RIFAT ŠKRIJELJ – BESKIČMENJAK, KOJI JE OSTAO NE SAMO NASANJKAN,VEĆ NAMAGARČEN – Zaklela se zemlja raju, da se Škrijeljeve mračne i sramne tajne znaju!

Rifat Škrijelj
  • Autor objave:

Kao što se korupcija ne može sakriti, jer u zatvorenom korumpiranom prostoru vonja na trulež (smrdi), ona istodobno vodi čovjeka do gubitka stida koji čuva istinu, a sa kojim stidom je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj odavno na „VI“, piše: Josip Šimić-Đinđić, teolog!

Kako napreduju kaznene istrage protiv Rifata Škrijelja po dopisima Federalnog tužilaštva F BiH, to je sve veća Škrijeljeva strah i nervoza, čak dotle, da me pozvao na kavu, da mu kažem ko se to drznuo prijaviti jednu staru mrcinu, koje se ni miš ne boji, kako bi krenuo u osvetu. Naravno, nisam pristao, nastojeći tako sačuvati svoj moralni dignitet i kredibilitet, kojeg je Škrijelj na Univerzitetu u Sarajevu zajedno sa par svojih marioneta u potpunosti svojim „gestis et verbis“ otjerao. Ako odete na UNSA moralni kredibilitet i integritet ostaju nepoznanica. Bit je rektor kada ulazi u zgradu sa službenim vozilom, kojeg nerijetko koristi i za privatna putovanja, što je ne samo jadno, nego za svaku osudu. To je bestijalno, da je haram to i spomenuti. Haram je spomenuti i samo ime „Rifat Škrijelj“, koji bi mu svaki lopov, lažov, prevarant, osvetoljubnik, preljubnik pozavidio.

Nije moje da se stavljam ko će koga ženiti, ali nenormalno, nama je postalo normalno, pa se tako Škrijelj ni manje ni više ženio 3-4 puta. To samo govori o kakvom se profilu čovjeka radi, da nije sposoban da sa jednom suprugom okupi dijete, brak sretan bude, kuću izgrade i po stare penzionerske dane u šetnji provoditi. Kad to Škrijelj nije uspio održati svoju obitelj na okupu, kako će biti dalje sposoban i dostojan, da rukovodi najvećom i najstarijom obrazovnom institucijom u BiH – Univerzitetom u Sarajevu za provođenje privatnih politika Škrijeljevih političkih nalogodavaca. Na čelu UNSA mora biti čovjek od dostojanstva, kredibiliteta i integriteta, a koje Rifatu Škrijelju sve nedostaje, jer se usljed rata sa prof. dr. Sebijom Izetbegović, da joj uništi akademsku karijeru, ali bezuspješno, Škrijelj je zaboravio na primarne dužnosti UNSA, potrebe studenata…

Međutim, Općinski sud u Sarajevu mu je dao neviđenu pljusku. Nije Škrijelju i njegovim miševima krenulo sve po voznom planu!

Općinski sud u Sarajevu i to sudija Milica Filipović, postupajući u pravnoj stvari tužitelja-predlagatelja Prof. dr. Sebija Izetbegović iz Sarajeva, ulica××××, zastupan po punomoćniku Esad Oruč, advokatu iz Advokatskog društva „ Oruč & Co „ iz Sarajeva, protiv tuženog-protivnika predlagatelja: Univerzitet u Sarajevu, ulica Obala Kulina bana broj 7/2 Sarajevo, koga zastupa rektor prof. dr. Rifat Škrijelj, a ove punomoćnik Enver Smajkan advokat iz Sarajeva radi određivanja mjere osiguranja, nakon održanog ročišta dana 16.06.2023. godine, donio je dana 22.06.2023. godine sljedeće:

R J E Š E NJ E:

Usvaja se prijedlog za određivanje mjere osiguranja pa se određuje mjera osiguranja kojom se odlaže izvršenje Zaključka protivnika predlagatelja, odnosno Senata Univerziteta u Sarajevu broj 01-8-2/23 od 13.04.2023. godine i Rješenja protivnika osiguranja, broj: 0101-4307/23 od 24. 04. 2023. godine kojim je poništen upis u Matičnu knjigu doktora nauka koja se vodi kod Univerziteta u Sarajevu, te zabranjuje protivniku predlagatelja da preduzima radnje i druge aktivnosti na izvršavanju naprijed navedenog Zaključka i Rješenja, sve do pravomoćnog okončanja parničnog postupka koji će biti pokrenut od strane Predlagatelja osiguranja u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o sudskoj mjeri osiguranja.

Na ovaj način Škrijelj je zaustavljen u provođenju nezakonitih radnji oko akademskog puta prof. dr. Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a. Dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je na sjednici Senata UNSA jasno i glasno rekla, te istakla, da to što Rifat Škrijelj radi i način na koji radi u vezi akademske karijere prof. dr. Izetbegović Sebije je u potpunosti nezakonito. „To ne može tako, ako itko zna onda ja znam“ – reći će mi na sastanku prof. dr. Zinka Grbo, dekanesa Pravnog fakulteta u Sarajevu. Progon prof. dr. Sebije Izetbegović od strane opskurnog Rifata Škrijelja je politički motiviran postupcima koji se provode u svrhu ostvarenja određenih političkih agendi, kao i u cilju njezine lične diskreditacije. Način na koji se to radi, zasigurno će ostati upamćen kao mračni period autokratskog vladanja rektora Škrijelja Univerzitetom u Sarajevu, koji se u svom osvetničkom porivu ne suspreže instrumentalizirati Senat Univerziteta, niti na najgrublji način zloupotrijebiti važeće postupke i procedure. Rifat Škrijelj postao je toliko prepotentan, i da ne kažem moćan (malo sutra), da su ga prozvali Ramzes, a od UNSA napravio je Egipat – čistu
pustinju u kojem profesori vape za vodom.

Ovo su plodovi Rifata Škrijelja u vođenju Univerziteta u Sarajevu, a što je predmetom istrage:

Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo u Sarajevu, nakon više dopisa Federalnog tužiteljstva Federacije Bosne i Hercegovine, formiralo je krivični predmet protiv rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifata Škrijelja i drugih, te isto dostavilo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, (Rifat Škrijelj – inače bliski suradnik Elmedina Dine Konakovića, lidera NiP-a), koje i provodi i poduzima istražne radnje u cilju provjera navoda iz prijave i osnovanosti prijave, te su po Naredbi Tužilaštva od nadležnih institucija pribavljeni i dostavljeni određeni dokumenti, koji upućuju i stvaraju osnov sumnje na izvršenje krivičnih djela, koja egzistiraju na strani Škrijelja i drugih. Pred kamerama Škrijelj nije jednom sakrio svoju ljutnju što Tužilaštvo pribavlja dokumentaciju, on će reći: „evo prijava se protiv mene radi ubrzano, dokumentaciju neku prikupljaju…“!

Tako je Federalno tužilaštvo F BiH svojim novim dopisima iz 2023. godine, dostavilo i proslijedilo nove dokaze i spise protiv rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja i drugih.

Ranije je za portal Dnevno.ba saopćeno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, da je “formiran predmet, te da će biti izvršene provjere navoda iz prijave kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela” – navela je u svome odgovoru od 06.02.2023. godine za portal Dnevno.ba, Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Pod lupom Tužilaštva Kantona Sarajevo je i Škrijeljovo sumnjivo akademsko napredovanje, o čemu su mediji pisali, iako za akademsko napredovanje – prema pisanju medija – nije ispunjavao osnovne uvjete, a istraživao bi druge, smišljeno skrećući pažnju sa neregularne diplome Dine Konakovića i bavljenjem Sebijom Izetbegović. Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj oduvijek je služio režimu kojeg je uspostavio njegov politički šef Elmedin Konaković. Rifat Škrijelj, rektor najstarije obrazovne ustanove u Bosni i Hercegovini, ostat će upamćen kao politički privjesak Elmedina Konakovića, njegov lični advokat i zaštitnik, obračunavajući se sa svima, koji nisu po ukusu njegova stranačkog šefa, pa koliko god on to negirao sa mjeseca se vidi.

Iz izvještaja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kojim su utvrđene brojne nepravilnosti u vezi s načinom studiranja svog šefa Konakovića, Škrijelj je odbio provesti istragu i poništiti njegovu nezakonitu diplomu, čak što više Škrijelj ovaj nalaz inspekcije krije od članova Senata. Ali to ga ne sprječava da mjesecima poslije istrajava u poigravanju narušenim imidžom Univerziteta u Sarajevu, provodeći politički motivirane kampanje čija funkcija je dimna zavjesa. Jer, kada bude srušen Konakovićev režim koji je uspostavio čvrstu spregu kantonalne vlasti i dijela akademske zajednice, koju javno sramoti Škrijelj, postat će jasno da je Konaković svoju višegodišnju hajku o diplomama zvaničnika SDA, koristio da prikrije najveću laž, koju podržava Škrijelj – svoje nazovi “političke karijere”, predstavljajući se za ono što nikada nije mogao da ima: stručnost i kompetentnost, kao ni sam Škrijelj.

PODSJEĆAMO, A O ČEMU JE CENTAR ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO PISAO:

Rektor UNSA-a Rifat Škrijelj i dr., su prijavljeni, da su: iako su bili svjesni, da ispodprosječni kadrovi napreduju u akademskim zvanjima, svjesno i namjerno su ignorisali nalaze inspektora koji su utvrdili nepravilnosti pri ovim procesima, pogodujući i pribavljajući tako drugima korist, a najboljim iznadprosječnim kadrovima štetu, svjesno i namjerno zanemarujući nalaze inspektora, koji su utvrdili brojne nepravilnosti i nezakonitosti pri ovim procesima, omogućavajući tako nezakonita napredovanja na Univerzitetu u Sarajevu, pri čemu su pojedini nastavnici i saradnici sa Univerziteta u Sarajevu napredovali u akademskoj karijeri, a da za to nisu ispunjavali zakonske uslove, te da Ministarstvo i UNSA nisu utvrdili pravila za napredovanja unatoč zakonskoj obavezi, kao i to, da su nastavnici i saradnici napredovali iako nisu ispunjavali ni minimalne uslove, pri čemu je Rifat Škrijelj u svojstvu rektora UNSA – Univerziteta u Sarajevu degradirao na domaćem i međunarodnom spektru – te je UNSA njegovim rukovođenjem na svjetskim listama univerziteta jedan od slabije rangiranih u regiji za što je odgovoran isključivo Škrijelj, kao i to, da na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), najvećoj i najstarijoj visokoškolskoj ustanovi u Bosni i Hercegovini (BiH), pojedinci godinama nezakonito napreduju u akademskim karijerama, pri čemu ostvaruju tako i nezakonitu imovinsku korist – nezakonitim napredovanjem u akademskoj karijeri ostvaruje se veća plaća, a time i nezakonita imovinska korist – za što je odgovoran isključivo Škrijelj zajedno sa svojim saradnicima, te se isti tereti, da je isti koristeći svoj položaj rektora UNSA trgovao utjecajem, kako bi za druge pribavljao korist, iako je bio svjestan, da navedeno nije smio činiti, a čineći sve prethodno navedene radnje pri punoj svjesti i namjeri, noseći svijest, volju i vinost, da počini naprijed navedeno, što je htio i na što je pristao,

pa su: i to: Rifat Škrijelj u svojstvu rektora UNSA i dr., kao odgovorne osobe u Federaciji iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračili granice svoje službene ovlasti ili ne obavivši svoje službene dužnosti, pribavili sebi ili drugom korist, drugome nanijeli štetu ili teže povrijedili prava drugog, te kao odgovorne osobe u Federaciji grubom povredom zakona, drugog propisa ili općeg akta ili propuštanjem dužnosti nadzora, očito nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, pa su zbog toga pravo drugog teško povrijedili pri čemu je i nastupila imovinska šteta koja prelazi 1.000 KM!

ČIME BI: počinili krivična djela Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja” iz člana 383. stav 1. KZ F BiH, Nesavjestan rad u službi iz člana 387. KZ F BiH, trgovina utjecajem i drugo. Snosit će i žestoku odgovornost zbog ne postupanja po odluci Suda, broj odluke – Rješenja: 65 0 P 1030604 23 Mo od 19. 04. 2023. godine.

Dakle, koliko je Škrijelj naštetio ugledu UNSA govori i slijedeća činjenica:

Ugled Univerziteta u Sarajevu u slobodnom je padu, kažu mjerodavne statističke činjenice Webometricsove liste visokoškolskih ustanova, uz Šangajsku listu jednu od namjerodavnijih spiskova univerziteta na globalnom nivou. Da je barem kao doktor bioloških nauka pronašao ili spasio neku endemsku biljku na Trebeviću, pa bi se na skandalozno režimsko uručivanje Šestoaprilske nagrade rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju moglo reći: “Onda gledaj, lafčino!” Nažalost, nije. Rektor Rifat Škrijelj nije otkrio ništa iz oblasti svoje struke, nije pronašao zlatnu ribicu u Miljacki, nije pronašao višak hlorofila i rješenje za zagađenost zraka u Sarajevu da bi zaslužio nagradu koju je dobio. Utjehu vidi u žestokom piću – najčešće viskiju.

Ustvari, koliko god to izgledalo kao paradoks, ironija, kontradikcija ili neka pučka tragikomedija iz srednjovjekovnog perioda, rektor Rifat Škrijelj je od režimske “Trojke” nagrađen jer sistemski i ažurno uništava instituciju koju vodi. Politička je to nagrada politički obojenom rektoru. Naime, prije nekoliko mjeseci pisali smo da je na Webometricsovoj listi visokoškolskih ustanova, uz Šangajsku listu jednom od namjerodavnijih spiskova univerziteta na globalnom nivou, Univerzitet u Sarajevu doživio je novi pad. Tadašnje ažuriranje pokazivalo je da se najstariji i najveći univerzitet u Bosni i Hercegovini nalazi na 1677. mjestu, što predstavlja pad za 172 pozicije u odnosu na juli prošle godine.

Na datum (6. 4. 2022), kada je reditelj Ahmed Imamović akademski hrabro protestirao uzviknuvši “uaa, Rifate Škrijelju” na dodjeli nagrade u sarajevskoj Vijećnici, Univerzitet u Sarajevu pao je za još dva mjesta i sada se nalazi na 1679. mjestu. Dakle, ugled Univerziteta u Sarajevu u slobodnom je padu, kažu mjerodavne statističke činjenice. Međutim, ako mjerite prema standardima režimske “Trojke” i opskurnog rektora Rifata Škrijelja, onda se za uništavanje institucije u kojoj ste na rukovodećoj funkciji dobivaju ugledne nagrade, a sataniziraju i šikaniraju drugi ljudi. Samo zbog ovog u svim normalnim državama rektor podnosi ostavku, jer očigledno nije sposoban rukovoditi Univerzitetom u Sarajevu. To znaju svi, ali se boje Škrijelju ovo u oči reći. Škrijelj je postao opasan ne samo za sebe, nego i za druge, instituciju kojom rukovodi, koju permanentno uništava.

Kada sam bio na sastanku sa dekanesom Pravnog fakulteta UNSA, prof. dr. Zinkom Grbom, sama mi je potvrdila, da Škrijelj sve što radi oko akademskog titula prof. dr. Sebije Izetbegović je apsolutno nezakonito. Reći će mi dekanesa: „pa valjda ja Josipe o tome znam, ja sam ustala predavanje članovima Senata održala, da to tako ne može, no Škrijelju se žurilo, nipodištavajući i Medicinski fakultet UNSA koji je više puta potvrdio, da je akademski put prof. Izetbegović uredan i legalan.

No to se Škrijelju nije svidjelo pa na svoju incijativu par opskurnih dekana, mimo pravilnika i Statuta formira komisiju koja ko biva treba da utvrdi validnost akademskog puta prof. dr. Sebije Izetbegović. I gle čuda. Komisija Škrijelju isporučuje dugo očekivani nalaz, smišljeno odbacujući nalaz inspekcije i Medicinskog fakulteta UNSA koji je više puta potvrdio, da je akademski put prof. Izetbegović uredan i legalan.

Dekan KBF-a u Sarajevu prof. dr. Darko Tomašević, član Senata UNSA, stalni kanonik Nadbiskupskog Ordinarijata Vrhbosanskog nije potpisao prijedlog o poništenju diplome prof. dr. Sebiji Izetbegović! Tomašević nije prisustvovao niti jednoj od dvije održane sjednice komisije. Kako je za medije rečeno, on se slaže sa analizom koju je napravila komisija. Ali, ne slaže se sa zaključcima da se Sebiji Izetbegović oduzme diploma. Obrazložio je to time da nema moralne sigurnosti da se tako nešto treba napraviti. Tomašević predlaže da se prije oduzimanja zvanja, provjere prakse sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu i Medicinskog fakulteta u Zagrebu o vođenju evidencije ispita i priznavanje položenih ispita sa drugog fakulteta.

Protiv rektora Škrijelja je formiran još jedan kazneni spis po dopisima Federalnog tužiteljstva F BiH, i to: T11 0 KTA 0007480 23 od 24. 01. 2023. godine, T11 0 KTA 0007480 23 od 20.02.2023. godine, i T11 0 KTA 0007818 23 od 30.05.2023. godine! Navedeni krivični predmeti su od strane Federalnog tužilaštva F BiH proslijeđeni Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, koje je zavelo predmet pod brojem: T09 0 KTPO 183394 23. Tužilačka oznaka „KTPO“ – jest tužilačka oznaka za registar poznatih počinitelja kaznenih djela – konkretno kazneno djelo i počinilac – privredni kriminal i korupcija. Nakon ovoga od Škrijelja svi krajče. Nitko Vam ništa dobro neće i ne može reći, kada spomenete opskurnog i u svim aspektima moralno diskutabilnog rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifata Škrijelja, a koliko je „prof. dr-„ ispitat će Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, zbog sumnjivog napredovanja o čemu su mediji pisali, a nakon što je Federalno tužilaštvo F BiH dostavilo 4 kaznena spisa protiv Škrijelja, gdje se između ostaloga istražuju protuzakonita napredovanja, nepoštovanje sudskih odluka, zloupotreba položaja ili ovlasti, pomoć učinitelju nakon počinjenog kaznenog djela, prikrivanje počinioca, i mogli bismo ovako u do nedogled, a tek izvlačenje novca sa UNSA.

1) Ministarstvo i UNSA nisu utvrdili pravila za napredovanja unatoč zakonskoj obavezi. 2.) Nastavnici i saradnici su napredovali iako nisu ispunjavali ni minimalne uslove. 3) UNSA je na svjetskim listama univerziteta jedan od slabije rangiranih u regiji.

Na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), najvećoj i najstarijoj visokoškolskoj ustanovi u Bosni i Hercegovini (BiH), pojedinci godinama nezakonito napreduju u akademskim karijerama, zahvaljujući Škrijelju i njegovim lobiranjima u kojem se najbolji kandidati degradiraju. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su pronašli da je od 2018. do 2022. godine najmanje 12 nastavnika i saradnika sa fakulteta i akademija napredovalo u više asistente i docente ili su ta zvanja zadržali, a da za njih nisu ispunjavali uslove. Nisu objavljivali naučne radove, preskakali su pozicije prilikom napredovanja i radili nakon isteka mandata. Ovdje Rifat Škrijelj pričom o diplomi prof. Sebije Izetbegović želi skrenuti pažnju sa gorućih problema na UNSA.

Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo (KS) propisuje osnovne kriterije za napredovanja, ali Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS i UNSA-e nisu donijeli detaljnija pravila, ostavivši prostor za manipulacije i pogodovanje pojedincima. U nedostatku pravila komisije za izbor i Senat UNSA-e su kandidate unapređivali prema ličnim procjenama, svjesni da krše Zakon. Za to niko nije odgovarao, jer imamo rektora Rifata Škrijelja koji nije sposoban, da ispuni putni nalog, a kamo li da donese pravila.

U svome istupanju, rektor UNSA Škrijelj se prepire sa novinarima, kolege sa CIN-a koji su razotkrili nezakonita napredovanja na UNSA nazvao ih je da „ništa ne znaju“, navodeći, da se protiv njega vodi medijska kampanja.Istina kampanja ali na istini i činjenicama utemeljena.

Škrijelj na hinjski način izigrao studente!

U prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu 02. juna ove godine je održan sastanak, a nakon toga i press konferencija na kojoj se obratio rektor Rifat Škrijelj, a povodom problema s kojim su se suočili studenti Medicinskog fakultata, kojima je naloženo plaćanje školarine iako su prvobitno bili oslobođeni. Naime, veliku zabrinutost studenata Univerziteta u Sarajevu izazvale su informacije da prestaje važiti ranija odluka kantonalne vlasti o neplaćanju školarine za studente koji su svojim trudom i postignutim rezultatima stekli pravo da je ne plaćaju, konkretno studenti medicine. Rektor Rifat Škrijelj je na samom početku obraćanja medijima kazao da je UNSA, po pitanju povrata školarina radio kontinuirano od augusta prošle 2022. godine kada su studenti to tražili od njih i kada se ovaj problem javio. Kaže dasu se ti problemi javili kada je na snagu stupio novi Zakon o visokom obrazovanju.

“Donesen je novi zakon koji je tokom septembra stupio u snagu čime je prestao da važi zakon stari. Odluke i zakoni senata koje smo prosljeđivali našem osnivaču (Kanton Sarajevo). Koje smo prosljeđivali resornom ministarstvu i vladi nisu imali takav epilog i nisu dospjeli na vladu i skupštinu na čemu, kao rektor izražavam žaljenje”, kaže Škrijelj. Jasno je da Škrijelj vrući krumpir prebacuje na Vladu KS.

Iz istrage – Repetitio est mater studiorum:

Sva dokumentacija vezana za Škrijeljevo akademsko napredovanje trenutno je predmet istrage. Na pomolu će vrlo brzo biti nova afera na Univerzitetu u Sarajevu: Istražuje se napredovanje rektora Škrijelja, jer nije ispunjavao osnovne uslove.

Istraga Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), kojom su utvrđena nezakonita akademska napredovanja najmanje 12 nastavnika i saradnika sa fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu u periodu od 2018. do 2022. godine, dok je dužnost rektora obnašao Rifat Škrijelj, rezultirala je službenom istragom koja je istražitelje dovela upravo do Škrijelja. I Škrijelj je, na isti način na koji je to omogućio drugima tokom njegovog rukovođenja Univerzitetom, došao do akademskog unapređenja u zvanje vanrednog profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu, iako, pokazuju rezultati dosadašnje istrage, nije ispunjavao uvjete za to, kao ni mnogi koje je protuzakonito unaprijedio.

Aktuelni rektor Univerziteta u Sarajevu je izabran u zvanje vanrednog profesora 27. decembra 2002. godine, iako nije ispunjavao sve kriterije propisane Zakonom o visokom obrazovanju. Naime, član 112. Zakona o visokom obrazovanju, koji tretira uslove za izbor u akademska zvanja, propisuje da je za izbor u zvanje vanrednog profesora neophodno, između ostalog, imati „minimalno pet naučnih radova objavljenih u priznatim publikacijama nakon izbora u zvanje docenta, od čega su dva naučna rada objavljena u publikacijama indeksiranim u relevantnim naučnim bazama“.

U Prijedlogu komisije o izboru kandidata, kojeg potpisuje prof. dr. Avdo Sofradžija, se navodi da je Škrijelj „objavio 25 naučnih i stručnih radova, jedan srednjoškolski udžbenik i jednu (zapaženu) naučnu monografiju“. Međutim, navod Sofradžije ne odgovara činjenicama, što potvrđuje i dokument Javne agencije za istraživačku djelatnost Republike Slovenije od 27. decembra 2006. godine, kojeg potpisuje tadašnji zamjenik direktora te institucije Janez Slak.

„U vezi sa Vašim dopisom smo provjerili da li se ime Rifet Škrijelj pojavljuje u bazi indeksiranih časopisa. Koristili smo bazu Web of science, koju naša agencija koristi za pregled citiranosti istraživača. Pregledali smo sve baze podataka i vremenski interval za sve godine koje uzima u obzir Web of Science, od 1970. do 2006, i nismo našli nijedan pozitivan rezultat, ni za prezime Škrijelj, ni za prezime Skrijelj“, navodi se u dopisu istražiteljima. U formularu sa podacima o nastavničkim zvanjima na visokoškolskim ustanovama Univerziteta u Sarajevu, kojeg potpisuje profesor Sofradžija, se navodi da je Škrijelj do trenutka imenovanja u zvanje vanrednog profesora imao ukupno sedam naučnih radova u indeksiranim časopisima.

Taj formular nije potpisao prof. dr. Mihael J. Toman sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, koji je bio član komisije zadužene za izbor Škrijelja na mjesto vanrednog profesora. Profesor Toman u dopisu navodi da tu tabelu nije „ni vidio ni potpisao“. „Potpisnik je samo prof. dr. Avdo Sofradžija, inače predsjednik i član navedene ocjenjivačke komisije koja je pripremila izvještaj. Za netačnost tabele nisam odgovoran“, navodi prof. dr. Toman.

Iako nije imao naučne radove objavljene u publikacijama indeksiranim u relevantnim naučnim bazama, Škrijelj je 2002. godine stekao zvanje vanrednog profesora, a 2009. godine i redovnog profesora, iako prvi tragovi njegovog akademskog rada u relevantnim naučnim bazama potječu tek iz 2010. godine, što otvara pitanje legalnosti njegovog napredovanja i u zvanje redovnog profesora.

Sva dokumentacija vezana za Škrijeljevo akademsko napredovanje trenutno je predmet istrage, nakon koje bi trebalo biti jasnije na koji način je aktuelni rektor ostvario svoj akademski uzlet, od doktoriranja 1995. godine, preko izbora u zvanje docenta već naredne godine, zatim izbora u vanrednog i redovnog profesora, dekana Prirodno-matematičkog fakulteta 2011. godine, pa sve do izbora na poziciju rektora Univerziteta u Sarajevu 2016. godine.

Pogledajte video o nezakonitom napredovanju na Univerzitetu u Sarajevu:

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo proširilo je istragu protiv Škrijelja, zbog osnova sumnje, da utječe na svjedoke, prijeti i šikanira ih, a povrh svega, kao kakav manijak uznemirava. Škrijelj bi se mogao opisati riječima pjesnika Meše Selimovića: To je ulizica, on je za mene najgori čovjek na svijetu, najštetniji, najpokvareniji. On podržava svaku vlast, on i jest vlast, on sije strah bez milosti, bez ikakvog obzira, hladni kao led, oštar kao nož, kao pas vjeran svakoj državi, kao kurva nevjeran svakom pojedincu, najmanje ljudi od svih ljudi. Dok njega bude nema sreće na svijetu, jer će uništiti sve što je istinska!

Njegovi rezultati rada jednaki su nuli, a kako i neće biti, kad je opsjednut prof. dr. Sebijom Izetbegović, što je opet domena psihijatrijske pomoći. Koliko toliko Škrijelj je postao koristan mnogima – kakav kroz život ne treba biti. Blati i medijski teror nad drugima provodi, ali kada njega – Škrijelja netko spomene digne se i kuka i motika, pootvaraju Vas advokatom Sebije Izetbegović, i šta sve beskičmenjacima na pamet može pasti. Škrijelj rado čini ono što ne bi volio da drugi njemu čine ili urade. Proglašava Vas taj beskičmenjak, svakojakim imenima, kako poželi. Unosio je nemir među građane Kantona Sarajevo preko njemu podobnih medija, ali se nakon pljsuke suda ušutio, shvatio, da je ne samo nasanjkan, već i dobro namagarčen.

Za kraj, Rifat Škrijelj je vrhunac nemorala, korupcije, ulizivanja, beščašća, ljudske zlobe. Nije vrijedan više spomena, jer će uskoro postati beznačajna ličnost, fukara kakav je i bio, jer kad pametan zašuti, budala poput Škrijelja progovori, a on se kao fukara obogati.

Piše: Teolog Josip Šimić – Đinđić