TUŽILAŠTVO BiH: PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD 737.930 KM

RADOJE VIDOVIĆ I RENATO PEJAK
  • Autor objave:

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Kulina Dragana, rođenog 1959. godine u Sarajevu, državljanina BiH.  

Optuženi se tereti da, postupajući kao direktor i odgovorno lice u pravnom licu „Unigrad“ d.o.o. Istočno Sarajevo, u ime, za račun i u korist spomenutog pravnog lica, u svojim poslovnim knjigama u periodu od 2012. do 2015. godine,  nije unio tačne podatke koji se odnose na visinu stvarno ostvarenog prometa za novosagrađene nekretnine u stambeno-poslovnim objektima u Istočnom Sarajevu. Optuženi, u namjeri da izbjegne obračun, prijavu i plaćanje PDV-a, putem podnesenih poreznih prijava za navedeni porezni period nije iskazao ukupan ostvareni promet, niti izvršio obračun izlaznog PDV-a, te je na taj način oštetio budžet BiH u ukupnom iznosu od  737.930 KM.

Kako se navodi u optužnici, optuženi je nakon izvršene prodaje novosagrađenih stanova, poslovnih prostora i garaža na osnovu zaključenih notarskih kupoprodajnih ugovora od kupaca primao uplate, ali za iste nije izdavao konačne izlazne fakture, niti prijavio i platio obaveze za PDV, iako je plaćanje po osnovu izvršene kupoprodaje bilo izvršeno u cijelosti.

Optuženi je, u namjeri da izbjegne plaćanja davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, pružao lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime je počinio produženo krivično djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 4. u vezi stava 1. Krivičnog zakona BiH, a sve u vezi sa članom 54. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu potvrdio.