Tri osobe optužene pred sudom u Sarajevu zbog, droge, posjedovanja oružja, nezakonitog praćenja i prisluškivanja bivšeg ministra u Vladi F BiH, Nermina Džindića 2021. godine. Optužen Alden Hot, prijatelj Adisa Drnde i Aljoše Čampare!

Trenutno pregledavate Tri osobe optužene pred sudom u Sarajevu zbog, droge, posjedovanja oružja, nezakonitog praćenja i prisluškivanja bivšeg ministra u Vladi F BiH, Nermina Džindića 2021. godine. Optužen Alden Hot, prijatelj Adisa Drnde i Aljoše Čampare!
  • Autor objave:

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je dana 20.12.2023. godine pred Općinskim sudom u Sarajevu podiglo optužnicu prema tri lica zbog krivičnog djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340. stav 1 i 2 KZ FBiH u vezi sa krivičnim djelom Neovlašćeno prisluškivanje i zvučno snimanje iz člana 188. stav 1 KZ FBiH počinjenih na štetu ministra u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su u vremenskom periodu od mjeseca januara 2021. godine pa sve do 11.04.2021. godine djelovali na području Kantona Sarajevo, na način da ih je lice A.H. svjesno udružio u smislu člana 2. stav 17. Krivičnog zakona Federacije BiH sa ciljem počinjenja krivičnog djela Neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje iz člana 188. stav 1. KZ FBiH, a kojem udruženju su kao članovi svjesni pripadnosti i zajedničkog kriminalnog cilja pristupili V.G i A.V.

Osumnjičenom A.H. se optužnicom na teret stavlja da je počinio i krivična djela Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1 KZ FBIH i Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. stav 3. KZ FBiH.

Na rasvjetljavanju krivičnog djela radila su pod neposrednim nadzorom Tužilaštva ovlaštena službena lica Federalne uprave policije.

Za glavni pretres postupajući Kantonalni tužilac predložio je čitanje i uvid u 100 materijalnih i 14 potkrepljućih dokaza te saslušanje većeg broja svjedoka i vještaka.

Inače, prema ranijim pisanjima Klix.ba, riječ je o Aldenu Hoti.

Hot je tokom saslušanja priznao ovo krivično djelo i rekao da su ga za ovaj posao angažovali Damir Vejo i Adis Drnda, prijatelji tadašnjeg federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

Osumnjičenom Aldenu Hoti se optužnicom na teret stavlja da je počinio i krivična djela “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” i “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”.

Na rasvjetljavanju krivičnog djela radila su pod neposrednim nadzorom Tužilaštva ovlaštena službena lica Federalne uprave policije.

Vezani tekst: