Visok unos šećera može ozbiljno uticati na zdravlje, ne samo povećanjem telesne mase, već i izazivanjem drugih ozbiljnih problema. Povećana količina šećera u krvi nije problem samo za osobe sa dijabetesom, već se može pojaviti kod svakoga ko previše konzumira šećer, bez obzira na godine i trenutno zdravlje. Glavni uzroci ovih problema su nepravilna ishrana, prekomerno konzumiranje “praznih” kalorija i ugljenih hidrata, kao i sedentarni način života.

Šećer je uobičajeni sastojak brojnih prehrambenih artikala i djelomično prerađene robe, često se koristi za poboljšanje okusa. To implicira da jednostavno suzdržavanje od slatkiša nije dovoljno za održavanje dobrog zdravlja. Od presudne je važnosti temeljito procijeniti cjelokupni unos prehrane, razmisliti o promjenama u načinu života i pristupu hrani. Medicinski stručnjaci identificirali su 12 pokazatelja koji mogu upućivati ​​na pretjeranu konzumaciju šećera.

Stalni osjećaj gladi javlja se kada razina šećera u krvi postane pretjerano povišena, ometajući sposobnost tijela da učinkovito metabolizira glukozu i pretvara hranu u energiju. Posljedično, ova neprestana glad potiče pojedince da konzumiraju prekomjerne količine hrane, što rezultira debljanjem.

Povišene razine šećera remete normalan rad bubrega, uzrokujući povećanu učestalost mokrenja. Kao rezultat toga, tijelo može dehidrirati dok pokušava regulirati razinu glukoze korištenjem vode.

Osjećaj jake žeđi: Kao rezultat pojačanog stvaranja urina, tijelo zahtijeva veći unos tekućine kako bi održalo ravnotežu. Kako biste spriječili daljnje komplikacije, savjetuje se konzumiranje čiste vode ili nezaslađenog zelenog čaja.

Neobjašnjivo i brzo smanjenje tjelesne težine može ukazivati ​​na prisutnost predijabetesa. Povišene razine šećera u tijelu dovode do gubitka tekućine i ometaju apsorpciju esencijalnih nutrijenata, potičući sagorijevanje masti.

Kada razina šećera u krvi prijeđe uobičajeni raspon, sposobnost tijela da iskoristi glukozu kao izvor energije je ometena. Kao rezultat toga, metabolizam se usporava, što dovodi do dugotrajnog umora koji traje čak i nakon dužeg odmora.

Konzumacija prekomjerne količine šećera može uzrokovati pad razine tjelesnih tekućina i imati štetan utjecaj na kožu, što dovodi do suhoće, perutanja i razvoja osipa.

Povišene razine šećera mogu stvoriti okruženje pogodno za rast bakterija, što dovodi do povećanog rizika od ponavljajućih infekcija poput kandidijaze ili čireva.

Konzumacija prekomjerne količine šećera može imati štetan utjecaj na koncentraciju i kognitivne sposobnosti QAW-a, što rezultira smanjenim fokusom i zadržavanjem pamćenja.

Osobe koje vole šećer mogu doživjeti neobjašnjivu razdražljivost zbog nižih razina kroma, što može poremetiti sintezu hormona odgovornih za regulaciju raspoloženja.

Kada razina šećera ostane povišena dulje vrijeme, to može dovesti do problema s vidom jer se kapilare odgovorne za opskrbu mrežnice mogu oštetiti, što u konačnici dovodi do retinopatije.

Proces zacjeljivanja rana i ogrebotina može biti značajno odgođen zbog povišene razine šećera, što dovodi do razvoja ozbiljnih komplikacija poput trofičkih ulkusa.

Povišene razine šećera u muškaraca mogu imati negativne učinke na cirkulaciju krvi i živčane završetke u spolnim organima, potencijalno dovodeći do poteškoća u postizanju i održavanju erekcije, pridonoseći tako razvoju impotencije.

Očito je da konzumacija prehrane s visokim udjelom šećera tijekom duljeg razdoblja može rezultirati raznim štetnim učincima na zdravlje, uključujući debljanje i značajne poremećaje u radu unutarnjih organa. Stoga je imperativ voditi računa o konzumaciji šećera i provoditi izmjene u prehrani kako bi se održalo optimalno blagostanje.

 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here