SINDIKAT KCUS-a patosirao ministra zdravstva KS, Harisa Vranića: Vranić kao hirurg naplaćivao plaće za nerad!

Trenutno pregledavate SINDIKAT KCUS-a patosirao ministra zdravstva KS, Harisa Vranića: Vranić kao hirurg naplaćivao plaće za nerad!
  • Autor objave:

Redakcija /J.Š.-Đ

Sindikat KCUS-a naveo je da neće učestvovati u štrajku zdravstvenih radnika, ali da ih podržava.

“KCUS je federalna ustanova koja ima suosnivačke kantone. Nadređeni KCUS-u i ostalim federalnim ustanovama zdravstvene zaštite je federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac. U skladu s navedenim KCUS neće učestvovati ni u kakvom štrajku, ali Sindikat KCUS podržava zahtjeve za poboljšanje uslova rada radnika u zdravstvu”, naveli su saopćenju.

Oni su prozvali ministra zdravstva KS Harisa Vranića da umjesto plaća radnika KCUS-a pročita svoje plaće. “Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je trebalo da sinoć pročita i obavijesti javnost o svojim platama koje je naplaćivao kao hirurg u KCUS-u za nerad.

Naime, ministar Vranić je u periodu od 2010. – 2017. godine radio godišnje 0 operacija, odnosno niti jednog pacijenta, a maksimalno 2017. godine kada je operisao 4 pacijenta. Za taj nerad naplaćivao je ogromne plate”, istakli su u saopćenju. Kada su u pitanju plaće radnika na KCUS-u koje je Vranić objavio, oni navode da se radi o prosječnim plaćama.

“Sindikat KCUS želi da pojasni da se radi o prosječno isplaćenoj plati po kategorijama poslova koja se sastoji od osnovne plate, svih dodataka na platu kao i ostale prateće naknade (dežurstva, noćni rad, prekovremeni rad, rad u pripravnosti, rad po pozivu …). Najbitnije je istaći da KCUS isplaćuje plate po trenutno važećem Kolektivnom ugovoru, koji važi do aprila 2024.godine. Poštujući navedeni Kolektivni ugovor koji je na snazi KCUS neće stupiti u štrajk”, naveli su.Oni kao zanimljivost ističu da se Vranić najviše bavi federalnom ustanovom KCUS, a najmanje kantonalnim ustanovama za koje je on direktno nadležan i čiji direktori su potpisali da se kreće u štrajk.

“U svojoj prezentaciji o platama uposlenika naveo je da su plate nekih uposlenika sekundarnog nivoa veće od plata uposlenika tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Istina je da je u Kantonu Sarajevo gotovo uništeno javno zdravstvo primarnog i sekundarnog nivoa.
 Naime, veliki broj uposlenih ljekara i ostalog osoblja iz javnih ustanova Opća bolnica, JU Dom zdravlja KS i razni Zavodi za zaštitu zdravlja u KS rade privatno”, ističu.

Ti upslenici koji rade privatno, navode dalje, primaju visoke plaće u javnim ustanovama.

“Ali se štede i ne pregledaju dovoljan broj pacijenata, pa time prave i vještačke liste čekanja. Takve vještačke liste čekanja rezultat su neselektivnog i nekontroliranog upućivanja bolesnika iz primarnog i sekundarnog nivoa”, kažu iz Sindikata KCUS-a. Zato oni imaju i zahtjev da Vranić iznese podatke.

“Koliko je novca uplatio privatnicima i kojim za vještački napravljene liste čekanja?

Ko je kontrolisao opravdanost upućivanja ogromnog broja bolesnika na CT ili MRI?

‘Ko će odgovarati za velike doze zračenja koje su neizbježne kod CT pretraga, a ispostavi se da nije bilo potrebno?

Zašto hitna pomoć sve bolesnike vozi u KCUS, a zaobilazi Opću bolnicu?

KUM KCUS-a u toku 24 sata zbrine od 130 do 150 bolesnika, već godinama, od čega 70% njih i nisu trebali biti dovezeni u Klinički centar”, pitali su iz Sindikata.

Oni Vraniću poručuju da umjesto što čita plaće uposlenih u zdravstvu ministar Vranić bi trebao da radi svoj posao, ‘da omogući reformu zdravstvenog sistema, da primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite funkcionira kako treba, a ne da on otvara privatne ambulante i klinike i da uplaćuje milione privatnicima’. “Ta sredstva trebala su biti isplaćena javnom zdravstvenom sistemu i biti uložena u obnavljanje kadra, prostora i opreme.

Moramo naglasiti da privatnici nemaju ista zakonska pravila i procedure kao mi, da ne moraju konkursom zapošljavati medicinski kadar i ne moraju raspisivati tendere za javne nabavke kao što je to obaveza Kliničkog centra. Cijene usluga formiraju po svojoj volji, dok javne ustanove imaju „prastare“ tarifnike usluga i ne daju nam mogućnost da ih izmijenimo. Ovim možemo zaključiti da se od strane ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića ide na pogodovanje privatnicima, pri čemu se uništava javno zdravstvo KS.

Na kraju napominjemo da toku štrajka zdravstvenih radnika KS, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu će raditi samo poslove za koje je registrovan”, zaključili su iz Sindikata.