SUD BiH odbio žalbe obrane Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića. Ostaju u pritvoru mjesec dana!

Trenutno pregledavate SUD BiH odbio žalbe obrane Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića. Ostaju u pritvoru mjesec dana!
  • Autor objave:

Vanraspravno / pretresno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je Rješenje, kojim se odbijaju, kao neosnovane žalbe obrane osumnjičenih suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i bivšeg direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića, izjavljenih na Rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora, te potvrđuje Rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora od 21. 12. 2023. godine.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine je 21.12.2023. godine donio rješenje u predmetu Ranko Debevec i drugi (S1 2 K 047095 23 Krn) kojim je osumnjičenicima Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću, nakon lišenja slobode, određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najdulje mjesec dana, odnosno do 18.1.2024. godine ili do nove odluke Suda, zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih člankom 132. stavak 1. točka b) ZKPBiH.

Osumnjičenici se terete za počinjenje kaznenih djela zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 1. KZBiH i krivotvorenje službene isprave iz članka 226. stavak 2. KZBiH,  u svezi sa člankom 29. i 53. KZBiH.

Debevec i Mehmedagić lišeni su slobode dana 18. 12. 2023. godine od strane SIPA-e po Naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Dana 19. 12. 2023. godine, nakon krim obrade, predati su u nadležnost Tužilaštva BiH, koje je donijelo Naredbu od 24-časovnom zadržavanju osumnjičenih. Prethodno je, po Naredbi Suda i Tužilaštva BiH, izvršen pretres njihovih prostorija i stvari koje stoje u vezi s njima. Dana 20. 12. 2023. godine, Tužilaštvo BiH je uputilo prijedlog Sudu BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora prema Debevecu i Mehmedagiću. Sudija za prethodni postupak Suda BiH, Branko Perić, donio je 21. 12. 2023. godine, Rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora za Debeveca i Mehmedagića. Obrane osumnjičenih su izjavile žalbe na ovo Rješenje, ali su iste Rješenjem Vanraspravnog vijeća Suda BiH odbijene kao neosnovane.