Šta su Milorad Dodik i ostali poručili danas nakon podizanja optužnice Tužilaštva BiH

MILORAD DODIK
  • Autor objave:

Optužnica protiv Dodika je podignuta, jer je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS, kao i Ukaz o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS. Prethodno je visoki predstavnik Kristijan Šmit oba zakona učinio ništavim i zabranio svaki dalji rad na njima, ali je Dodik, i nakon ovih odluka, potpisao ukaze, a Lukić ih objavio u Službenom glasniku RS.

Šmit je ranije nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, prema kojim je nesprovođenje odluka visokog predstavnika kažnjivo od šest meseci do pet godina zatvora, a svaka kazna sa sobom povlači i zabranu političkog delovanja.

Bez obzira koliko članovi vladajućih struktura iz RS horski ponavljali da se radi o politički motivisanoj optužnici, da Šmit nema legitimitet i legalitet, pravosudne institucije nastaviće da rade svoj posao.

Uostalom, sam Dodik je ranije potvrdio da je bio na ispitivanju u SIPA-i, gdje je dao izjavu kao osumnjičeni u ovom predmetu. Nije, kako je to ranije najavljivao, zabranio djelovanje ovoj policijskog agenciji na teritoriji RS, a nije ni ignorisao ni poziv da da izjavu, znajući da bi, u protivnom, bio priveden.