof. dr. Sebija Izetbegović ispite lažirala, falsifikovala, prevare izvršila…, prijavljujući istu ispred UNSA-e i za druga kaznena djela.

Ova prijava od strane Tužilaštva Federacije BiH, kako nam je rečeno, bit će dodijeljena Tužilaštvu Kantona Sarajevo, kao stvarno i mjesno nadležnom tužilaštvu, koje je zaduženo za provođenje istražnih radnji.

Ovo lažno prijavljivanje Rifatu Škrijelju obit će se o glavu, obzirom da je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo provjeravajući sve navode prijava sa UNSA, Senata UNSA i druge anonimne prijave, koje su stizale na adresu Tužilaštva Kantona Sarajevo provjerilo i od 18.07.2023. godine, dalo slijedeće saopćenje:

DONESENA NAREDBA O NEPROVOĐENJU ISTRAGE U PREDMETU PROVJERE VJERODOSTOJNOSTI INDEKSA SEBIJE IZETBEGOVIĆ!

„Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o neprovođenju istrage u predmetu koji je formiran na osnovu informacije Univerziteta u Sarajevu a koja je dostavljena od strane Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i anonimne prijave, vezanu za vjerodostojnost javnih isprava Sebije Izetbegović sa postdiplomskog studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jer je iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo. Naime, tužilački tim je poduzimajući više radnji dokazivanja, između ostalog, privremeno oduzeo originalni primjerak indeksa Sebije Izetbegović sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu, potom, putem međunarodne pravne pomoći uputio više zamolnica nadležnom organu Repubike Hrtavstke, te zajedno sa timom vještaka grafološke struke i uz prisustvo sudije za istrage Županijskog suda u Zagrebu, izuzeo svu relevantnu dokumentaciju sa istog fakulteta. Nakon izvršenog timskog grafološkog vještačenja, utvrđeno je da je obrazac indeksa Sebije Izetbegović autentičan i da su svi potpisi u indeksu autentični, odnosno, potpisani od strane profesora s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.  Dakle, svi navodi iz prijave su provjereni i budući da je informacija Univerziteta u Sarajevu upućivala na postojanje krivičnog djela krivotvorenje isprave, Tužilaštvo KS je zaključilo da u navedenom predmetu nema elemenata krivičnih djela krivotvorenje isprave, prevare, niti bilo kojeg drugog krivičnog djela propisanog Krivičnim zakonom Federacije BiH“.

Inače nije na odmet napomenuti da je prof. Sebija Izetbegović imala desetke kod supruge Asima Kurjaka.