SKANDAL: Spona između pravosuđa, nauke i podzemlja: Dekan Muhamed Ajanović koji je povezan sa Đokom Ždralom organizovao većinu sastanaka zbog kojih je Ranko Debevec pod istragom!

Trenutno pregledavate SKANDAL: Spona između pravosuđa, nauke i podzemlja: Dekan Muhamed Ajanović koji je povezan sa Đokom Ždralom organizovao većinu sastanaka zbog kojih je Ranko Debevec pod istragom!
  • Autor objave:

Dekan Ajanović je, tako, organizirao susret Ranka Debeveca i kriminalca iz Istočnog Sarajeva Đorđa Ždrale. Sve je to uredno snimio i dostavio istražnim o obavještajnim organima BiH. No, prikrio je činjenicu da je upravo on vozio Ranka Debeveca do kuće  Đorđa Ždrale kako bi vidjeli kerove.

Najmanje dva sporna sastanka zbog kojih je uhapšeni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec pod istragom organizirao je dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu Muhamed Ajanović, saznaje Istraga.

Međutim, Tužilaštvo BiH još uvijek nije otvorilo istragu protiv dekana Ajanovića koji godinama posreduje između pravosudnih i kriminalnih krugova.

Dekan Ajanović je, tako, organizirao susret Ranka Debeveca i kriminalca iz Istočnog Sarajeva Đorđa Ždrale. Sve je to uredno snimio i dostavio istražnim o obavještajnim organima BiH. No, prikrio je činjenicu da je upravo on vozio Ranka Debeveca do kuće  Đorđa Ždrale kako bi vidjeli kerove. Prema informacijama Istrage, Ždrale je priznao da je Ajanović dovezao Debeveca te da je on organizirao susret.

Inače, Ajanović se posljednjih mjeseci intenzivno družio sa Đorđem Ždralom, koji je u februaru 2022. godine pušten iz zatvora, gdje je odslužio 12 od ukupno 20 godina zatvora, na koliko je osuđen zbog ubistva tadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini. Bliskost dekana Ajanovića i Đorđa Ždrale potvrđuje i fotografija u prilogu.

Muhamed Ajanović i Đorđe Ždrale

Muhamed Ajanović je, prema informacijama Istrage, nekoliko puta angažirao Đorđa Ždralu da indirektno prijeti ljudima koji su govorili loše o dekanu Ajanoviću. Istraga.ba je u posjedu jednog takvog telefonskog razgovora tokom kojeg Ždrale upozorava jednu osobu iz Sarajeva da ne ogovara “Zubara”.

Osim što je organizovao susret sa Ždralom, dekan Muhamed Ajanović je povezao Ranka Debeveca sa Mladenom Lučićem, kadrom DNS-a Nenada Nešića i vlasnikom firme Legend. Tužilaštvo BiH istražuje pozadinu druženja Debevec-Lučić. No, ono što je je interesantno, ovim provjerama nije obuhvaćen dekan Muhamed Ajanović koji je, prema priznanju Mladena Lučića, ugovorio prvi susret uhapšenog predsjednika Suda BiH i ovog biznismena iz Istočnog Sarajeva.

Dekan sarajevske Stomatologije je, prema informacijama Istrage, povezao Debeveca i sa hercegovačkim biznismenom Ljiljankom Palcem koji je priznao da je iz Gruda u Sarajevo donio skupocjeni sat koji je Zdravko Mamić poslao uhapšenom predsjedniku Suda BiH.

Ajanović se godinama intenzivno družio sa Palcem i državnim tužiocem Olegom Čavkom, što potvrđuju i fotografije koje smo objavljivali.

Ljiljanko Palac, Oleg Čavka i Muhamed Ajanović

“Čim sam saznao da ti slušaju ženu, ja sam tebi rekao”, govorio je na jednom od sastanaka dekan Muhamed Ajanović, obraćajući se tužiocu Olegu Čavki.

Godinama je stomatolog Muhamed Ajanović siva eminencija bh. pravosuđa. Prije dvije godine objavljivali smo i fotografije sa njegovih druženja sa bivšim predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom.

Milan Tegeltija I Muhamed Ajanović

Istraga.ba je pisala nekoliko puta o njegovom utjecaju na proces imenovanja sudija i tužilaca. Muhamed Ajanović nas je tužio, ali je Sud presudio u korist Istrage.