PROF. DR. MIRSAD HADŽIKADIĆ: Da li policijski inspektori FBiH Šehović, Bešlija, Zović i dr., ostaju bez posla jer su istraživali osobe iz sadašnje pozicije i njihove bliske srodnike!

Trenutno pregledavate PROF. DR. MIRSAD HADŽIKADIĆ: Da li policijski inspektori FBiH Šehović, Bešlija, Zović i dr., ostaju bez posla jer su istraživali osobe iz sadašnje pozicije i njihove bliske srodnike!
  • Autor objave:

Prof. dr. Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, oglasio se na svom Facebook profilu povodom, kako je naveo “hajke na policijske inspektore FBiH”.

Pošto policajci u bh. entitetu Federacija BiH nemaju pravo javno istupati, komentarisati, niti demantovati medijske navode koji se na njih odnose bez odobrenja rukovodilaca policijskih agencija u kojima rade, imamo ovakvu situaciju: bilo ko na poziciji moći, za vrijeme mandata, može ukloniti nepodobne policajce u bh. entitetu FBiH kako bi ih spriječio da rade svoj posao.

Ako se nepodobni policajci ne uklapaju u “stranačke milicije” koje štite stranačke interese pozicije, oni mogu biti oklevetani, otpušteni, optuženi i sankcionisani bez sopstvene krivice, a bez posljedica po progonitelje. Ja bih postavio nekoliko pitanja svima nama:

– Da li nam je normalno i prihvatljivo da nadzor nad upravom sektora sigurnosti vrši entitetska parlamentarna komisija za sigurnost čiji su pojedini članovi blisko rodbinski povezani i politički u potpunosti ovisni o onima nad čijim radom treba da vrše navodni nadzor?

– Da li je normalno i prihvatljivo da nad radom sadašnjeg rukovodstva sigurnosnog sektora u bh. entitetu FBiH ne postoji ozbiljan parlamentarni, niti bilo kakav nadzor?

– Da li nam je normalno i prihvatljivo da javno ne postavljamo pitanje zašto je policijskim inspektorima u bh. entitetu FBiH, među kojima su Nermin Šehović, Ibro Bešlija, Elvir Hubijar, Marina Zović i, nažalost, mnogi drugi, onemogućeno da rade svoj posao jer je poznato da su ti inspektori istraživali upravo osobe iz sadašnje pozicije i njihove bliske saradnike?

– Da li nam je normalno i prihvatljivo da sjedimo i čekamo da ova ili neka buduća pozicija inkriminira svakoga od nas pojedinačno kako bismo tek tada shvatili da je trebalo da reagujemo ranije?

– Da li nam je normalno i prihvatljivo da isti interesni krugovi i tuže i interno presuđuju u policijskim agencijama koje mi plaćamo dok mi i dalje živimo u iluziji da su ti interesni krugovi, koji su instalirali sadašnja rukovodstva policije, profesionalni i nepristrasni?

Tokom cijelog poslijeratnog perioda svjedočili smo nizu primjera da su institucije u Bosni i Hercegovini privatizirali stranački lideri. Takva praksa, suprotno predizbornim obećanjima, nastavljena je i nakon oktobarskih izbora.

Ne mogu da vjerujem da je medijima normalno i prihvatljivo da u slučaju hajke na policijske inspektore FBiH ne provjeravaju stavove svih strana priče, kako nalažu standardi novinarske profesije. Čak i one osobe koje su osuđene za ratne zločine, genocid i zločin protiv čovječnosti imale su pristup medijima prije donošenja pravosnažnih sudskih presuda. Policijski inspektori u FBiH koji su meta progona sadašnjeg rukovodstva Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH i Vlade FBiH koja je to rukovodstvo instalirala, za razliku od optuženih za ratne zločine, nemaju to pravo niti mogućnost.

Da li je to slobodno društvo o kojem sanjamo, u kojem niko nije iznad niti izvan zakona? Izgleda da trenutno, s jedne strane, imamo policijske inspektore u bh. entitetu FBiH koji su meta medijskog i političkog progona, bez prava na javni istup, kojima se ne dozvoljava da rade svoj posao, a s druge strane, nosioce vlasti i milionere koji po svaku cijenu brane lične interese realizirane kroz interesne grupe koje su u javnosti poznate kao političke stranke pozicije.

Ima li kormilara u ovom brodu koji se zove Bosna i Hercegovinaupitao se Hadžikadić na Facebooku.

Inspektori Federalne uprave policije F BiH Ibro Bešlija i dr. sc. Nermin Šehović

PODSJEĆAMO – Osnivač i bivši predsjednik Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Vašingtonu i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, dr. Hadžikadić trenutno obnaša funkciju izvršnog direktora analitičkih programa iz oblasti Analitike na svim koledžima Univerziteta Sjeverne Karoline u Šarloti. Dobitnik je nagrade za životno djelo udruženja informacionih tehnologija na nivou savezne države Sjeverne Karoline i grada Šarlote. U centar svakog svog društvenog djelovanja stavlja nauku, razvoj i izvrsnost.

Ključne oblasti ekspertize dr. Hadžikadića u kojima ima više od 30 godina radnog iskustva su informacione tehnologije, uključujući akademska i industrijska zaduženja. Nakon što je doktorirao iz oblasti računarske tehnike na Southern Methodist Univerzitetu u SAD, gdje je boravio kao Fullbright stipendista, 1987. dr. Hadžikadić pridružio se Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti, SAD. Njegovo istraživanje obuhvata oblasti analitike, kognitivnih nauka, medicinske informatike i kompleksnih adaptivnih sistema.

Autor je preko pedeset naučnih radova u međunarodnim i američkim časopisima, konferencijama i simpozijima. Objavio je tri knjige, organizirao mnoge međunarodne konferencije i glavni je urednik za naučni časopis iz oblasti politike i kompleksnih sistema. Dr. Hadžikadić je vodio timove ili bio dio istraživačkih timova koji su projektovali modele i simulacije ekonomskih, zdravstvenih, bioloških, finansijskih, političkih i društvenih problema.

Dr. Hadžikadić je bio direktor Medicinske informatike i Ortopedske informatike u Carolinas Healthcare System organizaciji od 1991. do 1997. i menadžer u Deloitte and Touche Consulting organizaciji u 1998. godini. Postao je dekan Fakulteta za računarsku tehniku 1998. godine i osnivački dekan fakulteta za Informacione tehnologije 2000. godine na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti. Prije deset godina postao je i osnivački direktor Instituta za kompleksne sisteme 2008. godine.