Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću, idu u Vojkoviće

Trenutno pregledavate Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću, idu u Vojkoviće
  • Autor objave:

Sud Bosne i Hercegovine je 21.12.2023. godine donio rješenje u predmetu Ranko Debevec i drugi (S1 2 K 047095 23 Krn) kojim je osumnjičenicima Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću, nakon lišenja slobode, određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najdulje mjesec dana, odnosno do 18.1.2024. godine ili do nove odluke Suda, zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih člankom 132. stavak 1. točka b) ZKPBiH.

Osumnjičenici se terete za počinjenje kaznenih djela zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 1. KZBiH i krivotvorenje službene isprave iz članka 226. stavak 2. KZBiH,  u svezi sa člankom 29. i 53. KZBiH.

Oni će biti upućeni na izdržavanje pritvora u Vojkoviće. Osumnjičeni su za zloupotrebu službenog položaja i ilegalno prisluškivanje, a ročište im je održano sinoć.

Na ovo Rješenje o određivanju pritvora u trajanju od 30 dana dozvoljena je žalba Vanraspravnom vijeću Suda BiH, no žalba protiv ovog Rješenja ne odlaže njegovo izvršenje.

Podsjetimo, dana 18.12.2023. godine, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po Naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, lišili sud slobode predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, Ranka Debevca, i Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora Obavještajno – sigurnosne agencije BiH, zbog korupcije. Isti su po hapšenju sprovedeni u SIPA-u radi ispitivanja, nakon čega su 19.12.2023. godine predati u nadležnost Tužilaštva BiH, koje je uputilo prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora prema Debevcu i Mehmedagiću, koji je odredio pritvor istima u trajanju od 30 dana.

Ranije je odmah Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) za sudije, odlučujući po zahtjevu Ureda disciplinskog tužioca (UDT/Ured) VSTV-a BiH za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca, donijela je odluku kojom je Ranko Debevec privremeno udaljen od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH počev od narednog dana od dana donošenja ove odluke, odnosno od 21.12.2023. godine, pa do okončanja krivične istrage po Naredbi o provođenju istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 19.12.2023. godine.

Prilikom donošenja odluke, Prvostepena komisija VSTV-a BiH se rukovodila prirodom i vrstom krivičnog djela obuhvaćenog naredbom o provođenju istrage, u pitanju su krivična djela iz glave XIX krivičnog zakona Bosne i Hercegovine – Krivična djela korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne funkcije.

Prvostepena disciplinska komisija smatra da bi daljnje vršenje dužnosti predsjednika Suda BiH imenovanog do okončanja istrage ozbiljno ugrozilo kredibilitet sudijske  funkcije i pravosuđa BiH u cijelosti.

Ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ni na koji način ne prejudicira niti može uticati na ishod krivične istrage, kao i na pravo odbrane tuženog.

Žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju.